Skylder på sola

John Arne Riise mener den lave kveldssola gjorde at Norge rotet og spilte dårlig i forsvar i første omgang.

ULLEVAAL (Dagbladet): Liverpool-backen innrømmer at det høres teit ut å si det. Men:

-  Jeg vet at det ikke er noe bra unnskyldning. Men det er ei forklaring. Vi bør takle det. Men sola kom så lavt at det var vanskelig å orientere seg og se medspillerne, sier Riise.

Samtidig tar han en stor porsjon sjølkritikk.

-  Jeg roter det til et par ganger, og setter meg selv i en del situasjoner jeg ikke skal komme i før pause. Det er for dårlig. Men med en god annen omgang, så retter jeg opp en del av inntrykket.

-  Tenk offensivt

Kaptein Martin Andresen støtter Riise.

-  Sola tvang særlig stopperne til å slå langt før pause. Det bidro til at vi ikke fikk holdt ballen nok i laget, og vi mistet mye av trykket. Vi ble liggende for lavt, og da presset de oss, sier han.

-  Men i andre omgang holder vi ballen mer i laget, og da er vi veldig trygge bakover, sier Andresen.

Kapteinen mener altså at nøkkelen til defensiv suksess mot Italia ligger i å tørre å være offensive og holde ballen i laget.

-  Problemet er ikke at vi tenker og trener for lite på forsvarsspill. Tør vi ikke å være offensive, så blir vi dårligere i forsvar også, sier Andresen.

-  Ikke bekymret

Likevel har ikke de norske forsvarsspillerne problemer med å ta sjølkritikk. Spesielt ved begge målene. Ved 0- 1 var Claus Lundekvam ute, og Martin Andresen ble trukket ned som midtstopper.

-  I den perioden faller vi helt sammen, og vi burde klarert lenge før de får avsluttet, sier Andresen.

Ved 1- 2 var Lundekvam tilbake på banen. I alle fall fysisk. Mentalt var han fraværende i hodeduellen med 15 centimeter kortere Mpenza som sendte Kollega Thomas Buffel gjennom alene med Myhre.

-  Jeg burde ha vunnet den duellen. Og vi gjør noen personlige feil i forsvar som må lukes vekk. Men jeg er overhodet ikke bekymret for Italia-kampen, selv om det sikkert blir mer trøkk på oss bak der, sier Lundekvam.

Perfekt

Både John Arne Riise og Martin Andresen mener det ga Norge et sjøltillitsløft å komme tilbake og score to ganger etter å ha ligget under.

-  Det er første gangen under Hareide at vi har ligget under i en kamp. Så jeg er fornøyd med at vi reiser oss, og kommer tilbake to ganger. Det er bra, og gir trygghet, sier Riise.

Andresen utdyper:

-  Vi føler oss på en måte uslåelige. Vi vet at vi ikke kommer til å tape, og det gir oss en enorm trygghet i laget.

Samtidig som 2- 2 ga fornyet trygghet og sjøltillit, så var det nok smårusk i kampen til å være skjerpet, revansjesugen, og aggressiv foran Italia-kampen.

-  Jo mer jeg tenker på det, jo mer perfekt synes jeg egentlig denne generalprøven var, he-he, ler Andresen.