Amatørene har betalt «glidens pris»:

Slakter Skiforbundets smøreinfo

Da helsefarene ved fluorsmøring ble stadig bedre dokumentert, investerte Norges Skiforbund i smørebuss til landslaget. Grasrota sier de fikk lite eller ingen informasjon.

LITE INFORMASJON OM SMØREFARER: Mange av skiklubbene i Norge etterlyser informasjon om det Norges Skiforbund vet om farene ved skismøring. Bildet er fra et Norgescuprenn på Gålå. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
LITE INFORMASJON OM SMØREFARER: Mange av skiklubbene i Norge etterlyser informasjon om det Norges Skiforbund vet om farene ved skismøring. Bildet er fra et Norgescuprenn på Gålå. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg tror nok forbundet kunne gjort en bedre jobb med å informere om dette, sier leder for skigruppa i Bækkelagets Sportsklub (BSK), Pål Christian Ingierd, til Dagbladet.

På grasrota av norsk langrenn, ute i de mange klubbene, har informasjonen om helsefare i beste fall vært sparsomt tilgjengelig fra forbundshold, ifølge klubbene samt den dokumentasjonen som NSF selv har kunnet legge frem på Dagbladets forespørsler.

Dagbladet har snakket med nesten tretti av de største langrennsklubbene i Norge. Ingen av dem kan huske å ha fått noen skriftlig informasjon om helsefare knyttet til skismøring fra Norges Skiforbund. Det mener klubbene er svært kritikkverdig.

Heller ikke på forbundets hjemmeside har det før 2017 vært lagt ut informasjon beregnet på amatørene.

Derfor ba Dagbladet Norges Skiforbund (NSF) i begynnelsen av juli om å dokumentere alt de har sendt ut av informasjon om helse- og miljøfarer knyttet til skismøring.

NSF oversendte den dokumentasjon de kunne finne.

Ingenting er datert før 2017.

Muntlig kultur

NSF investerte i smørebusser i 2009, etter at Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) publiserte en rapport som påviste luftveisproblemer hos de profesjonelle smørerne i langrenn og skiskyting.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer