Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slakter norske dommere

- Altfor mange dommerfeil, mener Egil "Drillo" Olsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Olsen mener de norske dommernes kvaliteter innen straffesparkavgjørelser og kortbruk har stupt det siste året.

-  Aldri før har mange kamper i starten av en Tippeligasesong blitt avgjort av mange feilvurderinger gjort av dommeren. I hvert fall ikke som jeg kan huske, sier Olsen til Dagbladet.

Den tidligere landslagssjefen vil imidlertid understreke at norske dommere generelt sett holder god standard - også sammenlignet med utenlandske dommere. Når det gjelder dømming av offside mener Olsen at dommernes kompetanse har utviklet seg svært positivt de siste årene. Men i forhold til straffesparkvurdering og utdeling av røde og gule kort, er ikke Drillo nådig i sin kritikk.

-  Skuffende

-  Det har vært skuffende å se alle straffesparkene som er blitt feilaktig dømt, og alle situasjonene der det burde vært dømt straffe. Også mange kort er blitt feilaktig utdelt. En del dommere er ikke i stand til å vurdere om en forseelse gjøres med hensikt eller ikke. De bør holde korta nede i mye større grad, sier Olsen.

I gårsdagens Dagbladet uttalte flere Tippeligatrenere at NFF bør profesjonalisere dommerstanden i mye større grad.

-  Dommerstanden henger etter i utviklingen av toppidretten. Dette er ikke dommernes feil, men Fotballforbundets, sier Odd-trener Arne Sandstø.

Dommersjef i NFF, Rune Pedersen, kjenner seg ikke igjen i Olsen og Sandstøs uttalelser.

image: Slakter norske dommere

Forsvarer dommerne

-  Til og med dommerne selv mener at kombinasjonen av å dømme og ha en vanlig jobb er den ideelle måten å gjøre det på. Svært få land i Europa har helprofesjonelle dommere. Dessuten tror jeg at diskusjonene ville være de samme om dommerne var helprofesjonelle eller ikke, sier Pedersen.

-  Drillo mener kortbruken er utsvevende?

-  Vi har internasjonale retningslinjer og regelverk å rette oss etter. Drillo må mene det han vil, men i løpet av en kamp må en dommer ta hundrevis av skjønnsmessige vurderinger. Dersom en spiller hindrer positiv utvikling i spillet, skal spilleren ha kort, sier Pedersen.

Ifølge Olsen står offside, utdeling av kort og straffeavgjørelser som de tre hovedfaktorene som er med på å bestemme utfallet av en fotballkamp.

-  Disse faktorene påvirker resultatet i større grad enn andre ting. Men sammenlignet med sine utenlandske kolleger har norske dommere ingenting å skamme seg over, sier Drillo.

FOR MANGE FEIL: Vålerengas analysesjef, Egil «Drillo» Olsen, har bitt seg merke i mange dommeravgjørelser som etter hans mening både har vært feil og også har påvirket kampresultatet. Foto: Daniel Sannum Lauten
FOR MANGE FEIL: Vålerengas analysesjef, Egil «Drillo» Olsen, har bitt seg merke i mange dommeravgjørelser som etter hans mening både har vært feil og også har påvirket kampresultatet. Foto: Daniel Sannum Lauten Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!