Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hopp

Slakter Vikersund. Kan miste verdensrekorden

Publikum tørstet etter verdensrekord i skiflygingsbakken i Vikersund i helga. Men juryen holdt farta nede. Den polske hopplegenden Wojciech Fortuna slakter avgjørelsen. Nå kan Planica stjele rekorden om noen dager.

MONSTERBAKKE: Folk hadde enorme forventninger til det som skulle skje i monsterbakken i Vikersund i helga. Men ingen hoppet over 250 meter. Foto: Tore Ulrik Bratland
MONSTERBAKKE: Folk hadde enorme forventninger til det som skulle skje i monsterbakken i Vikersund i helga. Men ingen hoppet over 250 meter. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VIKERSUND (Dagbladet): Robert Johansson (27) hoppet 246 meter og var 7,5 meter unna verdensrekorden i Vikersund søndag. Den slovenske konkurrenten, Domen Prevc, tror rekorden kan ryke i Planica til helga.

Skiflygingsrennet i Vikersund ble et antiklimaks for alle som håpet på verdensrekord. Rekorden fra i fjor - på 253,5 meter - sto seg gjennom hele helga.

NRK-ekspert Johan Remen Evensen er blant dem som mener juryen var «feig på farta». Også trener Alexander Stöckl mener det burde vært gitt mer gass.

SOLID ANDREHOPP: Robert Johansson landet på 246 meter da han vant i Vikersund søndag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SOLID ANDREHOPP: Robert Johansson landet på 246 meter da han vant i Vikersund søndag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Den polske hopplegenden Wojciech Fortuna (65) synes juryen manglet mot. Han kan ikke forstå hvorfor verdensrekorden ikke ble utfordret i skiflygernasjonen Norge.

- Det er synd at de ikke tillot kamp om rekorden. Juryen virket redd. Jeg håper den har større mot i Planica, sier Fortuna til den polske avisa Sport.

246 meter

Fortuna, som vant storbakkerennet i Sapporo-OL i 1972, synes det er synd at landsmann og formhopper Kamil Stoch ikke ble gitt muligheten til å sette verdensrekord.

I stedet sørget Johansson for helgas lengste svev da han landet på 246 meter søndag. Det gjorde at han vant. På pallen fikk han følge av Andreas Stjernen og Daniel-André Tande.

Aller høyest jublet likevel polske Stoch. Rennet i går avrundet Raw Air. Stoch ble sammenlagtvinner etter en hel uke med hoppkonkurranser i Norge. På de neste plassene i sammendraget fulgte Johansson og Stjernen.

Nyskapningen Raw Air får skryt fra alle kanter. Men verdensrekord fikk vi altså ikke. Østerrikeren Stefan Kraft var svært dyp da han hoppet 253,5 meter i fjor. Flere eksperter mener det er mulig å hoppe én til to meter til.

- Alle har rett til å mene hva de vil. Men jeg synes at juryen gjorde en god jobb, sier renndirektør Walter Hofer til Dagbladet.

- Skal du sette verdensrekord er det flere komponenter som må stemme. Det må være riktig hopper til riktig forhold, påpeker Hofer og gjør det klart at det handler om sikkerhet.

Domen Prevc, som ble nummer fire i går, tror verdensrekorden nå kan komme tilbake til Planica i Slovenia.

- Det er drømmen min, sier Prevc.

- Jeg mener at under de rette forholdene er det mulig å hoppe 255 meter i Planica.

Teorier

Hoppsirkuset har i flere år vært preget av konkurransen mellom Vikersund og Planica. Og konspirasjonsteoriene lever i beste velgående.

I går var sloveneren Aljosa Dolhar teknisk delegert i Vikersund. Det er han som leder juryen. Og det er han som til sjuende og sist bestemmer farta.

TOPP TRE: Kamil Stoch (i midten) vant Raw Air foran Robert Johansson (til venstre) og Andreas Stjernen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
TOPP TRE: Kamil Stoch (i midten) vant Raw Air foran Robert Johansson (til venstre) og Andreas Stjernen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Bare dette fikk det til å summe i krokene i Vikersund i går. Holdt han igjen, slik at Planica nå kan få rekorden servert på et sølvfat? Publikum ville se lengder ned mot 250 meter, helst over. Det skjedde aldri.

Bakkerekorden i Planica er 251,5 meter. Den ble satt av Kamil Stoch i fjor. Opp gjennom historien har det gått rykter om at gravemaskiner har vært observert i bånn av bakken for å gjøre den større, selv om det er regler for sånt.

Daværende sportssjef for Norge, Jan-Erik Aalbu, formulerte seg slik på begynnelsen av 2000-tallet:

- Vi hører hvert år at det har vært gravemaskiner i Planica. Eller så har de vært litt uheldige med dynamitten.

Desperat

Planica hadde verdensrekorden fram til 2011. Så tok Johan Remen Evensen den tilbake der Norge mener den hører hjemme, i Vikersund. Og siden har den vært der.

Planica er desperat etter å få rekorden tilbake. Rennene til helga avrunder sesongen.

- Jeg er usikker på om det er mulig å hoppe 255 meter der nede, sier trener Alexander Stöckl.

- Bakken har nesten samme profil som i Vikersund. Men du har litt høyere kurve og faller litt høyere nede i bakken.

Han fortsetter:

- Vi får se om det går. Det kan hende. Og det er heller ikke riktig å tenke at Vikersund skal ha monopol på verdensrekorden.

Robert Johansson er utvilsomt i posisjon til å sette rekord. Verdenscupseieren i går var hans første i et individuelt renn. Penger ble det også ut av Raw Air-innsatsen: Mens vinneren Stoch fikk 60.000 euro i førstepremie (570.000 kroner), mottok Johansson halvparten (285.000 kroner).

Imponert

Han bøyer seg for overmannen Stoch:

- Han hopper på et teknisk nivå jeg aldri har sett før. Per dags dato er han den mest stabile hopperen.

Totalt har Johansson hoppet inn rundt 1,5 millioner kroner denne sesongen.

- Pengene øremerkes til kjøp av leilighet, sier lillehamringen. På sikt vurderer han å flytte til Oslo.

FOLKSOMT: Publikum møtte opp i Vikersund i et antall av flere tusen. Men noen verdensrekord fikk de ikke se. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FOLKSOMT: Publikum møtte opp i Vikersund i et antall av flere tusen. Men noen verdensrekord fikk de ikke se. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!