MYSTISK TILBAKEFALL: Før OL lyktes Ole Einar Bjørndalen med å redusere tiden han brukte på standplass med gjennomsnittlig fire, fem sekunder. I OL har han tapt hele forspranget han har jobbet for å opparbeide seg denne sesongen - og vel så det. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
MYSTISK TILBAKEFALL: Før OL lyktes Ole Einar Bjørndalen med å redusere tiden han brukte på standplass med gjennomsnittlig fire, fem sekunder. I OL har han tapt hele forspranget han har jobbet for å opparbeide seg denne sesongen - og vel så det. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

Skyter plutselig mye tregere enn før

Bjørndalen har «glemt» det han har terpet hele sesongen.

|||WHISTLER (Dagbladet): Et av varemerkene til Ole Einar Bjørndalen er at han alltid søker å forbedre de små detaljene som gir ham et fortrinn i forhold til konkurrentene.

Denne sesongen har han prioritert å få ned skytetiden på standplass med ett eneste mål for øyet: OL i februar.

I verdenscuprennene har alt sett bra ut. Bjørndalen har levert lynraske liggende serier hvor han har spart opptil fem sekunder sammenlignet med foregående sesonger.

Men i OL har det ikke vært lett å kjenne igjen skyteformen han viste tidligere i sesongen. Ikke bare har han bommet på langt flere skudd - nå er han plutselig ikke i nærheten av å skyte like kjapt som før.

Skulle tjene på det i OL
Bjørndalens personlige trener Roger Grubben sliter med å forstå hvorfor.

- Han har utviklet seg på det området hele sesongen for å bruke det i OL. Det som har skjedd er at han har fått det til i verdenscupen, men ikke her i Whistler. Det er bare ham selv som kan svare på hvorfor han ikke har fått det til. Om det har å noe å gjøre med at han ikke kom i gang på sprinten, eller at han vil for mye, er vanskelig å si. For teknisk og formmessig er han der han skal være, sier Grubben til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I går havnet Bjørndalen på 27. plass av totalt 30 startende på fellesstarten. Etter sju bom og målgang over to minutter etter vinneren Jevgenij Justjugov fra Russland betegnet Bjørndalen selv det som sitt nest dårligste renn i karrieren.

NRK-ekspert Ola Lunde mener Bjørndalen er en helt annen løper på standplass nå enn i verdenscupen før OL - i negativ forstand.

- Han er altfor defensiv og skyter mye saktere enn i verdenscupen. Det er jo nettopp det å bli raskere på standplass han har lagt opp treninga si etter. Men han tør ikke på gjennomføre det, sier Lunde til Dagbladet.

Han mener den første skytingen på fellesstarten var et godt eksempel: Vanligvis bruker Bjørndalen omtrent like lang tid som østerrikske Simon Edar inne på standplass. I går tapte nordmannen 10 sekunder.

- Det er ulikt Ole Einar. Han har skutt defensivt i hele OL, det er ikke det samme trøkket som det var.

- Hvor stor er forskjellen?

- Han brukte 18,6 sekunder på en serie i Oberhof i vinter. Nå har han brukt 25-26 sekunder, sier Lunde.

- Mer defensiv enn før
Han mener Sveriges Helena Jonsson sliter med mye av det samme. Jonsson var utpekt som den store favoritten, men har sviktet fullstendig i OL.

SAMARBEIDER TETT: Roger Grubben kjenner idrettsutøveren Ole Einar Bjørndalen bedre enn noen. Men selv han sliter med å forstå hvorfor 36-åringen ikke har beholdt tempoet på skytebanen som kjennetegnet ham tidligere denne sesongen.   Foto:  Arnt E. Folvik/Dagbladet
SAMARBEIDER TETT: Roger Grubben kjenner idrettsutøveren Ole Einar Bjørndalen bedre enn noen. Men selv han sliter med å forstå hvorfor 36-åringen ikke har beholdt tempoet på skytebanen som kjennetegnet ham tidligere denne sesongen. Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet Vis mer

- Hun også skyter på en helt annen og mer defensiv måte. OL blir så veldig stort. Noen får feil fokus i stedet for å gjøre jobben, sier NRK-eksperten.

Roger Grubben forteller at ble problemet ble gjort til et tema allerede etter OLs første distanse.

- Det ble et tema etter sprinten da han ikke gjennomførte som vi hadde tenkt. Vi har jobbet med det under mesterskapet, men Ole Einar kom ikke godt nok i gang på sprinten. Han var ganske nær på jaktstarten med det som var veldig nært et toppløp, og normalstarten (tok sølv) var heller ikke langt unna et optimalt løp. Men så falt han tilbake igjen, og det har jeg ikke noen god forklaring på.

- Var han tilbake til skytetidene fra tidligere i år i de beste løpene her i OL?

- Han var ikke helt der. Det har ikke vært helt optimalt, det må vi være ærlige nok til å si. Vi må finne ut hva som skal til for å fungere på normal måte i stafetten, og så må vi oppsummere etter lekene.

- Har har vært helt oppe i åtte sekunder tregere her i OL?

- Det er på det verste. I snitt er det vel mellom to til fire sekunder, sier Grubben.

Kan ikke bestille gull
Bjørndalen er med i sitt femte OL og er med andre ord ingen nybegynner når det gjelder å håndtere press og forventninger.

Selv sier han at forberedelsene har vært helt optimale - noe som gjør den oppsiktsvekkende svake skyteformen desto mer oppsiktsvekkende.

- Jeg har ikke noe godt svar på det, og jeg vet ikke om han har det selv heller. Han har ikke fått det til i det avgjørende øyeblikket. Det kan hende han har hatt så lyst til å få det til at han prøver å gjøre det enda bedre enn en normalprestasjon. Som egentlig jo vil være godt nok. Men det blir ren gjetning.

- Har han gjort nordmenn bortskjemte?

- Men tanke på at Ole har vunnet så mange renn er det lett å tenke at han burde vunnet her. Men det er like vanskelig hver gang man står på startstreken. Du kan ikke bestille gull i en idrett så små marginer. Men han er god nok for bedre prestasjoner. Sprint og fellesstarten var langt under pari, sier Grubben til Dagbladet.

Bjørndalen har en siste sjanse på gull i dette OL. Den kommer på stafetten til fredag.

HAR ETT SØLV: Men når Bjørndalen har skjemt bort Norge i snart 15 år hadde mange håpet på individuelt gull. Foto: EPA/MIRKO GUARRIELLO
HAR ETT SØLV: Men når Bjørndalen har skjemt bort Norge i snart 15 år hadde mange håpet på individuelt gull. Foto: EPA/MIRKO GUARRIELLO Vis mer