Slakter Sembs menn

BÆRUM (Dagbladet): Provosert av den kjedelige landskampen mot Sverige, tar Stabæk-formann Erik Loe et kraftig oppgjør med de norske spillerne. Han spår at viljeløse spillere snart vil skremme vekk sponsorene. - En dødsspiral, sier han.

Reklamemannen Loe har et bredt kontaktnett. I går hadde han dystre samtaler med flere som hadde vært på landskamp.

- Blant annet snakket jeg i dag med en av Norges Fotballforbunds sponsorer, som sliter med å få med seg gjester fordi landskampene er så kjedelige. De ser på dette som bortkasta tid, sier Loe.

- Blaserte stjerner

Etter landskampen onsdag kveld, dro Loe hjem og hamret på tastaturet til langt over midnatt. På Tippeligaklubben Stabæks hjemmesider sto blant annet følgende å lese i går:

«For norsk fotball er det et problem. Et STORT problem, faktisk, at disse gutta ikke skjønner hvilken forpliktelse det er å spille på landslaget. Det gikk så langt at jeg faktisk savnet en 8-10 forfall til denne kampen også. Det må skje en holdningsendring. Enten må vi slutte med privatlandskamper. Eller så må man ta ut spillere som kommer til landskampene med forventning, stolthet og entusiasme. Ikke blaserte «stjerner» som kommer fordi de skjønner det er dumt å melde forfall en gang til. (At det kan være smart å la dem spille på plasser de behersker og er vant med, er en annen sak.) Det framstår som en gåte at det er mulig å stille opp i en jubileumskamp, endatil mot erkefienden, uten en eneste gang å tilkjennegi at det er viktig å vinne. Når Supporteralliansen synger om «våre beste menn» som «gir alt for Norge» blir det nærmest for makaber ironi å regne.»

- Jeg står fortsatt for dette i dag, sier Loe til Dagbladet.

Med unntak av John Arne Riise, og delvis Ole Gunnar Solskjær, mener Loe at de norske spillerne må gå i seg sjøl.

- Tør ikke

- Svært få av de norske spillerne kan se seg sjøl i speilet og si at de har gjort en fin innsats for landet sitt. Om det ikke stimulerer og begeistrer for en spiller å gå ut på Ullevaal med 20000 på tribunen, så må spilleren ta et oppgjør med seg sjøl og finne ut om han skal fortsette eller ikke, sier han.

- Sier du det mange mener, men få tør å si?

- Det er mulig. Jeg har snakket med flere som ikke kan gå ut med slik kritikk fordi de sitter i posisjoner som gjør dette umulig.

Dårlig vare

Loe mener at spillerne ikke tar ansvar for å levere varer publikum og sponsorene fortjener.

- Sponsorene og publikum betaler i dyre dommer. Da er det forunderlig at de ikke prøver på en mer helhjerta måte å levere resultater. Jeg kritiserer dem ikke for manglende resultater, men for manglende vilje. Når sponsorene da ser det de får, og ikke liker det, blir konsekvensen at de vurderer om de skal betale like mye. Dette blir en dødsspiral som graver seg nedover.

- Er utbrente

Stabæk-formannen tror mange av dagens spillere har gjort sitt for Norge.

- Det er farlig å bruke et begrep som utbrenthet, men det er klart at disse opplever mye. De spiller for 40000- 50000 på tribunene hele tida. Jeg skjønner at det kan være vanskelig å motivere seg, men da får de heller la andre få plassen sin.

Loe mener at Norge trenger flere som Riise.

- John Arne Riise tar med seg ballen, også går han og går han. Du hører jo hvor begeistra folk blir da. Folk kjenner igjen dette ærlige forsøket. Så bommer han, men hva så. Han prøver. Det er slike spillere folk går for å se på.

LEI AV LANDSLAGET: Stabæk-sjef Erik Loe misliker sterkt landslagsspillernes innstilling og håper på bedre varer når Stabæk møter Vålerenga til årets første hjemmekamp. - Jeg er helt sikker på at det blir morsommere på Nadderud i morgen enn det ble på Ullevaal onsdag.