Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slakter seg selv etter drama

Det var kampen begge ville vinne, men verken LSK eller Sarpsborg kunne tape. Det endte med at LSK må spille kvalik mot Start.

TØFFE DUELLER: Lillestrøms Aleksander Melgalvis og Joonas Tamm i duell med Kristoffer Zachariassen på Åråsen Stadion.
Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
TØFFE DUELLER: Lillestrøms Aleksander Melgalvis og Joonas Tamm i duell med Kristoffer Zachariassen på Åråsen Stadion. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer
  • Lillestrøm - Sarpsborg 0-0 (0-0)

ÅRÅSEN (Dagbladet): Supporterskjerfene var festet godt opp på halsen til de som valgte å roe nedrykksnerver utenfor de lokale barene i Storgata.

Halvannen time før oppgjøret mot Sarpsborg gjorde et lokalt kor, kledd opp i nissekostyme, seg klar til sang, og julelenker ble hengt over gata. Alle de med gult og svart skjerf var nervøse i førjulskulda, og ville nok lett ha byttet ut både en, to og alle julegaver mot en stor førjulsgave: Eliteserieplass i 2020.

Den gaven fikk de ikke oppfylt umiddelbart.

NEDRYKK: Flere lag hadde mye å spille om i Eliteseriens siste runde. Video: FotballMedia Vis mer
Molde30215472-3168
Bodø/Glimt30159664-4454
Rosenborg301410653-4152
Odd30157845-4052
Viking30138955-4247
Kristiansund301181141-4141
Haugesund30913844-3740
Stabæk3010101038-3640
Brann3010101032-3740
Vålerenga308101239-4434
Strømsgodset30881441-5432
Sarpsborg305151030-4030
Mjøndalen306121238-5230
Lillestrøm30791432-4730
Tromsø30861639-5830
Ranheim30761736-5527

Berget plassen

Lillestrøm er det lengstlevende laget i Eliteserien. De har spilt i norsk toppserie siden 1975. Før kveldens kamp var det seks lag som kunne rykke ned. For både LSK og Sarpsborg ville seier sikre plassen, uavgjort i kampen ville mest sannsynlig sikre minst kvalik (for LSK) og hvis de tapte var det bare å bite negler og håper på hjelp i andre kamper.

Og slik gikk det også. Kampen endte 0-0.

Da hadde Sarpsborg lenge visst at det ene poenget holdt til ny eliteseriekontrakt. LSKs spillere og supportere måtte bite negler helt til Tromsøs oppgjør mot Stabæk var ferdig.

Det er slikt merkelig ekstrakrydder man bare får i den siste runden. For selv da kampen endte 0-0, måtte LSK ha hjelp.

På grunn av snøfall i nord var den kampen flere minutter forsinket, og mens Sarpsborg-spillerne jublet ruslet de gulkledde bekymret rundt på banen.

Men til slutt kunne Åråsen slippe jubelen løs.

I hvert fall for kvalikplass. Nå venter Start i et dobbeltoppgjør, men i kveld pustet supporterne bare lettet ut.

Slakter seg selv

Det var tydelig at det sto mye på spill, for begge lagene gikk knallhardt til fra start. Det var harde dueller, kriging og kamp. Samtidig var det én annen ting som ble veldig tydelig: Begge lagene ville mest sannsynlig (minst) spille kvalik hvis kampen endte uavgjort.

Det gjorde at det var lite store sjanser før hvilen. Klart, det var noen dødballer og både Arnór Smárason og Kyle Lafferty hadde sin halvsjanse, men det var neppe tilfeldig at sjansestatistikken viste 0-2 til pause og at det knapt var sjanser i den andre omgangen heller.

LSK-profilene Thomas Lehne Olsen og Aleksander Melgalvis mener det på langt nær var godt nok:

- Vi er veldig skuffet over at vi ikke vinner denne kampen og at vi ikke skaper mer i dag. Det er det som er mest skuffende. Hele høstsesongen har vært skuffende, så jeg tror vi skal være veldig glad for at vi får den kvalikkampen, for det har vi ikke fortjent med den poengsummen vi har. Nå må vi ta jævlig godt vare på den sjansen vi har fått, sier Lehne Olsen i pressesonen.

Melgavis følger opp:

- Det er en lettelse og det er en skuffelse blandet sammen. Vi har ikke vunnet på elleve kamper. Vi får en ny mulighet mot Start, så vi er heldige. Vi må bare gjøre alt vi kan for å utnytte det til vår fordel, sier han til Dagbladet.

- Hvordan er det å gå inn til en slik kamp?

- Jeg var forberedt på at vi måtte vinne, for så heldige som vi har vært med resultatene i høst har vi egentlig fortjent å gå ned. Elleve kamper på rad uten seier er ikke godt nok, så vi må bare se på det som noe positivt at vi har en mulighet til, sier Melgalvis.

Sto igjen med supporterne

Etter kampen tok det flere minutter før LSK kunne puste lettet ut. Melgalvis gikk bort til supporterne ved spillertunellen, og snakket med noen han selv forklarer at han kjente fra før.

Samtidig måtte han tåle en rekke meldinger fra tribunen. 30-åringen fra Hamar hørte godt etter til tross for at enkelte av beskjeden var knallharde.

SKUFFET OG LETTET: Lillestrømspillerene Thomas Lehne Olsen, Tobias Salquist, Aleksander Melgalvis og Kristoffer Ødemarksbakken etter Eliteseriekampen i fotball mellom Lillestrøm og Sarpsborg. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
SKUFFET OG LETTET: Lillestrømspillerene Thomas Lehne Olsen, Tobias Salquist, Aleksander Melgalvis og Kristoffer Ødemarksbakken etter Eliteseriekampen i fotball mellom Lillestrøm og Sarpsborg. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

- Folk er irriterte. Noen er trøstende og prøver å oppmuntre meg og spilleren ved å si det er en mulighet. Jeg forstår at folk er irriterte, det er ikke godt nok det vi har prestert. Samtidig så hjelper det ikke oss, i den situasjonen vi er nå, å få høre hvor ræva vi er. De får heller slakte oss hvis vi rykker ned, da kan vi få høre det. Det var en fantastisk støtte fra tribunen i dag, samtidig som du merket at det var en nervøs stemning i den andre omgangen. De kommer til å komme hjemme mot Start også, og det blir en knalltøff kamp, sier Melgalvis.

STRAFFESCORING: Cristiano Ronaldo var iskald da han fikk sjansen fra ellevemetersmerket i 2-2-kampen mot Sassuolo. Bilder fra Strive. Vis mer

Dramatiske minutter

Til pause lå begge lag over streken, men på noen minutter i den andre omgangen sa det plutselig pang. Først utliknet Tromsø, og to minutter seinere gikk Mjøndalen opp i ledelsen. Det gikk et vanvittig drønn gjennom hjemmepublikumet.

Der og da ramlet LSK ned på en kvalikplass.

Med 35 minutter igjen fikk de spørsmålet - skal vi ta en sjanse på at dette holder - eller må vi få et mål? Der og da visste de at et nytt Tromsø-mål ville sende dem under streken.

Svaret var at kampen fortsatte i samme spor, selv om taklingen ble enda hardere. Men foran mål skjedde det lite før det var ti minutter igjen. Da hadde LSK 2-3 halvsjanser, som fort kunne ha sikret plassen.

Men det endte 0-0.

Supporterne skrek ut i glede og frustrasjon om hverandre.

Fotball …

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media