Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slakter østerrikerens taktikk: - Han surret mye

Beskyldt for å være passiv da Norge tok sølv i kombinert

DUELL: Espen Andersen gikk andreetappe mot østerrikeren Lukas Klapfer. Men han ønsket ikke å dra, slik at duoen kunne nærme seg Tyskland. FOTO: BJØRN LANGSEM / DAGBLADET
DUELL: Espen Andersen gikk andreetappe mot østerrikeren Lukas Klapfer. Men han ønsket ikke å dra, slik at duoen kunne nærme seg Tyskland. FOTO: BJØRN LANGSEM / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): Forhåndsfavoritten Tyskland gjorde akkurat det de skulle i lagkonkurransen i kombinert i dag. Norge tok OL-sølv, mens Østerrike fulgte på bronseplass.

Jan Schmid gjorde en flott førsteetappe for Norge. Da var laget rundt 12 sekunder bak Tyskland. Det samme var Østerrike, og gullkampen virket åpen.

På andreetappe - som Espen Andersen gikk for Norge - økte det tyske forspranget ytterligere, til 43 sekunder. Mange - blant andre Dagbladets kommentator Esten O. Sæther - mente Norge ble for passive og nærmest ga bort gullet til Tyskland. I mål var vi 52 sekunder bak.

Andersen gikk samme andreetappe som østerrikeren Lukas Klapfer. Han følte seg sterk, men lot muligens Klapfer diktere for mye av etappen.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Jeg opplevde at jeg kunne gått mye raskere. Samtidig gikk jeg sammen med ham som tok bronsemedalje i det første rennet, og som er knallsterk på ski. Han var lite villig til å dra og ville bare gå et surreløp, sier Andersen.

For langt bak

- Hvorfor tok du ikke opp jakten på tyskeren Fabian Riessle selv?

- Hadde han vært fem-seks sekunder foran, ville jeg prøvd å ta opp jakten. Men 12 sekunder er mye, spesielt mot Riessle, som er en veldig god langrennsløper. Jeg var litt i dødens posisjon. Og jeg må bare beklage litt, fordi jeg ønsket veldig å prøve.

Andersen fortsetter:

- Men jeg kunne risikert å ødelegge meg selv. Da kunne Klapfer fått 15–20 sekunders ledelse på slutten. Og da hadde det vært vanskelig.

- Hva mener du om løpet hans?

- Jeg synes han surret mye. Han er tross alt topp fem langrennsløper i feltet. På meg virket det som om Østerrike var fornøyde med bronsemedalje. Hadde han vist vilje til å dra, kunne jeg dratt litt selv også. Så kunne vi tatt igjen tyskeren. Men han var ikke interessert.

- Jeg vet ikke om jeg skal beklage. Men jeg var litt i dødens posisjon, gjentar Andersen.

Eneste medalje

Sølvet ble Norges eneste medalje i OL i kombinert. Før lagkonkurransen kunne vi skilte med to fjerdeplasser til Jarl Magnus Riiber.

- Jeg hadde håpet at Klapfer skulle være med og kjøre litt, sier landslagssjef Kristian Hammer.

- Det overrasket meg at han ikke gjorde det. Østerrike satte opp et lag der de hadde svakere langrennsløpere på slutten. Vi hadde diskutert det på forhånd: Hvis Tyskland fikk en luke, kom de til å gi full spiker. Og da ville det bli kamp om sølvet.

- Hvis vi skulle vært sterke nok, måtte vi og Østerrike ha samarbeidet. Men Østerrike var ikke villige i det hele tatt. Da ble det fort sekunder, påpeker Hammer.

- Så dere ga ikke bort gullet?

- Det var realisme som lå bak. Det hadde blitt et annet løp hvis vi og Tyskland gikk ut sammen.

Dårligere enn forventet

- Hva tenker du om OL som helhet?

- Vi er godt fornøyd med medalje. Men totalt sett har det væt litt dårligere enn vi håpet. Vi ønsket å kjempe om medaljer i de individuelle øvelsene, påpeker Hammer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!