Spania slo Norge

Slakter Ødegaard-bytte: - Totalt uforståelig

Sergio Ramos' ydmykende straffespark knuste det norske håpet.

BYTTET UT: Martin Ødegaard spilte en god kamp mot Spania, men ble byttet ut ti minutter etter pause. Foto: NTB scanpix
BYTTET UT: Martin Ødegaard spilte en god kamp mot Spania, men ble byttet ut ti minutter etter pause. Foto: NTB scanpixVis mer
  • Spania - Norge 2-1 (1-0)

VALENCIA/OSLO (Dagbladet): Spania dominerte stort mot Norge, men i fem minutter levde håpet om noe stort.

Joshua King var iskald da han satte inn 1-1 fra straffemerket 65 minutter ut i kampen, og Norge skulle bare ri av stormen ut kampen. Etter 70 minutter fikk imidlertid også Sergio Ramos muligheten fra 11 meter, og med en sylfrekk Panenka-straffe chippet han inn 2-1.

Det ble også sluttresultatet i Norges første EM-kvalifiseringskamp.

- Det var et «fair» resultat. Vi gjorde flere feil i forbindelse med målet, og havnet i en vanskelig situasjon, sa Lars Lagerbäck til pressen etter kampen.

Den første spanske scoringen kom allerede etter 17 minutter da Rodrigo enkelt styrte inn 1-0 fra kloss hold.

MÅL: Joshua King setter inn straffen. Foto: NTB scanpix
MÅL: Joshua King setter inn straffen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Storfavoritter

Norge kunne ikke fått en tøffere start på EM-kvalifiseringen når Spania var motstander på mektige Mestalla i Spania.

Ingen lag har preget verdensfotballen i større grad enn Spania de siste elleve åra, noe EM-titlene fra 2008 og 2012, og VM-seieren i 2010 er et bevis på. Nasjonens elegante, fotrappe angrepsspillere og robuste forsvar var en ustoppelig kraft, men de siste åra har det gått litt tråere.

Fjorårets fotball-VM i Russland ble ingen suksess, selv om Spania gikk videre som gruppevinner. For i åttedelsfinalen mot vertsnasjonen ble det bråstopp. I Nations League gikk det ikke særlig mye bedre, hvor England og ikke Spania er kvalifisert til finalerunden.

Den litt dalende formen til tross, Spania er rangert som verdens niende beste lag og var storfavoritter mot Norge.

Tidlig scoring

Spania tok kontroll over kampen fra start. Hjemmelaget dominerte stort og hadde ballen den store majoriteten av tiden. De kom også til gode muligheter, og nærmest var Álvaro Morata som headet rett i Rune Almenning Jarsteins fang etter fem minutter.

Angrepskollegaen Rodrigo var mer presis, og ga spanjolene ledelsen etter 17 minutter.

Jordi Alba kombinerte fin med en lagkamerat på venstresiden, og den lynraske backen spurtet fra Martin Ødegaard. Han fikk lagt inn i feltet, hvor Rodrigo fikk stå helt alene. Fra kort hold satte han ballen enkelt inn til 1-0.

- Dette blir en lang kveld, konstaterte TV2s kommentator, Øyvind Alsaker. Like etter kom Morata til en ny sjanse, men også denne gangen endte headingen midt på Jarstein.

Brant alle sjansers mor

Alt var derimot ikke helt håpløst for Norge, som etter hvert klarte å få til litt eget spill.

Og etter en drøy halvtime burde det faktisk stått 1-1 på Mestalla. Markus Henriksen slo knallhardt inn foran mål, hvor Tarik Elyounoussi hadde ristet seg løs fra forsvarerne. Men fra bare et par meters hold klarte spissen å sende avslutningen sideveis, nesten bakover, på helt åpent mål. David de Gea var utspilt, det samme var forsvarerne, men Elyounoussi fikk et verst mulig treff på ballen.

Like etter måtte Jarstein varte opp med en utrolig feberredning på andre siden av banen. Morata fikk stå alene i feltet og headet kontant mot hjørnet, men en Jarstein i full strek fikk avverget en ny spansk scoring.

I minuttene som fulgte kjørte Spania fullstendig over Norge, og ballen rullet like til side for mål en rekke ganger. Vertene trodde de hadde økt til 2-0 da Alba trillet ballen i nettet, men Barcelona-spilleren ble korrekt vinket av for offside.

- Totalt uforståelig

Rundspillingen av Norge fortsatte etter pause, men takket være Jarstein og manglende spansk effektivitet unngikk Norge flere baklengs.

Martin Ødegaard sto fram som en av Norges klart beste spillere, men ble likevel ofret av Lars Lagerbäck etter 56 minutter. Det fikk flere eksperter til å stusse.

- Totalt uforståelig, mente TV2s Jesper Mathisen, og fikk støtte fra flere andre:

På pressekonferansen etter kampen forklarte Lagerbäck hvorfor Ødegaard ble tatt ut til fordel mot Mohamed Elyounoussi. I samme tidsperiode ble også Tarik Elyounoussi tatt av for Bjørn Maars Johnsen.

- Vi ville forbedre lagets innsats. Derfor gjorde vi to bytter. Jeg synes innbytterne gjorde det veldig bra og vi spilte i andre omgang, sa svensken, som ikke ville si noe om Ødegaard spesifikt.

- Jeg vil ikke gi individuell kritikk, bortsett fra av Rune, som gjorde en god kamp.

Iskald King

25 minutter før full tid gikk det et stønn gjennom Mestalla. Bjørn Maars Johnsen var i duell med Inigo Martinez og havnet i bakken. Dommeren pekte på straffemerket og reprisene viste at midtstopperen reiv litt i drakta til spissen. Sergio Ramos og de spanske spillerne protesterte kraftig, men Joshua King stilte seg opp for å ta straffen.

I møte med De Gea var Bournemouths-spissen kald og satte ballen presist helt nede i hjørnet.

Gleden ble derimot kortvarig.

Panenka av Ramos

For bare fem minutter seinere fikk også Spania straffe.

Et forferdelig tilbakespill fra Håvard Nordtveit tvang Jarstein til å rykke ut, men han var for seint ute til duellen med Morata og feiden ham i bakken.

Ramos stilte seg opp for å ta straffen. Midtstopperen stoppet litt i oppløpet, før han fullførte og chippet ballen elegant midt i mål. En ydmykelse av Jarstein, som måtte plukke ballen ut og innse at Norge hadde havnet under igjen.

Vant i 2000

Selv om Spania stort sett alltid har vært regnet som et bedre lag enn Norge, har ikke nordmennene alltid hatt dårlige erfaringer fra møter med fotballgiganten.

Tilbake i EM i 2000 var det få som levnet Norge noe særlig håp mot «La Furia Roja», men en scoringen, typisk for den tidsperioden, var nok til å senke Spania.

Keeperen banket et frispark fra egen halvdel og inn i motstanderens felt. Til værs steg Steffen Iversen og slo Spanias keeper i duell. Trønderen nikket ballen inn i nettet og jubel brøt løs. Det ble enda mer jubel da dommeren blåste i fløyta for siste gang, og 1-0-seieren var i boks.