Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slakter maskeavgjørelsen: - Samme effekt som EPO. Det er hinsides all fornuft

Idrettsprofessor sammenligner de finske oksygenmaskene med en syklist som sykler med elektrisk motor.

BRUKER MASKER: De finske langrennskvinnene har vært nest best i verden denne sesongen. De trener med oksygenmasker, som de har fått lov til å bruke i kommende konkurranser.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
BRUKER MASKER: De finske langrennskvinnene har vært nest best i verden denne sesongen. De trener med oksygenmasker, som de har fått lov til å bruke i kommende konkurranser. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Det skapte store reaksjoner da FIS godkjente Finlands forespørsel om å tillate oksygenmasker i konkurranser.

Martin Johnsrud Sundby, Petter Northug og Charlotte Kalla er blant langrennsstjernene som synes de finske maskene ikke har noe med idretten å gjøre.

Det Kalla omtaler som «Darth Vader-masker» gir de finske langrennsløperne ekstra oksygen gjennom en oksygentank på ryggen.

Det er bred konsensus i langrennsmiljøet at det ser særdeles rart ut å gå med slike masker med den tilhørende oksygentanken på ryggen. Men er det juks? Hvor stor effekt har de egentlig?

- Like stor effekt som EPO Professor i idrettsfysiologi, Jostein Hallén, sammenligner de finske maskene med doping.

- Disse maskene har like stor effekt som bruk av EPO, hvor man øker antall røde blodceller. Spesielt i høyden vil oksygenmaskene ha enorm effekt. Det er hinsides all fornuft at dette er tillatt i konkurranser, sier Hallén til Dagbladet.

- Det blir som å sykle med en elektrisk motor. Det har stor effekt, selvsagt spesielt i høyde. De blir garantert forbudt i løpet av kort tid. Når løperne blir fortalt om effekten, er det ingen som vil bruke det. Det blir for dumt, mener professoren.

- Helt uforståelig Hallén tror debatten kommer til å legges død ganske raskt, all den tid han ikke ser noen annen utvei at det kommer til å forbys.

- Dette trenger det ikke å forskes mer på. Det er mer enn nok forskning som viser at slike oksygenmasker har enorm effekt. Jeg trodde først at det var en spøk at det er tillatt. Det er helt uforståelig og må være en misforståelse. Jeg er 100 prosent sikker på at dette kommer til å bli forbudt i konkurranse i løpet av kort tid, sier han.

- Om maskene blir forbudt i trening, er jeg mer usikker på. Det er mange som bruker det eksempelvis i restitusjonsarbeidet. Det blir litt som høydehus-debatten. Noen nasjoner vil sikkert bruke det, men andre ikke. Men å bruke maskene i konkurranse, er helt absurd, mener Hallén.

- Helt sykt Sveriges landslagssjef Rikard Grip er meget kritisk til at FIS ikke har forbudt de finske maskene i konkurranser.

- Det er helt sykt. I så fall tar idretten et langt steg vekk fra menneskeligheten. Vi kommer aldri til å ta i bruk slike masker. Det blir bare helt feil, sier Grip i et intervju med Expressen.

- Jeg så disse maskene i Val Senales. De så ut som Darth Vader. Det var litt spesielt, supplerer Charlotte Kalla.

Sundby og Northug reagerer Også den norske leiren reagerer, deriblant stjernene Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug.

- Det ser ikke bra ut med disse maskene. Jeg vil at alt skal være så naturlig som mulig, sier Sundby.

- Det blir helt feil å gå rundt med slike masker med oksygentank. Vi skal ikke ha på oss noe annet enn skiutstyr når vi konkurrerer, mener Northug.

KRITISK: Både de norske og svenske langrennsløperne er kritiske til finnenes bruk av oksygenmasker. Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby synes ikke det hører hjemme i langrennssporten.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KRITISK: Både de norske og svenske langrennsløperne er kritiske til finnenes bruk av oksygenmasker. Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby synes ikke det hører hjemme i langrennssporten. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media