Skylder på operasjon

Olympisk mester i temposykling Tyler Hamilton fra USA har levert to positive prøver for doping med annen manns blod. Han skylder på et kirurgisk inngrep.

Tyler Hamilton mister trolig OL-gullet om dagens B-prøve er positiv. Både under OL og under det pågående Spania Rundt leverte han positive tester som beviser at han har fått overført blod fra en annen person.

Dette gjøres for å øke antall røde blodlegemer - og slik øke kjørekapasiteten.

-  Jeg er hundre prosent uskyldig. Jeg har alltid vært en ærlig person, er den ikke overraskende påstanden fra Hamilton på en pressekonferanse arrangert av hans sveitsiske sykkellag Phonak i går.

Ifølge cyclingnews.com påstår Hamilton videre at den positive testen må skyldes et kirurgisk inngrep han hadde for en tid siden.

Redd for aids

-  Jeg skal slåss mot disse anklagene til lommene mine er tomme for Euro, sier Hamilton.

Men han benekter samtidig at han noen gang har fått blodoverføringer.

-  Alle som kjenner meg, vet at dette er helt umulig, sier han.

Hamilton sier han er redd for å få aids gjennom en blodoverføring og slik oveføre sykdommen til kona.

Gammel metode

Bloddoping med eget eller andres blod er ikke nytt. Utøvere innrømmet dette allerede under OL i Los Angeles i 1984. Da var det ikke forbudt. Etter hvert ble slik bloddoping avløst av EPO-doping, som er mye enklere å gjennomføre - og gir minst like god effekt. Nå er EPO mulig å avsløre i dopingtester, og mye tyder på at utøvere nå vender tilbake til gammeldags bloddoping - som til nå ikke har vært avslørt i tester.

Hamilton blir nå den første som i så fall avsløres, men allerede i fjor innrømmet den spanske syklisten Jesus Manzano at han «nesten døde» da han seint på året fikk injisert inn «dårlig blod».

-  Ble deppa

Hamilton ble for alvor kjent da han med brukket kragebein i fjor kjempet seg gjennom Tour de France til fjerdeplass sammenlagt. Da syklet han for CSC - det danske laget Kurt Asle Arvesen nå sykler for.

TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad ble svært overrasket da han hørte at Hamilton er tatt.

-  Jeg ble skikkelig deppa. Han er jo framstilt som den hyggelige og reine typen. Tragisk for sykkelsporten, men kjempebra at de nå er i stand til å avsløre også gammaldags bloddoping, sier Kaggestad.

FORSVARTE SEG: Tyler Hamilton tilbakeviste i går at han skulle ha brukt bloddoping. - Jeg er hundre prosent uskyldig. Jeg har alltid vært en ærlig person, sa han på en pressekonferanse arrangert av hans sveitsiske sykkellag Phonak i går.