Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slakter norske dommere

- Altfor mange dommerfeil, mener Egil "Drillo" Olsen.

Olsen mener de norske dommernes kvaliteter innen straffesparkavgjørelser og kortbruk har stupt det siste året.

-  Aldri før har mange kamper i starten av en Tippeligasesong blitt avgjort av mange feilvurderinger gjort av dommeren. I hvert fall ikke som jeg kan huske, sier Olsen til Dagbladet.

Den tidligere landslagssjefen vil imidlertid understreke at norske dommere generelt sett holder god standard - også sammenlignet med utenlandske dommere. Når det gjelder dømming av offside mener Olsen at dommernes kompetanse har utviklet seg svært positivt de siste årene. Men i forhold til straffesparkvurdering og utdeling av røde og gule kort, er ikke Drillo nådig i sin kritikk.

-  Skuffende

-  Det har vært skuffende å se alle straffesparkene som er blitt feilaktig dømt, og alle situasjonene der det burde vært dømt straffe. Også mange kort er blitt feilaktig utdelt. En del dommere er ikke i stand til å vurdere om en forseelse gjøres med hensikt eller ikke. De bør holde korta nede i mye større grad, sier Olsen.

I gårsdagens Dagbladet uttalte flere Tippeligatrenere at NFF bør profesjonalisere dommerstanden i mye større grad.

-  Dommerstanden henger etter i utviklingen av toppidretten. Dette er ikke dommernes feil, men Fotballforbundets, sier Odd-trener Arne Sandstø.

Dommersjef i NFF, Rune Pedersen, kjenner seg ikke igjen i Olsen og Sandstøs uttalelser.

Slakter norske dommere

Forsvarer dommerne

-  Til og med dommerne selv mener at kombinasjonen av å dømme og ha en vanlig jobb er den ideelle måten å gjøre det på. Svært få land i Europa har helprofesjonelle dommere. Dessuten tror jeg at diskusjonene ville være de samme om dommerne var helprofesjonelle eller ikke, sier Pedersen.

-  Drillo mener kortbruken er utsvevende?

-  Vi har internasjonale retningslinjer og regelverk å rette oss etter. Drillo må mene det han vil, men i løpet av en kamp må en dommer ta hundrevis av skjønnsmessige vurderinger. Dersom en spiller hindrer positiv utvikling i spillet, skal spilleren ha kort, sier Pedersen.

Ifølge Olsen står offside, utdeling av kort og straffeavgjørelser som de tre hovedfaktorene som er med på å bestemme utfallet av en fotballkamp.

-  Disse faktorene påvirker resultatet i større grad enn andre ting. Men sammenlignet med sine utenlandske kolleger har norske dommere ingenting å skamme seg over, sier Drillo.

FOR MANGE FEIL: Vålerengas analysesjef, Egil «Drillo» Olsen, har bitt seg merke i mange dommeravgjørelser som etter hans mening både har vært feil og også har påvirket kampresultatet. Foto: Daniel Sannum Lauten
FOR MANGE FEIL: Vålerengas analysesjef, Egil «Drillo» Olsen, har bitt seg merke i mange dommeravgjørelser som etter hans mening både har vært feil og også har påvirket kampresultatet. Foto: Daniel Sannum Lauten Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media