Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Langrenn:

Slakter Tour de Ski-regel: Kan føre til kaos

Ekspert frykter massedisk.

KAOS?: Sergej Ustjugov leder Tour de Ski. Her sammen med Martin Johnsrud Sundby (t.v.) og Emil Iversen (t.h.) Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KAOS?: Sergej Ustjugov leder Tour de Ski. Her sammen med Martin Johnsrud Sundby (t.v.) og Emil Iversen (t.h.) Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Årets Tour de Ski-løyper har allerede fått massiv kritikk både fra finske skiløpere - og fra Heidi Weng i går.

Nå er det den svenske tidligere langrennsprofilen Mathias Fredriksson som reagerer.

- Dette er ikke bra! sier Fredriksson til Expressen.

Bakgrunnen er følgende:

Det internasjonale skiforbundet (FIS) har en regel som sier at løpere som blir tatt igjen med én runde av teten tas ut og plasseres sist i touren. Ifølge Expressen blir løperne disket.

Kan diskes

Problemet er at rundene/sløyfene i dagens jaktstart og tour-løype bare er 2,5 km og dermed uvanlig kort.

- Denne regelen er egentlig tenkt for de som går fem kilometersrunder. Da er det ikke noe problem, sier Fredriksson.

For herrene som starter klokka 12.45, går de dårligste plasserte i et samlet felt som starter rett over tre minutter bak lederen Ustjugov.

De som blir tatt igjen av teten - kan dermed bli disket og i verste fall det ende i et lite kaos.

- Det er en stor sjanse for at mange ryker i dag. Får du problemer underveis så er du jo ferdig! Det er viktig at de dårligste løperne ikke forstyrrer teten, men i dag mener jeg de kunne løst det på en annen måte. Kanskje ha funksjonærer ute i løypa som vinker løperne til sidene, sier Fredriksson.

- Kaos

I går ba Heidi Weng om at Det internasjonale skiforbundet (FIS) skulle gjøre endringer.

- Det blir altfor trangt å skøyte her og altfor smalt. Jeg håper de gjør noe med det til neste gang. Det er i tillegg en vanskelig løype å gå teknisk bra, sa Weng.

- Jeg er ikke kritisk til løypa, men når det er så mange med, blir det for smalt. Det kommer til å bli kaos i herreløpet. Det blir litt for smalt, sa Weng til Dagbladet.

Finske Iivo Niskanen sa følgende tidligere i uka:

- Halvparten av tiden er vi utenfor sporene. Dette er ikke verdig et verdenscuprenn, sa Iivo Niskanen.

Slik ser Tour de Ski ut sammenlagt for herrene før dagens jaktstart:

1) Justjugov 1.14.34,6 timer, 2) Sundby 0.29,5 min. bak, 3) Harvey 1.09,3, 4) Cologna 1.25,4, 5) Hellner 1.42,4, 6) Iversen 1.44,5, 7) Andrew Musgrave, Storbritannia 2.01,7, 8) Hegstad Krüger 2.09,5, 9) Manificat 2.10,9, 10) Tønseth 2.13,2.

Øvrige norske (topp 30): 13) Dyrhaug 2.22,8, 15) Røthe 2.26,2, 17) Holund 2.36,6.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling