Slakter skomakerkopi

KRISTIANSAND (Dagbladet): Neste uke åpner Kristiansand Dyreparks kopi av Skomakergata. Men mannen bak utformingen av den klassiske TV-versjonen slakter parkens tolkning. NRK har også bommet på opphavsrettsspørsmålet og gitt Frogner 75 000 kr i kompensasjon.

- Atmosfæreløst og sterilt, sier scenografen Dag Frogner om dyreparkens Skomakergata.

Dagbladet var med da Frogner besøkte Skomakergata i Kristiansand for første gang. Her luktet nymalt og fersk puss. Men mannen som var ansatt i NRK i over 25 år som scenograf, bare ristet på hodet over det han fikk se.

- Nei, dette var ikke noe særlig. Rett og slett kjedelig. Det bør da være meningen at husene skal «likne» på dem som bor der. Her er blomsterhandlerens og politimannens hus helt likt. Og hvor er de skjeve og morsomme vinklingene på bygningene? Hvor er vannposten? Trappa foran rådhuset? Ikke har de fått med de mange små detaljene på veggene heller. Dette er rett og slett kulisser, sier Frogner.

Beklager

NRK og Kristiansand Dyrepark kom til enighet i byggingen av Skomakergata uten at Frogner ble kontaktet. For et halvt år siden fikk han høre via TV-seriens kostymeansvarlig, Mabi Helweg, at gata var under planlegging.

- Jeg forsøkte å komme i kontakt med både programsjef Kalle Fürst, arkitekt Bjørn Egner og Edvard Moseid gjentatte ganger uten å få svar. Dette har jo også en juridisk side. Jeg engasjerte advokat og har nå fått kompensasjon fra NRK for at de bruker scenografien. Men saken er ikke i boks av den grunn. Det er også noe som heter spin-off-effekter her nede, og vi jobber nå for å få til et møte med dyreparkens ledelse for en løsning. Dette gjelder også for andre impliserte fra TV-versjonen, sier Frogner.

Programsjef Kalle Fürst i NRKs barne- og ungdomsavdeling innrømmer at statskanalen ikke har behandlet Frogner fair i denne saken.

- Vi har beklaget det inntrufne overfor Dag. Vi gikk ut ifra at en avtale om opphavsrett for våre folk bare gjaldt film og video, men der har vi altså bommet, sier Fürst.

Forbanner arkitekten

Frogner som var ansatt i NRK i over 25 år, er først og fremst skuffet over at hans kunnskaper og erfaringer i forbindelse med nybyggingen i Kristiansand ikke er brukt.

- Det er jo ikke det at jeg ikke ønsker at dette skulle blitt bygd. Men alle vil vel at det skal bli bra? Jeg er egentlig mest forbanna på arkitekten Bjørn Egner. Han har ikke fått tak i tegningene og i stedet bare tegnet av etter videoopptakene. Det er både respektløst og råttent gjort. Jeg begriper ikke hvorfor han ikke tok kontakt.

Bjørn Egner, som er Thorbjørn Egners sønn, lar seg ikke opphisse av Dag Frogners uttalelser.

- Jeg har bare forholdt meg til min oppdragsgiver Kristiansand Dyrepark. Jeg har konsultert manusforfatter Bjørn Rønningen og har derfor ikke sett noe poeng i å snakke med Frogner.

- Hva synes du om han mener at din skomakergate både har blitt atmosfæreløs og steril?

- Det får bli på hans regning. Jeg har ingen kommentarer til det.

Tidligere dyreparkdirektør Edvard Moseid satte i gang arbeidet med Skomakergata og fullførte arbeidet selv om han sluttet som direktør 1. desember i fjor. Moseid blir trist i stemmen når vi forteller hvordan den tidligere Skomakergata-scenografen omtaler kopien.

- Personlig synes jeg Bjørn Egner har gjort en riktig god jobb. Men det er svært beklagelig hvis Frogner synes dette. Det er det virkelig.

sverre.gunnar.haga@dagbladet.no

IRRITERT: Dag Frogner var senograf for «Jul i Skomakergata» som nå er bygd opp igjen i Kristiansand Dyrepark. Men kopien imponerer ikke.