Slakter Norge: - Skandaløst

Danske håndballeksperter raser etter at Norge sa fra seg sin del av håndball-EM.

RITUALER: De norske håndballjentene har et par ritualer de gjennomfører før hver kamp. Video: Rødt Kort. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag ga Norges Håndballforbund (NHF) beskjed om at Norge likevel ikke kan arrangere håndball-EM i desember. Beskjeden kom bare 17 dager før mesterskapets start, noe som vekker sterke reaksjoner i Danmark.

- Det er skandaløst. Det er ikke på grunn av en nylig utvikling av coronaviruset. Det har vært sånn lenge. De siste tre ukene har alt blitt avlyst i Norge i diverse sportsgrener. De skulle ha tatt denne beslutningen for 14 dager siden, raser danske TV 2s håndballekspert Bent Nyegaard.

Nå står Danmark igjen som enearrangør og har sagt at de kan ta over Norges del av mesterskapet hvis Det europeiske håndballforbundet (EHF) dekker ekstrakostnadene.

- Håpløst

Kommentator i den danske storavisa B.T., Søren Paaske, mener det er helt riktig at Norge gir fra seg mesterskapet ut fra smittesituasjonen her til lands, men mener håndteringen har vært alt annet enn bra nok.

- Problemet er at Norge og EHF har ventet altfor lenge med å innse det åpenlyse. Derfor står vi nå i en fullstendig skandaløs situasjon hvor mer enn halvparten av kampene mangler et sted å bli spilt. Og det bare 17 (!) dager før EM blåses i gang, skriver Paaske i en kommentar tirsdag.

- Selv i håndballens verden - hvor man med jevne mellomrom ser ting man ikke kunne forestille seg - er det simpelthen håpløst, fortsetter han.

TRENER: Camilla Herrem viser hvordan hun trener under coronakrisen. Foto: Camilla Herrem. Vis mer

Slår tilbake

President i Norges Håndballforbund, Kåre Geir Lio, er uenig med de danske reaksjonene. Han forklarer at NHF har hatt et godt samarbeid med danskene hele veien og at avgjørelsen ble tatt i overensstemmelse med både det danske forbundet og EHF.

- Vi har hatt et løp over måneder nå sammen med Danmark og EHF der vi stadig har vurdert situasjonen. Vi har delt synspunkter og tatt beslutninger i fellesskap helt siden det var et åpent mesterskap med fullt publikum til restriksjonene slo inn. Den siste beslutningen tok vi i helga som var og den aksepterer dem og sier at de skal få til et mesterskap så langt andre rammebetingelser er ok, sier Lio til Dagbladet i en kommentar på den danske kritikken.

Håndballpresidenten forsvarer tidsbruken og forklarer det med at man i det lengste ønsket å finne en løsning.

- Vi har jobbet etter å finne den beste løsninga ut fra den situasjonen vi til enhver tid har vært i, ikke den raskeste. Vi tok beslutningen på det tidspunktet vi synes var riktig. Jeg er veldig fornøyd med prosessen og de beslutningene vi har tatt, forteller Lio til Dagbladet.

- Usmakelig

Bent Nyegaard kjøper ikke den forklaringen.

- Det har vært krystallklart at Norge ikke kommer til å bli klare for å arrangere det her med de norske restriksjonene. Det er ergerlig at det har tatt det norske håndballforbundet så lang tid, sier han til sin egen kanal.

Som lederen av det danske håndballforbundet Per Bertelsen har varslet, er danskene opptatt av at Norges EM-nei ikke skal gi Danmark noen økte kostnader.

Men det er ikke bare Norge som får slakt i danske medier. Det europeiske håndballforbundet får minst like mye kritikk slengt sin vei.

- Jeg synes EHFs oppførsel inntil videre har vært usmakelig. Det ville hjulpet dem om de trådde til her i 11. time og viste noe format. Skåret inn til beinet er EM EHFs arrangement. Vil man avvikle det, må man betale for festen. Så må de for min skyld gjerne gi noe av regningen til Norge, som heller ikke har håndtert dette godt, skriver kommentator i B.T., Søren Paaske.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer