Slakter løypa: - Livsfarlig

Et punkt i løypa på Beitostølen splitter langrenns-Norge. - Terningkast 1, melder Emil Iversen. - Seniorløype, kontrer Eirik Myhr Nossum.

Live-published photos and videos via Shootitlive

GIKK PÅ SNØRRA: Eirik Mysen fikk et tøft møte med den omstridte svingen på Beitostølen. Han tryna to ganger. Foto: Bjørn Langsem

Publisert
Sist oppdatert

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Lite snø har gitt arrangøren av den nasjonale åpningen på Beitostølen hodebry. De har reddet i land et finfint arrangement, men løypene er harde og smale. Og rundt er det null snø.

Det har også kommet en ny trase på Beitostølen, og en del av løypa har splittet skiløperne.

Eirik Mysen var blant utøverne som ble et offer for løypene. Han falt på to av tre forsøk gjennom svingen. Han mistet det totalt i møte med Dagbladet:

KRITISK: Eirik Mysen var nådeløs mot seg selv etter 10 kilometeren på Beitostølen. Video: Løkås/Haarstad. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Livsfarlig

Grunnen til at punktet ble farlig må skyldes snømangelen. Løypa er isete og hard, noe som gjør at det går fort.

- Jeg vil si at det er potensielt to svinger her som er livsfarlig. Jeg er ikke redd, men du må være ekstra oppmerksom. Det er ekkelt å gå der, sier Emil Iversen til Dagbladet.

- Burde arrangøren ha gjort noe?

- Jeg vet ikke hvem som har laget den ekstrasløyfa, men den får terningkast 1 av meg. Jeg forstår ikke hva de vil med det. Den er rotete, og når du til og med får en kjempeskummel sving og litt ekle motbakker med is, så blir det ikke noe bedre. Jeg retter litt kritikk mot dem akkurat der, sier mannen som er regjerende verdensmester på femmil, før han også gir arrangøren skryt for å ha fått til så gode forhold med tanke på snømangelen.

VISTE FORM: Emil Iversen fikk nyte ledersetet på Beitostølen helt til Johannes Høsflot Klæbo kom i mål. Til tross for kritikken taklet han løypen svært godt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VISTE FORM: Emil Iversen fikk nyte ledersetet på Beitostølen helt til Johannes Høsflot Klæbo kom i mål. Til tross for kritikken taklet han løypen svært godt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Mathias Aas Rolid forteller at han ikke tok noen andre sjanser enn å roe kraftig ned før svingen.

- Det er Kitzbühel uten stålkanter. Det er brutalt. Kjører du for fullt så er det farlig. Det er skummelt med sukkersnø på toppen og is under. Vi har godt over 60 kilometer i timen ned bakken der. Når det ikke er snø rundt løypa risikerer du å treffe en stubbe eller stein. Du kan slå deg skikkelig, sier han.

RØRT: Therese Johaug klarte ikke å holde tårene tilbake etter venninnas comeback. Video: Løkås/Haarstad Vis mer

- Du må være smart

Og så over til de som mener at løpyen var akkurat som den skulle. Blant dem - Johannes Høsflot Klæbo. Lørdagens vinner er kjent som en magiker på ski, og han humret godt da han hørte Aas Rolids dom.

- Livsfarlig er å ta i, men det er isete. Du må være smart. Du ser hvordan 95 prosent av folkene har kjørt den, men det finnes flere løsninger, sier mannen som blant annet sjokkerte og imponerte alle med sporvalget i Davos i fjor og under VM i Oberstdorf i 2021:

- Du ser at kanten på svingen blir lenger og lenger ut, og jo lenger ut du kjører, jo mer ut på kanten er du. Den er sketchy, men jeg tror det finnes verre ting, sier Klæbo og smiler lurt.

Martin Nyenget Løwstrøm er også totalt uenig med Aas Rolid og Iversens dom.

- Jeg syns det egentlig var fint. For min del er det litt det skirenn handler om. Vi trener ikke for at det ikke skal være en eneste utfordring. Her på Beitostølen har de laget enormt bra forhold. Er det en sving de syns er litt guffen, sååå, sier Nyenget, før han tok seg en kunstpause, modererte seg og la til:

- Løypene vi går på i dag er som et stuegulv, dette er det minst krevende vi bør møte.

Herretrener Eirik Myhr Nossum sier at laget har diskutert den nye løypa, men det er først og fremst fordi den er ny.

- Det er ikke noe verre enn at det er likt for alle. Den er tøff i de forholdene her, men det er ingen som har klaget til meg. Det er en seniorløype, men det er jo seniorrenn også, sier Nossum til Dagbladet.

LIKTE LØYPA: Eirik Myhr Nossum. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LIKTE LØYPA: Eirik Myhr Nossum. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Sjefen sjøls dom

Rennleder Torbjørn Broks Pettersen ble forelagt utøvernes ris og ros lørdag ettermiddag.

Han forklarer at arrangøren måtte endre den gamle traseen på fem kilometer før årets sesong. Den var 300 meter for kort, og den var for lite utfordrende.

- Vi har forsøkt å få til en løype som blir litt lenger og litt tøffere, nettopp fordi det er de beste i verden som konkurrerer her, forklarer Broks Pettersen til Dagbladet.

PASSER PÅ: Torbjørn Broks Pettersen. Foto: Bjørn Langsem
PASSER PÅ: Torbjørn Broks Pettersen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Han er enig i at kunstsnø og marginale snøforhold gjorde den aktuelle svingen utfordrende, og at de derfor la ut crashpads og hadde frivillige som passet på.

- Hadde vi hatt snø i full bredde så hadde ingen kommentert den svingen. Den er rask, men det står i manualen at løypa skal være utfordrende og tilpasset brukergruppen. Dette er en løype som er laget for de beste i verden, og derfor vil noen oppleve at den er tøff. Det har vi fått input på. Når vi har et kretsrenn for 14-15 åringer så sender vi dem ikke ut her. Det hadde vært galimatias.

Beitostølen skal arrangere verdenscup i langrenn om tre uker, og Broks Pettersen er sikker på at utøverne vil oppleve traseen helt annerledes da:

- Sånn som kunstsnøen blir lagt ut så blir den litt for krapp, og vi setter pris på alle tilbakemeldinger.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer