Magnus Carlsens nye sjakklubb

Slakter Carlsen-stunt

Ap-politiker Anette Trettebergstuen advarer mot å gå inn i samarbeid med Kindred.

NY SJAKKLUBB: Magnus Carlsen startet en ny sjakklubb ved navn Offerspill SK.
Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
NY SJAKKLUBB: Magnus Carlsen startet en ny sjakklubb ved navn Offerspill SK. Foto: Carina Johansen / NTB ScanpixVis mer

Det har stormet rundt Magnus Carlsen de siste dagene. For ikke mange dager siden ble det klart at Carlsen starter sin egen sjakklubb ved navn Offerspill SK. Klubben hadde som mål å nå 1000 medlemmer, der disse 1000 fikk gratis medlemskontingent. Og regninga tar Carlsen.

Siden den gang har mange vært mildt sagt skeptiske til Carlsens framgangsmåte, og også formålet med sjakklubben. Det er fordi nå vil verdensmesteren få inn minst 40 delegater i kongressen, og det vil benyttes til å lage en avtale mellom spillselskapet Kindred og Norges Sjakkforbund.

Avtalen går ut på at Sjakkforbundet får en sum som ligger på rundt 50 millioner kroner.

– Ulovlig og uønska

Det at Sjakkforbundet skal drive reklamesamarbeid får blant annet politiker i Arbeiderpartiet, Anette Trettebergstuen, til å reagere sterkt.

– Det er kontroversielt fordi det er en bransje som er ulovlig i Norge. Dette er en bransje som er ulovlig og uønska, og derfor reagerer jeg veldig sterkt når Carlsen vil ha et samarbeid med et slikt selskap, sier Trettebergstuen til Dagbladet.

KRITISK: Anette Trettebergstuen er ikke imponert over Carlsens trekk den siste tiden.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KRITISK: Anette Trettebergstuen er ikke imponert over Carlsens trekk den siste tiden. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Hun sier videre at slike spillselskaper som stammer fra utlandet er med på å øke spillavhengigheten, og at det undergraver arbeidet til Norsk Tipping, som på sin side støtter breddeidretten i Norge.

– Carlsen er et forbilde for mange, og det at han støtter den bransjen, synes jeg er skuffende, sier hun.

Som nevnt, så har Carlsen betalt medlemskapet til de første 1000 medlemmene i Offerspill. Dette medlemstallet ble allerede nådd for noen dager siden, og nå kan han få en stor fordel når beslutninger skal tas i kongressen.

Heller ikke framgangsmåten til Carlsen er Trettebergstuen spesielt begeistret over.

– Det synes jeg ingenting om. Det argumentet med at sjakken er i økonomisk krise kan jeg forstå. De er ikke en del av Norges idrettsforbund, så det er derfor de sliter. Men å støtte et selskap som går til angrep på den norske idrettsmodellen, der overskuddet til Norsk Tipping skal gå til breddeidretten, synes jeg er forkastelig, sier Trettebergstuen og fortsetter:

– De bør heller gå i dialog med Idrettsforbundet. Dette er penger som det lukter svært vondt av.

Imot utenlandske spillselskaper

Trettebergstuen har vært aktiv for å bekjempe uregulerte pengespillselskaper på Stortinget. Ap og KrF har foreslått å stanse pengespill på disse spillselskapene ved å blokkere nettsidene deres, samt å hindre nedlastning av spilling via apper og å pålegge bankene å avvise transaksjoner fra disse selskapene.

I tillegg har de foreslått at Lotteritilsynet skal få utvidet mulighet til å stoppe aktører som medvirker til markedsføring eller gjennomføring av uregulerte pengespill.

– Jeg synes for Carlsen sin del at det er skuffende at han bruker verdighet på å fremme et ulovlig spillselskap, sier hun.

Hun skriver også i en mail til Dagbladet at Carlsen og sjakkforbundet ikke bør ignorere at bettingselskapene ikke tar hensyn til konsekvenser deres markedsføring har for spillavhengige og deres familier.

– Jeg har stor sympati for at det ønskes mer penger til ungdom som spiller sjakk, men prisen er for høy når den skal betales av spillavhengige og breddeidretten i Norge som er realiteten i det Kindred ber sjakkforbundet forplikte seg til å jobbe for, sier Trettebergstuen.

NRK har tidligere meldt at Carlsen har tette bånd til spillbransjen, blant annet gjennom selskapet Play Magnus, som hans selskap Magnuschess eier 44 prosent av.

Ikke snakk om reklame

Magnus Carlsen er i skrivende stund opptatt med sjakkturnering i Zagreb, og får ikke selv svart på Trettebergstuens kommentarer. Men hans manager Espen Agdestein sier i en SMS til Dagbladet at det ikke er snakk om et reklamesamarbeid med Kindred, og påpeker at det er ulovlig.

– Det er snakk om at sjakken skal bidra til faktabasert debatt om linsensbasert spillordning som alternativ i Norge, slik det er i for eksempel Sverige og Danmark. Det er naturlig at en slik debatt kommer fra sjakken som ikke får del i tippemidlene på lik linje med sporter organisert i NIF, skriver Agdestein til Dagbladet.

Han poengterer også at i dag så velger spillere selv hvor de vil spille.

– Å få dette inn i regulerte former har fordeler som bør bli belyst i det offentlige rom. Staten, som også eier Norsk Tipping, kan selv velge hvordan norsk idrett skal finansieres. Det er ikke slik at en eksisterende modell er den eneste mulige. For norsk sjakk vil en avtale med Kindred gi helt nye muligheter for å satse på sjakk i Norge, og det er viktig for ambisiøse sjakktalenter, skriver Carlsens manager.