Skylder på Johaug

Frida Karlsson har fått nok av kritikerne og forklarer hvilken rolle Therese Johaug har på taktikken som flere har refset.

UT MOT KRITIKERNE: Frida Karlsson. Foto: Emmi Korhonen /Lehtikuva / NTB
UT MOT KRITIKERNE: Frida Karlsson. Foto: Emmi Korhonen /Lehtikuva / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Frida Karlsson har i hele sin seniorkarriere - siden det store gjennombruddet i VM i Seefeld i 2019 - vært kjent for å sprengåpne i distanserenn, i likhet med landsmannen Calle Halfvarsson.

En rekke ganger har den offensive taktikken vært suksessfull, som i verdensmesterskapene i Seefeld i 2019 og i Obestdorf i 2021 - og ikke minst de tre gangene hun tok skalpen på Therese Johaug og vant verdenscuprenn foran den tilsynelatende uslåelige langrennsdronninga.

Andre ganger har de harde åpningene straffet seg hardt - med renter - mot slutten av skirennene, og Karlsson har sprukket og levert under folkets store forventninger.

I helga fikk hun kritikk av den dopingtatte tidligere finske langrennsløperen Jari Isometsä for sine løpsopplegg og harde åpninger. Karlsson ble av den kontroversielle finnen refset for sine taktiske disponeringer.

RUTINERT: Marit Bjørgen knuste Frida Karlsson i en stakeduell i TV 2-sendte «Landskampen». Det fikk Heidi Weng til å trekke på smilebåndet. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

Det fikk Frida Karlsson til å steile, og hun kalte Isometsä for en «idiot», ifølge Expressen.

Ut mot kritikerne

Overfor den finske avisa Iltalehti utdyper hun hvorfor hun reagerte som hun gjorde og hva som ligger bak de harde åpningene.

Therese Johaug er et nøkkelnavn i så måte.

- Jeg er lei av sånne som kritiserer uten å vite bakgrunnen. Jeg var kanskje litt rask på avtrekkeren da jeg kalte Isometsä for en idiot, men jeg er uenig i kritikken. I mine beste skirenn starter jeg alltid hardt og holder tempoet helt inn. Man må være modig for å lykkes. Det ville selvsagt vært «safere» og tryggere å åpne roligere, men da hadde jeg neppe oppnådd toppløpene mine, sier Frida Karlsson til den finske avisa.

- Jeg har tenkt at jeg har vært nødt til å overgå mitt eget nivå for å vinne, fordi Therese Johaug har vært så enormt god. Det er nok derfor jeg har startet så hardt og har lagt lista så høyt, forklarer den svenske langrennsstjerna videre.

Men nå har Johaug lagt opp og Karlsson erkjenner at hun derfor kanskje kan tillatte seg et tryggere og mindre risikofylt løpsopplegg for å vinne i tiden som kommer.

  • Les Frida Karlssons eksklusive og åpenhjertige Dagbladet-intervju om sine ernæringsutfordringer her:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer