Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slakter norsk regel: - Komplett idioti. En ræva idé. Vi må stoppe den nå!

Ekspertene og spillerne rister på hodet.

OPPGITT: Jesper Mathisen langer ut mot den nye norske regelen om at laget som scorer ikke har lov til å hente ballen for å sette i gang spillet raskt.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
OPPGITT: Jesper Mathisen langer ut mot den nye norske regelen om at laget som scorer ikke har lov til å hente ballen for å sette i gang spillet raskt. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lokaloppgjør er ofte preget av høy temperatur i kraft av rivaleriet som eksisterer mellom naboene. Men da Torbjørn Agdestein reduserte til 2-3 like før slutt i oppgjøret mellom Haugesund og Viking, var det ikke rivaliseringen som lå bak krangelen.

Konflikten var i stedet et resultat av en omdiskutert norsk regel som ble innført før sesongen. Den lyder slik:

«Kun forsvarende lag skal kunne hente ballen og bringe ballen til midten for avspark. Da unngår vi problemer i målområdet, og det er kun dommer som likevel kan gi klarsignal til avspark.»

Det er en særnorsk regel hvor dommerne kan dele ut kort til de som henter ballen etter en scoring for å sette i gang spillet raskt, slik alle lag gjør hvis de ligger under.

Det gjorde Agdestein - naturlig nok - i et håp om å utlikne til 3-3 borte mot Viking. Viking-keeper Iven Austbø utnyttet regelen og ventet på at Agdestein skulle hente ballen for å sette i gang spillet raskt.

- Hull i hodet Det gis ikke gult kort for å hente ballen, men det gis gult kort til det angripende lag om det ender i en krangel. Da kan det forsvarende lag konstruere en konflikt, som gir gult kort til motspilleren.


Dermed kunne Austbø framprovosere en strategisk konflikt for å drøye tiden til Vikings fordel.

- Når de har laget en dum regel, har de laget en dum regel, forklarer Iven Austbø til TV 2.

- Det er helt håpløst, supplerer Agdestein.

I TV 2s Fotballkveld var Jesper Mathisen nådeløs mot den norske regelen.

- Jeg skjønner ikke denne regelen. Den er helt hull i hodet. Det er komplett idioti. Det finnes mange regler her i verden, både i Norge og i utlandet. Men dette er en av de mest tåpelige, sier Mathisen.

- Dette skal i utgangspunktet hindre konflikter, men i stedet skaper det konflikter. Det skaper bare rot. Austbø utnytter et regelverk som er totalt feil.

- Vi må stoppe den Den tidligere Start-spilleren synes den norske regelen er helt latterlig.

- Vi gjør alle feil i livet, men vi kan ikke la det fortsette. Vi må stoppe regelen. Vi kan ikke spille med dette ut sesongen. Vi må kutte regelen nå. Det er jo bare tull. Det er bare i Norge vi har det slik. Det er en «ræva» idé.

Mathisen får støtte av kollega Freddy dos Santos.

- Det er ingen som skjønner regelen. Det er et helt naturlig instinkt å hente ballen når man jakter scoring. Det er helt bak mål, mener dos Santos.

- Det er en helt unødvendig regel og veldig kunstig. Glem denne regelen, oppfordrer den tidligere Vålerenga-spilleren.

FORSTÅR IKKE: John Arne Riise skjønner heller ingenting av regelen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORSTÅR IKKE: John Arne Riise skjønner heller ingenting av regelen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

John Arne Riise følger opp kritikken på Twitter.

- Dummeste regelen som er laget. Helt natta! skriver AaFK-spilleren.

NFFs forklaring Norges Fotballforbund (NFF) begrunner den omdiskuterte regelen slik:

- Ofte blir det tumulter, krangler og uheldige hendelser om et lag forsøker å hente ballen for å sette i gang spillet etter scoring. Det kan ofte gi slåsskamper og kort. Det er det vi vil unngå, forklarer dommersjef Terje Hauge til Dagbladet.

Mathisen mener regelen har motsatt effekt.

- I stedet for å hindre konflikter, skaper den konflikter. Jeg forstår det virkelig ikke, gjentar sørlendingen.

UTNYTTET: Iven Austbø innrømmer at han utnyttet det han mener er en håpløs regel.
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
UTNYTTET: Iven Austbø innrømmer at han utnyttet det han mener er en håpløs regel. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer

Hauge sier det er uaktuelt å avskaffe regelen allerede nå, selv om Mathisen og dos Santos oppfordrer til det.

- Nei, det er altfor tidlig å gjøre. Vi må gi prosjektet en sjanse til å fungere først. Så lenge spillerne følger retningslinjene, vil det fungere veldig bra, mener Hauge.

- Jeg håper virkelig at spillerne er sportslige og profesjonelle og ikke spekulerer i regelverket og forsøker å utnytte det. Jeg lurer på hva spillerne tenker. Det burde ikke være sånn. Følg retningslinjene og spill sportslig, er min oppfordring, sier dommersjefen.

OPPGITT: Haugesunds Torbjørn Agdestein lot seg lure av Iven Austbø og er oppgitt over den norske scoringsregelen.
Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix
OPPGITT: Haugesunds Torbjørn Agdestein lot seg lure av Iven Austbø og er oppgitt over den norske scoringsregelen. Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart