Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slakter City-dom: - Skandale

Både Jürgen Klopp og José Mourinho er ikke fornøyd etter at Manchester City får spille i Champions League likevel.

REAGERER: Jürgen Klopp og José Mourinho virker ikke begeistret over dommen Manchester City fikk. Foto: REUTERS/Dylan Martinez EDITORIAL USE ONLY / NTB Scanpix
REAGERER: Jürgen Klopp og José Mourinho virker ikke begeistret over dommen Manchester City fikk. Foto: REUTERS/Dylan Martinez EDITORIAL USE ONLY / NTB Scanpix Vis mer

Mandag ble det kjent at Pep Guardiola og Manchester City får spille Champions League-fotball, til tross for å ha blitt truet med to års utestengelse fra UEFA.

Saken ble anket til CAS, og domstolen mente at enkelte regelbrudd var foreldet og at bevismaterialet ikke var godt nok. Dermed var det ikke god nok grunn til utestengelse.

Klubben fikk derimot en bot på rundt 100 millioner kroner for manglende samarbeid med UEFA i prosessen.

Slakter UEFA

Nyheten er med andre ord godt nytt for City-fansen, som kanskje har vært bekymret for å miste både trener og spillere dersom utestengelsen ble opprettholdt. Nå skal de delta i den gjeveste klubbturneringen, der de fortsatt mangler trofé.

- Det er veldig overraskende. Jeg trodde de kanskje skulle få redusert straffen til ett år, men ikke vinne ankesaken helt. Det er en fantastisk dag for Manchester City, sa TV 2s fotballekspert Erik Thorstvedt til Dagbladet på mandag.

Nyheten blir ikke tatt godt imot hos alle. Blant dem som er kritisk til beslutningen, er Tottenham-manager José Mourinho.

- Det er en skammelig beslutning, fordi hvis City er uskyldige, så skal de ikke straffes med en bot på 10 millioner (pund). Hvis de er skyldige er det også en skam, og de burde bli utestengt fra konkurransen (Champions League). Jeg vet ikke om de er skyldige eller ikke, men det er en skandale uansett, sier Mourinho på dagens pressekonferanse.

- Jeg synes ikke at det var en god dag for fotballen i går, sier Liverpool-manager Jürgen Klopp på sin pressekonferanse.

Pep Guardiola møtte også pressen tirsdag. Han forsvarte dommen på denne måten:

- Som jeg har sagt mange ganger, hvis vi gjorde noe galt, ville vi akseptert beslutningen fra UEFA og CAS, men vi gjorde ikke noe galt. Vi har retten til å forsvare oss selv når vi tror at vi har gjort ting riktig, sier City-manageren.

En annen som reagerer sterkt på beslutningen er tidligere Manchester United-spiller Gary Neville. Han er også kritisk til konseptet Financial Fair Play (FFP).

- UEFA kan ikke få en enkel disiplinærhøring riktig - det har vi visst i mange år. De kommer i hvert fall ikke til å få det riktig på noe så komplekst, sier Neville til Sky Sports.

KRITISK: Gary Neville mener ikke UEFAs system fungerer som det skal. Foto: NTB Scanpix
KRITISK: Gary Neville mener ikke UEFAs system fungerer som det skal. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- De er en organisasjon som plutselig har gått bort fra hva det var tidligere, og dette er på mange måter en bakrus fra noe som har skjedd for mange år siden, fortsetter den tidligere United-spilleren.

Neville sikter til at han mener at UEFA ikke er handlingskraftige nok, og poengterer regelbruddene fra Manchester City som nå er foreldet.

- Ville vært verdiløs klubb

Han understreker at han ikke er særlig overrasket over beslutningen til CAS. Han sier at nyheten er fantastisk for Manchester City, som nå kan fortsette å bygge videre på sitt prosjekt.

- Det ville gitt en solid skade på klubben med tanke på trofeer de neste åra, dersom de ble funnet skyldig. De ville vært en verdiløs klubb i mange folks øyne, sier Neville.

Financial Fair Play er for øvrig bestemmelser fra UEFA som sier at klubber i deres turneringer ikke kan bruke mer penger enn det de får inn av sponsorinntekter og liknende.

Det vil si at rike eiere ikke kan spytte inn penger fra egen lomme og bruke midlene på overgangsmarkedet.

Implementeringen av regelverket skjedde fra 2011/2012-sesongen.

Siden den gang har klubber som nevnte City, Paris Saint-Germain og Roma vært blant klubbene som har blitt anklaget for brudd på disse reglene.

Ingen av disse klubbene endte med å bli utestengt fra noen europeiske turneringer.

UEFA-president Aleksander Ceferin har innrømmet at det kanskje er på tide å modernisere reglene innen FFP.

- Det var oppstartet for å stoppe økonomiske tap, og det lykkes vi med. Men i framtida vil vi tilpasse det og endre noen ting. Kanskje vi bør modernisere det, og ta det neste steget. Men jeg tror ikke det skjer veldig snart, sa Ceferin til Sky Sports i mars.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!