Slakter langrennsplaner: - Naive

Der skiskytterne har tilpasset verdenscupsesongen etter corona-situasjonen, planlegger Det internasjonale skiforbundet (FIS) å gjennomføre sesongen som normalt. Det reageres det på i skiskyttermiljøet.

REAGERER: De norske skiskytterne synes det er merkelig at Det internasjonale skiforbundet (FIS) vil kjøre normalt program til vinteren. Foto: Berit Roald/NTB
REAGERER: De norske skiskytterne synes det er merkelig at Det internasjonale skiforbundet (FIS) vil kjøre normalt program til vinteren. Foto: Berit Roald/NTB Vis mer
Publisert

BEITOSTØLEN (Dagbladet): For Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) tok grep allerede i slutten av september. Da så forbundet at man måtte redusere antall reiser for å sikre best mulig smittevern for utøverne.

Resultatet var at de tradisjonsrike verdenscuprennene i Östersund, samt rennene i franske Annecy-Le Grand Bornand måtte vike denne vinteren. I stedet tar finske Kontiolahti og østerrikske Hochfilzen over rennene slik at det blir to verdenscuphelger på rad både i Finland og Østerrike.

Det betyr at skiskytterne får halvert reisebelastningen før jul. Liknende grep er også gjort i tyske Oberhof som skal arrangere to verdenscuphelger etter nyttår.

IBUs endring falt i god smak hos de norske skiskytterne.

- Jeg synes IBU har gjort en kjempejobb med å kjøre doble runder og det virker som det er en veldig fornuftig løsning, forteller Vetle Sjåstad Christiansen til Dagbladet.

Han får støtte av lagkameratene og landslagstrener Egil Kristiansen.

- Det er ingen tvil om at IBU har gjort det litt enklere med færre destinasjoner og det er betydelig enklere enn om man skulle hatt dobbelt så mange destinasjoner. Jeg tror IBU har gjort noe smart, mener Kristiansen.

- Hadde du vært komfortabel med å gjennomføre FIS sitt program?

- Nei, jeg hadde sett utfordringer med det, svarer Kristiansen kontant.

UTFORDRENDE: Landslagstrener for skiskytterne, Egil Kristiansen, mener sesongplanen til langrennssirkuset ser utfordrende ut. Foto: Geir Olsen / NTB
UTFORDRENDE: Landslagstrener for skiskytterne, Egil Kristiansen, mener sesongplanen til langrennssirkuset ser utfordrende ut. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Naivt

Årsaken er at Det internasjonale skiforbundet (FIS) ikke har gjort liknende grep.

FIS har som mål å gjennomføre vinterens verdenscup nesten som normalt. Det innebærer konkurranser i fire ulike land før jul og dermed en dobbelt så stor reisebelastning for utøverne.

Flere reiser knyttes sammen med større smittefare. Derfor setter de norske skiskytterne spørsmålstegn ved planene til langrennstoppene.

- Jeg tenker at de er litt naive. Det enkleste er å kjøre som normalt, kjøre en copy-paste i Word og skrive ut. Men jeg tror IBU sin tilnærming øker sannsynligheten for å få det gjennomført, sier Tarjei Bø til Dagbladet på treningssamling på Beitostølen.

- Når du først har kommet deg inn i et land er det lettere å få lov til å være der og konkurrere. Når ting endrer seg så raskt som det har gjort, tror jeg det er greit å ikke være naiv og heller være litt på den sikre sida, fortsetter storebror Bø.

- Får de lov til det?

De norske skiskytterne skulle hatt nasjonal åpning på Sjusjøen neste helg, men den ble avlyst etter at Ringsaker kommune satte ned foten for store arrangement. At langrennstoppene da planlegger å arrangere verdenscup 17 kilometer unna på Lillehammer, synes lillebror Bø er merkelig.

- Jeg synes det ser vanskelig ut nå som Ringsaker ikke vil ha åpningsrenn for oss. Skal da Lillehammer ta imot folk fra hele verden? Får de lov til det? Det er mange spørsmål og det er sykt lett å være etterpåklok, men ingen vet hva som er det riktige, reflekterer Johannes Thingnes Bø overfor Dagbladet.

Skiskytterne skal ikke gå noen færre renn enn normalt denne vinteren, men i motsetning til tidligere vil de oppholde seg lengre på samme plass. Thingnes Bø er fornøyd med IBU sitt opplegg, men hadde også følt seg trygg med FIS sine planer.

- Jeg håper bare at vi alle får gått det vi skal og holder oss friske. Jeg tror og håper at FIS og IBU har planlagt det godt, avslutter fjorårets sammenlagtvinner i verdenscupen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer