Slag for Johaug

Therese Johaug (32) følte at hun måtte på høydetrening i juni for å få en optimal OL-oppladning. Nå ryker den planen.

TRIVES I HØYDEN: Therese Johaug, her fra en samling i Seiser Alm sammen med bror Karstein Johaug i 2017. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
TRIVES I HØYDEN: Therese Johaug, her fra en samling i Seiser Alm sammen med bror Karstein Johaug i 2017. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den siste tida har det dukket opp en rekke bilder av langrennsutøver på høydetrening i Europa.

Flere av russernes grupperinger har lagt den første av flere samlinger i høyden til overgangen mai-juni. Med på den ene samlingen er også Italias sprinthåp Federico Pellegrino.

Den norske planen var også egentlig å dra på samling i juni, men det skjer ikke.

- Nei, vi må avlyse den, sier langrennssjef Espen Bjervig til Dagbladet.

Han forklarer at langrennslandslaget har bestemt seg for at samlingene nærmere OL er de viktigste, og at de derfor ikke vil ta unødvendige sjanser før det har «roet seg litt ned» - og sikter da (selvfølgelig) til coronapandemien.

HOVNE BEIN: Therese Johaug gikk på en smell i sommer, og nå forteller hun hvor ille det var. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

Det norske langrennslandslaget håper nå at det skal bli mulig å reise i slutten av august. Da har herrene planlagt en tur til franske Font Romeu - mens kvinnelaget drar til Italia.

Vurderte egen tur

Tidligere i år har både Johannes Høsflot Klæbo og Therese Johaug uttrykt at det er viktig å komme seg i høyden allerede i juni - selvfølgelig med coronaforbehold.

Treningen i tynn luft har vært en viktig gulloppskrift for Johaug i mange år, og selv om 32-åringen viste under VM i Oberstdorf at hun kan finne toppformen også uten å samle høydedager, blir det helt spesielt før OL i Beijing.

I Oberstdorf gikk utøverne på rundt 850 meters høyde. I Kina venter 1700 høydemeter. I april fortalte Johaug at det var veldig viktig for henne å starte høydetreningen tidlig.

- Jeg føler at jeg må komme i gang med et høydeopphold i juni for at det skal være mest mulig optimalt til OL, forklarte Johaug.

Nyheten om at juni-samlingen er avlyst er et slag for veteranen.

I april åpnet Johaug opp for å dra på en egen samling hvis det ikke skulle bli noe av landslaget plan. Johaugs manager Jørn Ernst opplyser til Dagbladet at hun ikke har planlagt noen egen samling i juni:

- Så er det ikke bestemt ennå hva og eventuelt hvor man drar seinere i sommer, sier Ernst.

Slik er det også for Klæbo. Pappa Haakon Klæbo opplyser at de ikke har lagt planen ferdig helt ennå.

SATTE PERSONLIG REKORD: Therese Johaug klarte ikke OL-kravet på 10.000 meter men satt personlig rekord med hele sju sekunder. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer

Får lov til å dra

Langrennssjef Espen Bjervig har full forståelse for at utøverne helst skulle ha dratt på høydetrening i juni, men sier at de hadde forståelse for beskjeden:

- Alle, inklusive meg, skulle ønske vi dro. Vi ønsker optimal forberedelser. Men de har forståelse for at det blir som nå, sier Bjervig til Dagbladet.

- Er det utøvere som snakker om å reise alene i sommer?

- Ja, det er noen som har pratet om det, men det er ingen som har besluttet noe, sier Bjervig til Dagbladet.

- Hva syns du om det?

- Risikomessig så er det enklere å håndtere 2–3 personer som reiser sammen til høyden enn en hel tropp. Jeg regner med at det skal gå greit.

Landslaget har samling på Sognefjellet denne perioden. Kvinnene er der til og med torsdag 3. juni, før herrene tar over.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer