Skys sjef: - Tror det var riktig av ham å forlate oss

Etter fem år er Boasson Hagen ferdig i stjernelaget.

FERDIG: Søndagens Japan Cup var Edvald Boasson Hagens siste ritt for Team Sky. Deres sjef Dave Brailsford tror det er riktig av nordmannen å bytte beite foran 2015. Foto: AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNO
FERDIG: Søndagens Japan Cup var Edvald Boasson Hagens siste ritt for Team Sky. Deres sjef Dave Brailsford tror det er riktig av nordmannen å bytte beite foran 2015. Foto: AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNOVis mer

PONFERRADA/OSLO (procycling.no): Japan Cup var Edvald Boasson Hagens siste ritt i Sky-trøya. I 2015 sykler han for MTN-Qhubeka.

- Edvald er en supergutt. Han er en vidunderlig person og rytter. Jeg ønsker å takke ham for alt han har gjort for oss, sier Sky-sjef Dave Brailsford til procycling.no under VM i Ponferrada.

- Selv om jeg trolig ikke bør gjøre det, kommer jeg til å smile hver gang han gjør en god prestasjon for dem, fortsetter lagsjefen.

Da nordmannen foran 2010-sesongen ble klar for det som da var et helt nytt lag, var forventningene store. 27-åringen var den gang ett av de mest spennende navnene i sykkelsportens.

Året før vant han tolv ganger, deriblant klassikeren Gent-Wevelgem og en etappe i Giro d'Italia.

Men i Sky-trøya gikk det til tross for to Tour de France-triumfer tråere. Før fjorårets ritt måtte Brailsford svare på kritiske spørsmål rundt rudsbygdingens utvikling.

- Føler du at dere fikk det beste ut av ham?

- Han har vært en av våre beste ryttere. Vi skal bare være glade for det han gjorde i Team Sky, svarer Brailsford nå som 27-åringens Sky-karriere er over.

- Hvor hardt prøvde dere for å beholde ham?

- Noen ganger skjønner man når et trøyebytte er en bra ting. Noen ganger må man prøve noe annet og starte på nytt. Jeg tror det er en riktig avgjørelse av ham.

2014 skriver seg inn i Boasson Hagens proffkarriere som en sesong under pari.

27-åringen står for første gang uten en UCI-triumf. Han var nærmest søndag, men Nathan Haas (Garmin-Sharp) var noen centimeter foran ham over målstreken i Japan.

- Det blir rart å ikke være på lag med dem lenger, men jeg kjente at det var greit å prøve noe nytt. Jeg har hatt det veldig bra i Sky, men det er greit å prøve noe nytt etter fem år, sier rudsbygdingen til procycling.no i Ponferrada.

Flere eksperter har spekulert i at overgangen til et mindre lag og mer frie tøyler vil gjøre nordmannen godt. Hos MTN Qhubeka vil rittene Boasson Hagen sykler som hjelperytter være få.

Det bekreftet Brian Smith, mannen som hentet Boasson Hagen til det sørafrikanske laget, tidligere i høst.

27-åringen er hentet for å være en ledestjerne.

- Jeg gleder meg. Det blir en ny start med et nytt lag og nye folk, forteller han.

Avgjørelsen om å forlate Sky-skuta ble tatt i sommer. Det var et valg han måtte gå flere runder med seg selv om for å være sikker på at det var riktig.

procycling.no beskrev lørdag hvordan det skar seg for Thor Hushovd da han bestemte seg for å forlate Garmin. Lagsjef Jonathan Vaughters hadde lite til overs for «Oksens» avgjørelse og nektet ham å sykle vueltaen.

Slike utfordringer har ikke Boasson Hagen hatt denne høstsesongen.

- Hvordan reagerte de da du ga beskjed om at du kom til å forlate dem?

- Brailsford tok det fint. Han hadde ingen problemer med det, og det virker å gjelde for resten av laget også. Det har ikke vært noen sure miner, forteller 27-åringen.  

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.

BEGYNNELSEN: Her er Edvald Boasson Hagen (nummer to fra venstre) på Team Skys første treningssamling i 2010. Dave Brailsford (til høyre) fulgte nordmannen som var en av sykkelsportens ypperste talenter på den tiden med argusøyne. Foto: Tim De Waele, TDWSport.com
BEGYNNELSEN: Her er Edvald Boasson Hagen (nummer to fra venstre) på Team Skys første treningssamling i 2010. Dave Brailsford (til høyre) fulgte nordmannen som var en av sykkelsportens ypperste talenter på den tiden med argusøyne. Foto: Tim De Waele, TDWSport.com Vis mer