Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slakter Englands spillestil og presse etter seieren

Kroatias Luka Modric og Sime Vrsaljko er ikke nådige mot England etter at de tok seg til VM-finale på bekostning av engelskmennene.

IKKE IMPONERT: Kroatia-duoen Luka Modric og Sime Vrsaljko hadde mye å si om sine engelske motstandere etter seieren i VM-semien. Foto: AFP PHOTO / Mladen ANTONOV /NTB scanpix
IKKE IMPONERT: Kroatia-duoen Luka Modric og Sime Vrsaljko hadde mye å si om sine engelske motstandere etter seieren i VM-semien. Foto: AFP PHOTO / Mladen ANTONOV /NTB scanpix Vis mer

Etter nok en høydramatisk kamp er Kroatia klare for sin aller første VM-finale, bare 26 år etter at landet ble godkjent som egen FIFA-nasjon. Veien til finalen har vært lang for kroatene, som ikke har avgjort en eneste sluttspillkamp til ordinær tid.

På forhånd av semifinalen hadde mange eksperter trukket fram det som en fordel for det engelske mannskapet. Det hadde kroatene fått med seg og brukt som motivasjon, ifølge Luka Modric, som mener at motstandernasjonen manglet den nødvendige respekten for Kroatia.

- Vi beviste overfor alle som ikke trodde på Kroatia i dag, særlig engelske journalister og tv-eksperter som undervurderte oss. Alle ordene som ble sagt tok vi til oss, leste og sa til oss selv «OK, i dag skal vi se hvem som er slitne». De burde ha vært mer ydmyke og hatt større respekt for motstanderen sin, sa Modric etter kampen.

Under Gareth Southgate har det vært et tydelig fokus for England på å endre på spillestilen og spille seg ut bakfra. Det fikk de ikke til mot et høytpressende kroatisk lag. Atletico Madrids høyreback Sime Vrsaljko var ikke særlig imponert over engelskmennene etter kampen.

- Den generelle oppfatningen om dette nye England-laget var at de hadde endret hvordan de spiller og sluttet å slå ballen langt og vekk, men da vi presset dem viste det seg at de ikke har forandret seg, sa Vrsaljko til den samlede pressen etter kampen.

Forsvarsspilleren var naturlig nok høyt oppe etter snuoperasjonen som endte med avansement i ekstraomgangene mot England i onsdagens semifinale.

Snudde for tredje gang

For tredje gang i VM snudde Kroatia fra å ligge under til seier, for tredje gang trengte laget minst ekstraomganger for å ta seg videre.

- Vi viste igjen at vi ikke var slitne, vi dominerte kampen fysisk og psykisk i alle aspekter, vi skulle ha avgjort kampen før ekstraomgangene begynte. Det er en utrolig prestasjon av oss, en drøm som går i oppfyllelse etter lang, lang tid. Den største seieren i kroatisk idrettshistorie, vi er nødt til å være stolte, sa Modric.

Det var England som startet kampen best og tok ledelsen etter bare fem minutter på et flott frispark fra Kieran Trippier. Og det engelske mannskapet var også det beste laget i den første omgangen, hvor Kroatia knapt skapte noe.

I den andre omgangen hadde kroatene fått en klar taktisk beskjed fra trener Zlatko Dalic. Backene kom høyere opp i banen, kantspillerne Ivan Perisic og Ante Rebic kom nærmere Mandzukic på topp og fylte opp i boksen. Slik fikk Kroatia sin utlikning etter et strålende innlegg fra Vrsaljko ble satt i mål av Perisic.

VM-studio: Fotballdommer Svein-Erik Edvartsen og forsker på straffespark, Geir Jordet, gjester Dagbladets VM-studio. Programleder: Nicolai Delebekk / Video: Stian Pedersen Vis mer

- Kommer til å vinne

Vrsaljko var sentral med både målgivende pasning på 1-1-målet og en viktig redning i første ekstraomgang. Han er overbevist om at kroatene kan snyte Frankrike for VM-tittelen, selv etter å ha spilt ekstraomganger i tre strake kamper.

- Vi kommer til å vinne dette VM, jeg tror vi kan klare det. Ja, det mener jeg, sa høyrebacken etter England-kampen.

Frankrike har unngått ekstratid i sine kamper og får samtidig en hviledag mer enn kroatene etter å ha slått Belgia i semifinalen tirsdag. Vrsaljko er ikke bekymret.

- Vi har en veldig positiv energi og er veldig sterke. Vi var ikke utslått, vi visste at vi kom til å vinne denne kampen, sier han om torsdagens semifinalethriller.