Fotball-VM

Skylder fiasko på «feriefølelse»

Det tyske fotballforbundet skal ha fått sjokk.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

SKUFFET: Tyskland leverte ikke til forventningene under VM i Qatar. Foto: Reuters
SKUFFET: Tyskland leverte ikke til forventningene under VM i Qatar. Foto: Reuters Vis mer
Publisert

Alt om VM

Tyskland skuffet stort i Qatar og avanserte ikke videre fra sin VM-gruppe. Etter fiaskoen i Midtøsten, var det flere som satte spørsmålstegn ved jobben til Tysklands trener Hansi Flick.

Torsdag kom beskjeden om at Luis Enrique er ferdig som sjef for det spanske landslaget, og flere har den siste tida spekulert i om Flick sine dager som tysk landslagssjef går mot slutten.

MJAU: Brasils presseansvarlige får kritikk etter dette. Video: SNTV Vis mer

Den tyske storavisa Bild skriver imidlertid at det kan se ut som 57-åringen får fornyet tillit og får jobbe fram mot EM på hjemmebane i 2024.

Det skjer til tross for at Bild hevder å vite at det tyske fotballforbundet ble slått i bakken da de besøkte spillerhotellet i Qatar.

Ordet «feriefølelse» skal ha vært hva representantene fra forbundet satt igjen med etter besøket.

- Mens fotballfruene var opptatt med å ta selfies i bassenget, lekte ektemennene deres med barna. Ikke alle spillerne likte det, skriver avisa, og peker på at dette kan ha vært en av faktorene til at mesterskapet ble en stor fiasko.

Flick skal visstnok ikke ha akseptert at spillerne hadde med seg familiene sine inne på spillerhotellet, men forbundet skal altså ha følt at dette ikke var tilfellet da de besøkte landslaget.

Fotball-VM fortsetter fredag. Da er det klart for de to første kvartfinalene.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer