Qatar-VM

Slakter VM-drama

Kroatia er videre til kvartfinalen i VM etter straffedrama mot Japan. Ekspert setter spørsmålstegn ved ekstraomganger som VM-format.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

BYTTET UT: Luka Modric hadde gjort sitt og ble tatt av i den første ekstraomgangen. Fra benken kunne han se at lagkameratene tok seg videre til kvartfinale. Der venter vinneren av Brasil og Sør-Korea. Foto: NTB
BYTTET UT: Luka Modric hadde gjort sitt og ble tatt av i den første ekstraomgangen. Fra benken kunne han se at lagkameratene tok seg videre til kvartfinale. Der venter vinneren av Brasil og Sør-Korea. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Japan - Kroatia 1-1 (1-3 etter straffesparkkonkurranse)

Kroatia er videre til kvartfinalen i VM etter straffedrama i Doha. Både Minamino, Mitoma og Yoshida misset fra krittmerket, og Kroatia er dermed videre.

- Kjent oppskrift fra Kroatia. De maler og maler, så går de til slutt videre, konkluderte TV 2s Morten Langli.

FULL JUBEL: Kroatia er videre til kvartfinalen i VM. Foto: NTB
FULL JUBEL: Kroatia er videre til kvartfinalen i VM. Foto: NTB Vis mer

Store favoritter

Kroatia var blant bookmakerne store favoritter før mandagens åttendedelsfinale mot Japan.

Etter bare sju minutter fikk kroatene en kjempemulighet til å få en drømmestart på kampen. Japans Takehiro Tomiyasu rotet det til, men verken Ivan Perisic eller Bruno Petkovic klarte å omsette den gigantiske muligheten i mål.

Til tross for et særdeles lavt ballinnehav, kom Japan til noen store sjanser. Og rett før pause skulle Japan sjokkere nok en fotballnasjon.

Reagerer: - Bare tull

Et smart dødballtrekk fant til slutt Daizen Maeda som enkelt kunne sette inn 1-0 til Japan.

HYLLES: Japanske fans har gode manerer, og viser det enda en gang under årets VM. Vis mer

- Det at flaks og uflaks jevner seg ut, er bare tull, mente TV 2s Petter Myhre.

I TV 2s pausesending hyllet de Japans dødballtrekk som tilsynelatende tok kroatene på senga.

- Jeg ser for meg at de har brukt timevis på disse trekkene. Jeg tror det sitter en dødballtrener på benken å fryder seg, sier TV 2-ekspert Yaw Amankwah.

Også SkySports' Charlotte Marsh lot seg begeistre:

- Jeg er normalt kritisk til korte cornere, men hvis du først skal gjøre det, så er dette måten å gjøre det på, mente den britiske fotballeksperten.

ØYEBLIKKET: Ivan Perisic satte inn 1-1 etter et fantastisk hodestøt. Foto: AP / NTB
ØYEBLIKKET: Ivan Perisic satte inn 1-1 etter et fantastisk hodestøt. Foto: AP / NTB Vis mer

Fantastisk hodestøt

Etter hvilen fortsatte Kroatia å dominere banespillet, og etter 55 minutter kom utlikningen. Stopperbautaen Dejan Lovren (!) slo et perfekt innlegg på pannebrasken til Perisic. Med en utsøkt heading fra 14-15 meter sørget Tottenham-spilleren for balanse i regnskapet.

- Det er en fantastisk scoring. Se på den headinga, da! Praktfullt, kommenterte Myhre.

Kampen gikk til ekstraomganger, og som så ofte før endte det målløst i ekstraomgangene. Det fikk fotballekspert til å reagere:

- Med unntak av sjansen til Mitoma, denne kampen har blitt som de aller fleste andre gjør som går til ekstraomganger. Slurvete og mye feil, sier SkySports' Joe Shread.

STRAFFEHELT: Dominik Livakovic reddet tre straffespark mot Japan. Foto: NTB
STRAFFEHELT: Dominik Livakovic reddet tre straffespark mot Japan. Foto: NTB Vis mer

Heller ikke tidligere Premier League-spiller Jermaine Jenas er særlig begeistret:

- Du ser ikke mange fantastiske ekstraomganger. Det kan være en ide å gå rett til straffer. Det er definitivt det neste de bør se på, sier Jenas til BBC.

Kampen gikk hele veien til straffekonk, og der var Kroatia sterkest. Det japanske eventyret er over.

Kroatia møter vinneren av Brasil og Sør-Korea i kvartfinalen 9.desember.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer