Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slakter Baardsens håndtering av Riises økonomi

- Har drevet økonomisk plyndring.

SNART GJELDSFRI: Jon H. Nordbrekken begynte opprydningen i Riises økonomi i 2007. Gjeldsmekleren beskriver Baardsens håndtering av fotballproffens økonomi som noe av det verste han har sett i bransjen. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET.
SNART GJELDSFRI: Jon H. Nordbrekken begynte opprydningen i Riises økonomi i 2007. Gjeldsmekleren beskriver Baardsens håndtering av fotballproffens økonomi som noe av det verste han har sett i bransjen. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET. Vis mer

(Dagbladet): Nordbrekken, som selv har hjulpet fotballproffen Riise ut av gjeldskrisen, skal følge tett med på straffesaken mot Baardsen som starter på mandag.

Ifølge tiltalen skal den tidligere fotballagenten ha manipulert og lurt den nåværende Roma-spilleren i flere år.

Han er siktet for grovt bedrageri og grovt underslag. Strafferammen er seks år.

— Denne saken har vært et sorgens kapittel, en tragedie og en forferdelig personlig belastning for John Arne Riise, sier Jon H. Nordbrekken til Dagbladet.

40 millioner i gjeld
Bank2-eieren tok på seg å hjelpe Riise ut av gjeldskrisen tidlig i 2007. Han mener det er Einar Baardsens feil at Riise på et tidspunkt hadde en gjeld på opp mot 40 millioner kroner. Riise mener han — privat og gjennom Riise Invest AS — er lurt for 37 millioner kroner.

—?Jeg står for det jeg har sagt tidligere, at Baardsen har drevet med økonomisk plyndring av John Arne. Han har kausjonert for Baardsens virksomhet og det har han fått svi for. Jeg har aldri sett noe liknende innen rådgivning og privatøkonomi, sier Nordbrekken.

«Villedet» Riise
Straffesaken mot Baardsen starter i Stavanger tingrett mandag klokka ni. Politiadvokat for påtalemyndigheten, Erik W. Rand, ønsker ikke å gi en kommentar før straffesaken.

Rand viser heller til tiltalebeslutningen, som lister opp anklagene mot Baardsen punkt for punkt:

Over en treårsperiode skal Baardsen ha lurt Riise til å sette over 12 millioner kroner til sin private konto ved å villede Roma-proffen om hva pengene skulle brukes til.

Pengene skal ha blitt brukt dels til Baardsens private forbruk og dels til å dekke drift og gjeld i fire av Baardsens private selskaper.

I samme periode skal Riise ha overført ti millioner til Baardsens private konto. Pengene skulle ha gått til Baardsen-eide Nordic Sport AS, men Baardsen skal isteden ha brukt pengene på fire andre aksjeselskaper.

I april 2005 skal Baardsen ha forfalsket John Arne Riises underskrift i en låneavtale mellom Riise, ham selv og hans egne selskaper.

Den tidligere agenten er også tiltalt for flere brudd på regnskapsloven og to alvorlige brudd på likningsloven. Påtalemyndigheten mener Baardsen skylder flere millioner i skatt.

Fattet mistanke
John Arne Riise ønsker ikke å kommentere tiltalen i media før rettssaken. Men i fjor sa han følgende til Dagbladet:

—?Jeg begynte å fatte mistanke om at noe var galt da jeg konstant ble bedt om å skrive under på kausjoner. Etter hvert fikk jeg de bevisene jeg trengte, og ga ham sparken. Men da fikk jeg slengt et ganske høyt gjeldsbeløp i bordet, og det var et stort sjokk for meg.

—?Tenkte på pengene
Jon H. Nordbrekken innrømmer at Riise kan ha vært naiv.

—?Klart han var blåøyd. Men det er ikke lett når den personen du skal stole mest på, er den som bedrar deg mest. John Arne var en unggutt som tenkte på penger, og det har han lært av. Men denne saken bør være til skrekk og advarsel for alle som skal velge rådgivere, sier han.

Skulle Baardsen dømmes, har han ingen mulighet til å betale Riise de millionene han mener han har krav på. Eksagenten eier ikke nåla i veggen etter konkursen i fjor.

Nordbrekken tror det skal ekstremt mye til for at Riise noen gang vil se pengene.

—?Større undere har skjedd før, men for at det skal skje må vel Baardsen vinne i Lotto, sier gjeldsmekleren.

- Har ikke oversikt
Einar Baardsens forsvarer, John Christian Elden, mener Jon H.Nordbrekken ikke har god nok oversikt til å mene noe om den kommende straffesaken.

- Nordbrekken er Norges beste gjeldsmekler og en god økonomisk rådgiver, men han er en dårlig straffejurist.

- Synspunktene hans bærer preg av at han er kommet inn i ettertid, og ikke av at han har oversikt over det som skjedde i 2002 til 2005, sier Elden til Dagbladet.

Elden hevder Baardsen ikke har plyndret et rødt øre, og han ikke har «beriket seg med en krone» i denne saken.

- Baardsen erkjenner at det er regnskapsfrot, og at mange formelle bokføringsregler er brutt. Men det har imidlertid ikke medført noen vinning, sier Elden.

Ifølge gjeldsmekler Jon H. Nordbrekken er Riise gjeldsfri ved årsskiftet.

- Hadde ikke vi kommet inn og hjulpet John Arne i 2007, hadde han sannsynligvis aldri kommet seg ut av dette, sier Nordbrekken til Dagbladet.

EKS-RÅDGIVER: Einar Baardsen, her avfotografert med John Arne Riise i 2004, var fotballproffens tidligere rådgiver. Foto: Arnt E. Folvik / DAGBLADET.
EKS-RÅDGIVER: Einar Baardsen, her avfotografert med John Arne Riise i 2004, var fotballproffens tidligere rådgiver. Foto: Arnt E. Folvik / DAGBLADET. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media