Slakter nye håndball-regler rett før VM: - Det er respektløst

Fem uker før VM.

NYE REGLER: Før håndball-VM i desember innfører håndballforbundet fire nye regler. Her er Nora Mørk på benken under EM i fjor. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
NYE REGLER: Før håndball-VM i desember innfører håndballforbundet fire nye regler. Her er Nora Mørk på benken under EM i fjor. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

(Dagbladet): Håndball-VM i Danmark starter 5. desember og i dag offentliggjør Det internasjonale håndballforbundet at det innføres fire nye regler.

Det innebærer:

• Nye regler for passivt spill.

• Blått kort.

• Slår ned på usportslig opptrenden siste 30 sekunder.

• Nye regler for å ta ut målvakt.

Kritisk TV 2s håndballekspert Bent Svele reagerer sterkt på at de nye reglene kommer fem uker før mesterskapet starter.

- Jeg synes det er respektløst for de som skal dømme - og overfor trenere og spillere som skal spille om heder og ære. Det kan ikke plutselig dukke opp nye regler, sier Svele til Dagbladet i ettermiddag.

Sportssjef i det danske håndballforbundet, Ulrik Wilbek, forklarer reglene i en pressemelding:

1) Passivt spill:

Med den nye regelen har det angripende laget kun lov til seks pasninger etter at dommerne har markert (løftet armen) for passivt spill. Dersom det blåses frikast etter fire avleveringer - gjenstår to avleveringer før det blir dømt for passivt spill.

EKSPERT: 
TV2-kommentator Bent Svele.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
EKSPERT: TV2-kommentator Bent Svele. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Det er en god regel, fordi det blir mer oversiktelig for tilskuere. Spillerne har også noe å rette seg etter, sier Wilbek.

Tidligere har dommerne vurdert dette etter skjønn.

2) Blått kort:

Blått kort kan tildeles en spiller når det vurderes at forseelsen er så alvorlig at den utløser karantene. Tidligere har rødt kort skapt undring fordi det er uvisst om spilleren må stå over kamper i ettertid.

- Med denne regelen kan dommer og observatør vurdere forseelsens karakter og ta et valg om det skal gis karantene. Nå skal dommerne unngå å følge opp valget i en dommerrapport, sier Wilbek.

3) Usportslig opptreden siste halvminutt:
En forseelse som straffes med rødt eller blått kort - der det nye er at lagene ikke kan velge mellom å beholde ballen eller å få et straffekast. Nå skal en grov forseelse i løpet av de siste 30 sekundene alltid gi det rammede laget et straffekast.

- Dette er en glimrende regel som gjør at usportslig opptreden ikke kan avgjøre kamper, sier Wilbek.

4) Spill sju mot seks:
Det norske landslaget under Thorir Hergeirsson har ved ulike anlednigner valgt å ta ut målvakten i angrepsspillet for å skape overtall med sju mot seks.

Den nye regelen innebærer at den ekstra utespilleren ikke trenger bruke vest eller målvaktstrøye. Dette gjør at byttet kan skje raskere.

- Denne regelen kan få store konsekvenser for angreps- og forsvarsspillet. Dette vil endre angrepsspillet fordi det hele tida vil være mulig å spille i overtall, sier Wilbek.

- Smadrer TV 2-ekspert Svele kommenterer følgende:

- Jeg synes det er fint at passivitet-regelen blir mer konkret. Nå blir det enkelere for alle - både spillere, trenere og tilskuere - å forholde seg til dette. Alle kan telle til seks, så dette skal spillerne fikse, sier Svele til Dagbladet.

- Når det gjelder blått kort så er det blitt testet ut i ulike turneringer, så dette skal spillerne fikse greit, sier Svele.

Svele fortsetter:

- Det kan være bra med regelendringer, men selve tidspunktet dette skjer på er kritikkverdig. Vi håndballfolk er konservative akkurat som i langrenn. I lengden vil spillerne venne seg til dette, men vi snakker om bare uker før et VM, sier Svele.

Vertsnasjonen Danmark og landslagssjef Klavs Bruun Jørgensen er kritiske:

- Det kommer til at endre håndballlspillet fullstendig. Dette vil drepe alt offensivt forsvarsspill. Det kommer til at smadre den måten vi spiller håndball på, sier Klavs Bruun Jørgensen til dansk TV2.

Norge møter Spania, Romania, Russland, Puerto Rico og Kazakhstan i gruppespillet i VM.