Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hodeskader i fotball

Slakter bruken av hjelm: - Totalt unødvendig

Marokkos Amrabat skaffet hodebeskyttelse etter en stygg smell. Hva mener egentlig ekspertene?

HJELM: Noureddine Amrabat startet kampen med beskyttelse, men tok den av seg kort tid etter. Foto: Kieran McManus/BPI/REX/Shutterstock
HJELM: Noureddine Amrabat startet kampen med beskyttelse, men tok den av seg kort tid etter. Foto: Kieran McManus/BPI/REX/Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Marokkos Noureddine Amrabat pådro seg en stygg smell i hodet etter duell mot Iran-spilleren Ehsan Hajsafi i første kamp i VM. Han tilbrakte to dager på sykehus, og fem dager seinere startet han kampen mot Portugal. Amrabat hadde fått tildelt hodebeskyttelse, men tok den av og kastet den ut av banen ett kvarter etter kampstart.

Amrabat spilte hele kampen, som endte med 1-0 tap for Portugal. Dette skapte store reaksjoner. Ifølge FIFAs retningslinjer skal en spiller hvile minst seks dager etter en hjernerystelse.

Truls Straume Næsheim, lege ved Ahus og spesialisert på hodeskader, mener dette er problemfritt så lenge spilleren får riktig oppfølging.

- De aller fleste blir fort bra igjen, spesielt etter det første døgnet. Tre til fem dager hvile er ofte nok. Trikset er å ta det gradvis, først med rolig løping, så sprint og full trening dersom man er symptomfri, sier Næsheim til Dagbladet.

Dersom du ikke følger retningslinjene, kan det få uheldige konsekvenser.

- Alt er avhengig av omfanget på skaden. Ingen dataer viser helt sikkert hva som kan skje, men likevel vet vi at dersom du ikke tar hjernerystelsen alvorlig tar det lengre tid før man blir frisk. Funksjonsevnen blir nedsatt, som gjør at man også kan bli utsatt for andre skader.

- Helt uhørt

Jon Olav Drogset, lege for Rosenborg og overlege ved Ortopedisk avdeling på St. Olavs hospital i Trondheim, syns situasjonen med Amrabat var veldig spesiell. Da Amrabat fikk behandling av Marokkos medisinske team i kampen mot Iran, ble han klasket på kinnet og sprutet vann i ansiktet.

- Det er helt uhørt å gjøre noe sånt. En spiller skal ikke klapses i gang, det kan i verste fall gjøre skaden verre, sier Drogset til Dagbladet.

Fotballegen stiller også spørsmålstegn ved den raske rehabiliteringa.

- Han var klar igjen fem dager etter kamp. Det synes jeg hørtes veldig tidlig ut. I Rosenborg kjører vi trinnvis rehabilitering, som er ulike faser med økende belastning. Jeg håper legen og spilleren har gjort en grundig vurdering. Det er jo forståelig at spilleren vil spille da det ikke er VM hvert år, sier Drogset.

VM-STUDIO: Allsvenskan-legende Dulee Johnson kjenner hele det svenske landslaget, gir inside om disse spillerne og slakter vrakingen av Zlatan, mens langrennsesset Magnus Kim forteller om blant annet brutale sør-koreanske metoder, triks og Guus Hiddinks revolusjon. Programleder: Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vis... Vis mer

- Hjelper ikke

Amrabat sto klar på banen med hjelmen på hodet da dommeren blåste i gang kampen onsdag formiddag. Femten minutter seinere var hjelmen borte.

Næsheim synes det er tullete at spillere i det hele tatt bruker hjelm.

- Hjelm er totalt unødvendig etter en hjernerystelse. Dersom en spiller har symptomer, bør han heller unnlate å spille. Hjelmen hjelper ikke mot symptomene. Den bidrar bare til at spilleren går enda tøffere inn i duellen, sier Næsheim.

Legen viser til at ingen forskning tyder på at hjelmene har noe bevist effekt på å hindre hjernerystelser.

- Spilleren tror kanskje at han har litt ekstra beskyttelse. Det kan også gi en placeboeffekt hos dem som ofte har fått hjernerystelser, som bidrar til at de tør å spille igjen. Det er det eneste. Hjelmen fotballspillere bruker i dag er for tynn til å ta imot støt.

- Hjelmen reduserer ikke akselerasjonen inn i duellen og den kan også bidra til å øke rotasjonskreftene, som ofte er en større risiko i sammenheng med hodeskader, sier Næsheim.

Drogset støtter Næsheim. Legen i Rosenborg pleier ikke å anbefale spillere å bruke hjelm etter hjernerystelser.

- Det er bare i spesielle tilfeller hvor spilleren ønsker det selv. Jeg har bare vært borti tilfeller der keeper ønsker det. Det er mindre problematisk enn hos en utespiller. Tenk hvor varmt det er med hjelmen på sommeren, sier Drogset.

Han legger til:

- Ofte kan hjelmen gjøre vondt verre. Mye av hodeskaden kommer av støtet, da hodet blir slått bakover. Hjelmen bidrar til at bevegelsen blir større og gjør mer skade.

Fulgte anbefalingene

Til tross for at Amrabat spilte hele kampen mot Portugal bare fem dager etter hodesmellen, insisterte Marokkos landslagslege Abderrazzak El Hifti på at FIFAs anbefalinger for behandling av hodeskader var blitt fulgt.

Landslagssjefen Hervé Renard sa til NTB at han stoler på teamet sitt og er stolt over Amrabat.

- Jeg er ikke lege. De medisinske rapportene leses av kompetente folk. Så tar de sitt ansvar, og spilleren tar også sitt ansvar.

- Amrabat er en kriger, og han ville spille. Han hadde beskyttelse, men han tok den av under kampen. Han viste utrolig kampånd, og jeg er lykkelig som har en slik spiller, sa Renard.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!