Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotball-VM i Frankrike

Slakter nivået i fotball-VM: - Han er en tastaturkriger

Nederlandsk trener går til angrep på kvinne-VM. Får svar av Hege Riise og Phil Neville.

JUBEL: Norge jubler for scoring mot Nigeria. Den nederlandske trenerprofilen, Raymond Verheijen, er kritisk til nivået i mesterskapet. Alle er imidlertid ikke enig. Foto: NYB scanpix
JUBEL: Norge jubler for scoring mot Nigeria. Den nederlandske trenerprofilen, Raymond Verheijen, er kritisk til nivået i mesterskapet. Alle er imidlertid ikke enig. Foto: NYB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange ser på Raymond Verheijen som en kompetent fotballmann, mens flere begynner å bli lei nederlenderens stadig krasse utspill.

Det er i hvert fall ingen tvil om at 47-åringen ikke er redd for å si det han mener, og denne gangen er det kvinnefotballen som får gjennomgå.

- Så langt hadde det vært bedre om verdensmesterskapet ble spilt bak lukkede dører. Nivået på spillet er sjokkerende. Det er som å se gress gro, tordnet han på Twitter.

Verheijen har jobbet tett med flere landslag i forbindelse med VM- og EM-sluttspill, og har Nederland, Sør-Korea og Russland på CV-en. Han har også jobbet med klubblag som Barcelona, Chelsea, Manchester City og Zenit St. Petersburg. Til daglig jobber han for World Football Academy.

- Drittkjedelige herrekamper

Ingen har flere landskamper for Norge gjennom historien enn Hege Riise. 188 er tallet, og den nåværende LSK Kvinner-treneren scoret 58 mål med flagget på brystet.

49-åringen mener innstillingen man går inn med er avgjørende for hva man får ut av det.

TRENER: Hege Riise mener nivået i VM er høyt. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
TRENER: Hege Riise mener nivået i VM er høyt. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Det spørs hva man forventer. Forventer man fart og kraft, som med herrene, blir man skuffet. De forskjellene vil alltid være der. Jeg synes imidlertid at de gode lagene har blitt bedre, og det samme med de vanligvis dårligste lagene, sier Hege Riise, som altså mener at nivået i årets VM er høyere enn tidligere.

- Det vil alltid være kritiske stemmer, men det samme er det med herrene. Det er noen drittkjedelige kamper i herre-VM også. Det har vært noen kjedelige kamper i årets VM, men sånn er det, mener Riise.

Flest mannlige trenere

Etter den innledende tiraden mot kvaliteten i VM, kom Verheijen med en begrunnelse for hvorfor han mener som han gjør.

- En av årsaken er at de fleste lag blir trenet av intetanende rester fra herrefotballen i stedet for de beste kvinnelige trenerne, mener han.

KRITISK: Raymond Verheijen (t.v.). Her sammen med Gary Speed. Nederlenderen var hans assistent på Wales' landslag. Foto: NTB scanpix
KRITISK: Raymond Verheijen (t.v.). Her sammen med Gary Speed. Nederlenderen var hans assistent på Wales' landslag. Foto: NTB scanpix Vis mer

Riise er selv trener for Norges - og et av Europas - beste klubblag. Hun tror flere og flere nasjoner kommer til å stille med en kvinne på sidelinja i framtida.

- Heldigvis er det de beste nasjonene som har kvinnelige trenere. Det er mange som ikke har det, og det har med kultur å gjøre, tror jeg. Det er ikke i alle nasjoner at kvinner har fått de samme mulighetene til trenerutdannelse, men det tror jeg kommer til å endres når det legges mer til rette for det, sier Riise til Dagbladet.

I årets VM har 15 nasjoner mannlig trener, mens ni har en kvinne i sjefsstolen. Foruten Norge har alle de tre andre tidligere VM-vinnerne, Tyskland, USA og Japan, kvinnelig trener. Det samme har andre store nasjoner som vertsnasjonen Frankrike og regjerende EM-vinner, Nederland.

Norges trener er Martin Sjögren, men før han ble ansatt i 2017 var det en debatt om han eller Monica Knudsen skulle få jobben.

- Det var en konkurranse den gangen, og det er jo en attraktiv jobb. Det er naturlig at menn søker på den. Så må man vurdere hvem som er best egnet og har mest erfaring med å leve i kvinnefotballen, sier Riise.

Neville til motangrep

Verheijen spesialiserer seg i periodisering i fotballen, som handler om hvordan og når fotballspillere bør trene. Under Englands seineste pressekonferanse i VM ble lagets manager, Phil Neville, konfrontert med nederlenderens uttalelser.

Den tidligere Manchester United-spilleren fnyste av kritikken, før han kom med et angrep tilbake.

- Han har langet ut mot Ferguson, Wenger, Pochettino, Klopp. Han har gått ut mot hver eneste toppmanager i verden. Dette utspillet er antakeligvis rettet mot meg, fordi han vet at jeg var en del av Manchester Uniteds trenerapparat, og han brukte å kritisere David Moyes. Han kritiserer alle, sa Neville på en pressekonferanse, blant annet gjengitt av Sky Sports.

Han mener Verheijen bare har det i kjeften.

- Han er bare en tastaturkriger. Han sitter og snakker om et fantastisk spill, men jeg har aldri sett ham jobbe i toppfotballen. Det er derfor han ikke får en jobb, mener Englands manager.

- Det er en grunn til at han er et egg som profilbilde på Twitter, legger han til.

Australias tidligere landslagskeeper, Mark Schwarzer, er heller ikke imponert av Verheijens uttalelser.

- Du har tydeligvis ikke sett noen av kampene, melder han tilbake.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!