FORNØYD: Bare det faktum at Henrik Bjørnstad fikk slå ut i Bob Hope Classic gjorde gutten fornøyd. I natt klarer han cuten, tror Dagbladets Morten Pedersen. Foto: Doug Benc, Getty Images/AFP/Scanpix
FORNØYD: Bare det faktum at Henrik Bjørnstad fikk slå ut i Bob Hope Classic gjorde gutten fornøyd. I natt klarer han cuten, tror Dagbladets Morten Pedersen. Foto: Doug Benc, Getty Images/AFP/ScanpixVis mer

Skynder seg langsomt

Henrik Bjørnstad er 18 hull unna sin andre PGA-sjekk på to starter. Det klarer han.

||| Bob Hope Classic skiller seg fra de andre PGA-turneringene på flere måter enn at Nick Faldo - på offisielt kjendisoppdrag for Golf Channel - plutselig kan stå og servere Margheritas på et av hullene. Det er nemlig ikke bare alvor når verdens beste golfere kommer til Frank Sinatras tidligere ørkenoase sørøst for Los Angeles - for inviterte celebriteter og blide golfproffer er det mye hygge og latter også. Men til syvende og sist er det alltid golfen, cuten og resultatlista som gjelder.

Og i Bob Hope Classic, i motsetning til alle andre steder, skiller man klinten fra hveten etter fire av fem runder.

Grunnen til det er at man spiller denne turneringa på fire av de mange ørkenbanene i og rundt Palm Springs. Man kan man jo ikke lage en cut før hele feltet har spilt de samme 72 hullene. Og etter 54 hull og med ikke alt for hardtspillende La Quinta igjen på programmet er Henrik Bjørnstad på 59. plass og på den gode siden av cutgrensa.

Der bør han være til natta (norsk tid) også.

Jeg har ingen krystallkule og jeg husker selvfølgelig hvordan Henrik Bjørnstad sprakk på sisterunden under Sony Open på Hawaii søndag for en uke siden. Det finnes ingen garantier i golf. Men fordi jeg hører hva han sier - og fordi jeg vet at tilfredshet og positiv tankegang er roten til alt godt - velger jeg å ta Henrik på ordet.

Fordi fornøyde konkurransefolk alltid yter bedre enn de som sliter med seg seg selv og tankene.

Bare det faktum at Henrik Bjørnstad fikk slå ut i Bob Hope Classic gjorde gutten fornøyd. Som en av reservene fikk han den siste plassen i feltet. Hvilket betyr at denne ukas turnering er som en frisone å regne. Og sjekken som til slutt kommer en ekstra bonus.

Ja, det er mye snakk om penger i golfsporten. Fordi alt måles i tallene og akkumuleringa av størrelsen på de sjekkene du mottar. Derfor er hver eneste dollar viktig. Men enda viktigere er den roen du bygger opp i takt med at det kommer utbetalinger din vei. Jo mindre man føler seg presset og stresset i forhold til neste års arbeidsforhold, jo større blir ofte sjekkene.

PGA-golfen er unik i den forstand at hver eneste mann som stiller til start torsdag morgen kan vinne turneringa. Nei, alle er ikke favoritter eller regnet med som potensielle vinnere, men alle kan gjøre det på en god uke. For nivået er ikke bare ekstremt høyt på verdens beste golftour, det er også en enorm bredde. Stadig flere førstegangsvinnere på PGA Touren bekrefter påstanden. 

Det er ikke mange idretter som har det sånn. Om noen. Der alle som stiller til start kan vinne. Og fordi bredden er eksepsjonell er også mulighetene ditto. Derfor er ikke Henrik Bjørnstad på PGA Touren med et primærmål om å overleve - han er der for å bryte grenser og levere sitt aller beste også. Han var nær da han ledet på Torrey Pines utenfor San Diego for fire år siden - ni hull fra premieutdelinga sto det Henrik Bjørnstad, NOR, øverst på lystavla, mens Tiger Woods var på sjuende.

Akkurat det var uvirkelig.

Skjer det igjen tror jeg både gutten og omgivelsene vil være bedre forberedt på at han faktisk har det spillet i bagen.

Likevel; For Henrik Bjørnstad er det først og fremst viktig at han klarer cuter, får noen sjekker og etablerer seg over stressgrensa på pengelista. Det er det som kalles å skynde seg langsomt. Og klarer han det blir fort de 68-70-70 rundene han har spilt så langt i Bob Hope til enda hyggeligere tall et sted på veien.

Det blir ikke lett.

Men det er fullt mulig. 

• Henrik Bjørnstad slår ut klokka 18.33 norsk tid fra tee 10 på La Quinta C.C.