F.C. KØBENHAVN-BOSS: Ståle Solbakken har skapt støy i Danmark de siste dagene. Foto: Ólafur Steinar Gestsson / NTB Scanpix
F.C. KØBENHAVN-BOSS: Ståle Solbakken har skapt støy i Danmark de siste dagene. Foto: Ólafur Steinar Gestsson / NTB ScanpixVis mer

Dansk fotball

Slakter Ståle: - Så vilt at du trodde påstanden kom fra Nord-Korea

Nordmannen mener dansk presse heier fram Brøndby og ikke F.C. København. Møter kraftig motstand.

(Dagbladet): Ståle Solbakken og F.C. København har kommet skjevt ut av startblokka i den danske serien. Fasiten etter åtte kamper er 12 poeng og sjetteplass.

Men like mye som sportslige resultater, får Solbakken oppmerksomhet for sine uttalelser om Brøndby i avisa BT nylig.

- Hvis Brøndby vinner mesterskapet, tror jeg det kommer ekstrasendinger på TV3 Sport i lang tid. Alle jobber for det, sa Solbakken.

- Alle vil at Brøndby skal vinne ligaen. Eksperter og den nøytrale og ikke-nøytrale journalist jobber hardt for det. De vil ha FCK vekk. Vi har dominert altfor mye nå.

Føljetong

Uttalelsene har vært en føljetong i storavisa Ekstra Bladet de siste dagene. Sportsredaktør Allan Olsen skrev fredag at påstandene «i beste fall er absurde og under alle omstendigheter en vanvittig beskyldning».

I dag følger den danske fotballegenden Stig Tøfting opp i sin faste spalte i Ekstra Bladet. Etter karrieren - som inkluderer 41 landskamper - har Tøfting skapt seg en posisjon ved å svinge verbale piskeslag over dansk fotball. Og denne gang er det Solbakken som får unngjelde i spalten «Hold kjeft, og lytt til gressklipperen».

Tøfting skriver:

EKSTRA BLADET I DAG: Den danske fotballegenden Stig Tøfting svinger verbale piskeslag i spalten «Hold kjeft, og lytt til gressklipperen».
EKSTRA BLADET I DAG: Den danske fotballegenden Stig Tøfting svinger verbale piskeslag i spalten «Hold kjeft, og lytt til gressklipperen». Vis mer

- Påstanden om at en samlet dansk presse skulle være imot FCK og for Brøndby, er så vilt at du trodde den var avfyrt fra Nord-Korea. At TV-kanalene skulle ha en bestemt agenda ... Den må han lenger ut på landet med. Rettighetshaverne har én stor, felles interesse: Seere! Derfor er de voldsomt interessert i FCK – og Brøndby.

Ukritiske medier

Til samme avis lørdag utdypet København-treneren kritikken mot journalistene:

- Mitt poeng er at alle eksperter og folk som jobber med fotball, kan ikke bare si hva de vil - når de vil - uten å kunne tåle å bli konfrontert med det den andre veien.

Han fortsetter:

- Den generelle glede over at Brøndby er bedre nå (nummer fire i serien), er stor og ukritisk i mange medier. Beviset er at danske medier generelt er svært opptatt av suksess eller fiasko i Europa. Men Brøndbys sorti opptok ingen medier i det hele tatt. Det utløste ingen debatt.

- Og så er det sånn at journalister i Danmark er verdens mest hårsåre yrkesgruppe. Enten så er det fordi de føler seg urettferdig behandlet. Eller så er det fordi det er en sannhet i det.

Mikrofon i ansiktet

- Når jeg én av hundre ganger tar til motmæle, så blir det en føljetong i avisene, fortsetter Solbakken. Og har rett. I dag topper det seg med Tøfting, en fotballekspert han dyttet en mikrofon oppi ansiktet til 2. august.

FCK hadde slått Vardar Skopje 4–1 i Champions League-kvalifiseringen. Episoden ble i ettertid tolket som at Tøfting hadde vært for kritisk til Københavns spill over flere kamper.

I sin spalte forteller Tøfting at han et par dager etterpå gikk i en butikk og kjøpte en vannpistol, blant annet. Den skulle brukes ved neste møte mellom dem. Tøfting skriver at Solbakken oppfører seg som en prins Henrik og gjør som han vil.

- Mannen, som fotballfolk for noen år siden ville se som dansk landslagstrener, sitter ute på benken og snakker om det norske valget, mens han skyter til høyre og venstre på alt som beveger seg. Det norske valg vil jeg ikke blande meg borti. Men vi kan alltid ta en diskusjon om fotball, Kim Jong-Ståle - og husk: Jeg er bevæpnet.