Emil Iversen

Slakter regelverk: - Ingen grunn

Emil Iversen med klar beskjed etter oppsiktsvekkende resultatliste.

TYDELIG: Emil Iversen er klar i sin tale etter norsk totaldominans på 10-kilometeren på Lillehammer. Video: Løkås/Haarstad. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
  • Se verdenscupen i langrenn fra Lillehammer på TV 2 Direkte og TV 2 Play fra fredag klokka 10.30.

LILLEHAMMER/OSLO (Dagbladet): Ni av de ti øverste plassene på 10 kilometer fristil i verdenscupen på Lillehammer fredag ble kapret av nordmenn.

I tillegg var Emil Iversen og Henrik Dønnestad inne blant topp 15 i rennet som sensasjonelt ble vunnet av 22 år gamle Iver Tildheim Andersen.

Britiske Andrew Musgrave var den eneste som klarte å blande seg inn i toppen, han ble nummer fire.

- Det er helt sprøtt, kommenterte Torgeir Bjørn på NRK.

Kollega Fredrik Aukland fulgte opp.

- Det er rett og slett for mye norsk når man ser på den lista, sa Aukland.

KRITISERT: At Emil Iversen ble tatt ut til fredagens 10 kilometer fristil på Lillehammer, vekket harme og skapte diskusjoner i Ski-Norge. Torsdag måtte han svare på kritikken. Video: NTB Vis mer

Iversen reagerer

Siden verdenscuprennet går på Lillehammer har Norge en nasjonal kvote som tillater de å ha med 12 løpere kontra seks.

Emil Iversen mener noe må gjøres.

- Burde det være nasjonal kvote?

- Nei, absolutt ikke! Det finnes ingen grunn for det. Jeg mener det ikke blir noe bedre av å ha med 12 nordmenn kontra seks, svarer Iversen.

Han er fullt klar over at han selv trolig ville blitt vraket til fredagens renn uten den nasjonale kvoten.

- Nå snakker vi om interessen på verdensbasis, og da er jeg litt mer i tvil. For at jeg har blitt så god som jeg har blitt, så har den nasjonale kvoten vært viktig. Slik får du kjenne på det, og lære deg å håndtere det. Det er viktig for den norske rekrutteringa, men den bør ikke prioriteres veldig nå. For den går rimelig bra, forklarer Iversen.

JUBEL: Iver Tildheim Andersen sjokkerte da han tok seieren på 10-kilometeren på Lillehammer. Etter løpet kom kompisen Håvard Moseby med spenstig påstand. Video: Løkås/Haarstad. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Uenig

Britiske Musgrave, som har bodd i Norge siden junioralder, er uenig i det Iversen sier, og påpeker at fredagens vinner, Tildheim Andersen, aldri ville fått gå rennet om det ikke var for kvoten.

- Det er eneste muligheten de som ikke er på landslaget har til å gå. De må få ha det som en motivasjon til renn i Norge, jeg er litt uenig i det han sier, forklarer Musgrave til Dagbladet.

Briten med klingende trønderdialekt får støtte fra Hans Christer Holund.

- Det ser kanskje ikke så bra ut at det er så mange nordmenn på toppen, men vi skal ikke glemme at det er veldig mange hardtsatsende utøvere som satser på nivået under vårt, og som har dette som et stort mål gjennom sesongen. Jeg synes ikke vi skal ta bort den nasjonale kvoten. Det er en kjempemotivasjon for de som går Norgescup. Det er viktig at de får muligheten til å gå verdenscup, forklarer Holund, som selv ble nummer tre fredag.

Fikk muligheten

At Norge hadde tolv utøvere på startstreken i fredagens renn ga blant annet vinneren Iver Tildheim Andersen muligheten til å gå. Han var inne på U23-kvoten. Håvard Moseby, som ble nummer fem, hadde trolig heller ikke gått om det var seks plasser og alle var friske og raske.

- Det var et av mine bedre løp denne sesongen, og jeg treffer på det jeg satte meg som mål før løpet, sier Moseby til Dagbladet.

- Hva slags mål sender dere til landslagsgutta og Nossum i dag?

- Jeg tror Nossum får opp øynene for våre prestasjoner i dag, og at vi blir prioritert litt framover. For min del har jeg gått gode renn før i dag, så jeg får håpe de gjør noe med uttaket framover.

Fredagens vinner, Tildheim Andersen var stolt etter rennet:

RÅSTERKT LØP: Iver Tildheim Andersen smiler bredt etter fredagens renn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
RÅSTERKT LØP: Iver Tildheim Andersen smiler bredt etter fredagens renn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det var en kjempefølelse å kjenne at kroppen svarer. Det var tungt underveis, men det er ikke ofte jeg får sånne tilbakemeldinger på et skirenn. Da glemmer du den smerten, sier Tildheim Andersen til Dagbladet.

Fredagens seiersherre er spent på hva resten av sesongen har å by på:

- Det her betyr mye for meg. Det er alfa og omega. Det er tøft for oss utøverne (utenfor landslaget), du må benytte sjansen når du får den. Går du ett dårlig skirenn så er det forskjellen på mange sjansen i verdenscupen. Det er egentlig bare motiverende, sier 22-åringen, som representerer Rustad Idrettslag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer