FÅR STRYK: Adnan Januzaj forsøkte å filme seg til straffespark da Manchester United røk ut av FA Cupen mot Arsenal.  AFP PHOTO / OLI SCARFF
FÅR STRYK: Adnan Januzaj forsøkte å filme seg til straffespark da Manchester United røk ut av FA Cupen mot Arsenal. AFP PHOTO / OLI SCARFFVis mer

Slakter United-spillerens «kvalmende» oppførsel

- Det er til å spy av.

• Hva mener du om kampen mellom Man. Utd og Arsenal? Ta debatten i kommentarfeltet under.

(Dagbladet): Manchester Uniteds siste tittelhåp denne sesongen forsvant med 1-2-tapet for Arsenal i gårsdagens kvartfinale i FA Cupen. Det skjedde ikke uten dramatikk.

Dommer Michael Oliver (30) måtte ta flere tøffe avgjørelser. Den unge kamplederen ga blant annet to gule kort og marsjordre til Uniteds argentinske rekordkjøp Angel Di Maria i løpet av 60 sekunder i 2. omgang. 

På stillingen 2-1 til Arsenal like før slutt ropte også Adnan Januzaj og majoriteten av Old Traffords tilskuere på straffespark da innbytteren gikk i bakken innenfor gjestenes 16-meter, mens Oliver svarte med å dra opp et nytt gult kort for filming.

Januzaj slaktes Reprisene viste at Oliver hadde rett. Den belgiske 20-åringen la seg ned, uten å ha vært nevneverdig berørt av Arsenal-forsvarer Nacho Monreal.

Det får fotballekspert Morten Langli til å reagere sterkt.

- Det er til å spy av. Oliver burde gitt rødt kort på den hvis det var lov, sier Langli til Dagbladet.

BLE UTVIST: Angel Di Maria fikk først gult kort for filming, før han ble sendt av banen da han tok tak i dommer Michael Olivers trøye. Reuters / Andrew Yates Livepic
BLE UTVIST: Angel Di Maria fikk først gult kort for filming, før han ble sendt av banen da han tok tak i dommer Michael Olivers trøye. Reuters / Andrew Yates Livepic Vis mer

- Det er lett å se på reprisene, men det er mange dommere som ville blitt lurt til å dømme straffe. Det er fantastisk dømt. Det er verdensklasse av Oliver, mener Langli.

Langlis vurderinger Under og etter det fartsfylte oppgjøret er det i hovedsak tre dommeravgjørelser til som har blitt diskutert heftig. Overfor Dagbladet kommer Langli med sine vurderinger:

1. (63. min.) Hector Bellerin feller Ashley Young. Arsenal-backen har allerede gult kort fra tidligere i kampen, men Oliver velger å kun dømme for frispark.

- Han kan gi gult kort nummer to der, men trenger ikke å gjøre det. En medvirkende årsak til at Oliver ikke gjør det, er nok fordi det er Young som går ned. Han er kjent for en av de verste filmerne som finnes. Slike ting påvirker dommerne, mener Langli.

2. (76. min.) Di Maria får gult kort for filming i duell med Aaron Ramsey. Reprisen viser at Arsenal-spillerens hånd er i kontakt med argentinerens arm.

- Det er en vurderingssak. Di Maria får kanskje også den for dårlig rykte, men han kaster seg veldig lett og lenge etter kontakten, sier Langli.

3. (77. min.) Di Maria reagerer kraftig på det gule kortet og tar tak i Olivers trøye i ren frustrasjon. Midtbanespilleren får sitt andre gule kort og vises dermed av banen.

DELER UT RIS OG ROS: Fotballekspert Morten Langli. Foto:  Gorm Kallestad  / SCANPIX
DELER UT RIS OG ROS: Fotballekspert Morten Langli. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer

- Når han tar tak i dommeren, er reglene klare. Det er helt riktig dømt, konstaterer Langli.

Tidligere toppdommer Graham Poll deler Langlis inntrykk av Olivers kveld på jobben:

- Oliver leverte en skikkelig imponerende prestasjon. Han var konsekvent, sterk og upartisk kampen gjennom, skriver Poll i sin spalte i Daily Mail. 

United-supporterens dom Samtidig har flere United-supportere ytret misnøye med kamplederens avgjørelser. De får imidlertid ikke full støtte av styrelederen for den norske supporterklubben, Bård Skaar Viken.

- Jeg kommer ikke til å bli en del av hylekoret og skylde på dommeren for at vi røk ut av FA Cupen, sier Skaar Viken i United.no til Dagbladet.

- Hva synes du om innsatsen til Oliver, kampen sett under ett?

- Det var et oppgjør med høy temperatur. Jeg synes Oliver gjorde en helt grei kamp. Det er både avgjørelser jeg er enig og uenig i - men alt i alt ryker Manchester United ut fordi Arsenal spilte en bedre kamp.

- Kan bli verdens beste Oliver har også tidligere fått mye kritikk. Flere har pekt på hans manglende erfaring fra dømming på toppnivå. Denne sesongen har derimot Langli blitt imponert over det den unge kamplederen fra nordøst-Enland har prestert. 

Oliver har selv en fortid som spiller i Newcastles ungdomsavdeling, og tok opp arven etter sin far da han begynte å dømme allerede som 14-åring.

FÅR SKRYT: Morten Langli roser dommer Oliver. EPA/NIGEL RODDIS
FÅR SKRYT: Morten Langli roser dommer Oliver. EPA/NIGEL RODDIS Vis mer

- Oliver er ung, men han er en topp atlet. Han løper like mye som spillerne, er tett oppe i situasjonene og tør å ta tøffe avgjørelser. Phil Dowd og flere av de andre Premier League-dommerne er ikke i nærheten av å ha den samme fysikken.

- Oliver har et ekstremt høyt toppnivå og kan bli verdens beste dommer, skryter Langli. 

PS: Langli delte også flere av meningene sine på Twitter mens kampen pågikk i går kveld. I retur fikk eksperten flere grove tilbakemeldinger. Til Dagbladet forteller Langli at det er noe han lever godt med. 

- Folk får mene hva de vil om meg, Bellerin, Di Maria og Arsenal. Det bryr ikke jeg meg noe om. Jeg er ikke hårsår.

GULT FOR FILMING: Adnan Januzaj forsøkte å skaffe Manchester United straffespark like før slutt, men fikk i stedet gult kort av dommer Oliver. AFP PHOTO / OLI SCARFF
GULT FOR FILMING: Adnan Januzaj forsøkte å skaffe Manchester United straffespark like før slutt, men fikk i stedet gult kort av dommer Oliver. AFP PHOTO / OLI SCARFF Vis mer