MARATON-START: Håndballgutta og Sander Sagosen skal spille fem kamper på sju dager i VM-starten. - Rovdrift, sier Sagosen til Dagbladet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
MARATON-START: Håndballgutta og Sander Sagosen skal spille fem kamper på sju dager i VM-starten. - Rovdrift, sier Sagosen til Dagbladet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Sander Sagosen i VM:

Slakter VM-oppsettet

Sander Sagosen og norske profiler kritiske før VM-starten. Spiller fem kamper på sju dager.

HERNING (Dagbladet): Det norske herrelandslaget i håndball VM-åpner mot Tunisia fredag kveld. Under ett døgn seinere spilles neste kamp mot Saudi-Arabia. Håndballgutta skal faktisk spille fem kamper på sju dager den første uka av håndball-VM.

Det er brutalt, mener flere spillere.

- Det er rovdrift, sier stjernespiller Sander Sagosen til Dagbladet.

- Jeg skulle gjerne hatt mer tid til restitusjon, sier Christian O'Sullivan til Dagbladet.

- Det er tøft for spillerne, sier landslagssjef Christian Berge til Dagbladet.

Under kvinnenes EM før jul slo flere alarm om tøff belastning på spillerne. Norge spilte blant annet to kamper på bare 17-18 timer. Både håndballeksperter, spillere og lagledere var kritiske til kampoppsettet.

Etterlyser hviledager

Nå er herrene forberedt på en hektisk start. VM-favorittene Danmark har én hviledag mer enn Norge, ettersom danskene tjuvstarter mesterskapet mot Chile dagen før den norske åpningskampen. De regjerende VM-mesterne fra Frankrike har samme opplegg som det norske laget.

- Det er klart det er tøft, sier Sagosen.

- Problemet er at de beste spillerne får mest belastning. Det er de beste spillerne som folk vil se. Det er de beste som spiller mest på både klubblag og landslag. Det gjelder både for kvinner og herrer. Da går kampoppsettet utover dem, sier Sagosen.

I EM i Kroatia for ett år siden hadde Norge hviledag mellom alle kampene. I Frankrike-VM for to år siden spilte laget gruppespill med fem kamper på åtte dager - altså én hviledag mer inn i år.

Paris Saint-Germain-stjerna ønsker ikke å klage på forholdene, selv om han ikke liker oppsettet.

- Vi skulle gjerne hatt en hviledag mellom hver kamp. Det hadde vært best for alle. Samtidig er ikke dette noe vi spillere får gjort noe med akkurat nå. Sånn er gamet. Jeg spiller kamper, men tar også hensyn til min egen kropp. Vi har et ekstremt bra medisinsk apparat på landslaget, sier Sagosen.

Norge har slitt med skader i forkant av mesterskapet. Kent Robin Tønnesen mister VM med en skade i hånda. I tillegg har Gøran Johannessen, Christian O'Sullivan, Bjarte Myrhol og Kristian Bjørnsen vært skadeplaget.

Landslagssjef Christian Berge er forberedt på å rullere mye på laget i startfasen.

- Det er et tøft kampskjema, det er det ingen tvil om, sier Berge til Dagbladet.

- Vi må bruke de spillerne vi har og sørge for at belastningen ikke blir for stor. Det kan hende at vi bruker en back som ving i noen tilfeller for å avlaste spillere, sier landslagssjefen.

Få bytter

I VM har landslaget muligheten til å gjøre tre endringer i troppen underveis. Det er langt færre enn i EM, der det er mulighet til å gjøre totalt seks endringer. Berge stusser på dette.

- Det er merkelig. Spesielt når programmet er så tøft som det er, og vi bare har tre bytter … Det er veldig få. Ett bytte må vi spare hele veien tilfelle keeperplassen, sier Berge.

- Hvordan påvirker det deg som sjef?

- Det betyr at vi ikke kan prøve spillere utover de 16 spillerne jeg ønsker å ha med. Det er stor belastning på spillerne, og systemet med tre bytter bidrar ikke til å hjelpe oss, sier Berge.

I EM har lagene mulighet til å gjøre to bytter i gruppespillet, to bytter i hovedrunden og to bytter i sluttspillet. I VM er det tre fordelt på hele mesterskapet.

Christian O'Sullivan har slitt med kneskade i desember, men var tilbake på banen i oppkjøringskampen mot Brasil nylig. Etter en nylig skade forventer han å ikke spille maksimalt i innledningen av VM.

- Kampprogrammet er ikke optimalt. Det er tettere kamper enn vi er vant til i klubblaget. Jeg skulle gjerne sett at det var lengre tid mellom kampene. Fem kamper på sju dager er mye. Jeg kan absolutt ikke spille alle kampene, med knærne mine, sier O'Sullivan til Dagbladet.

Lang vei

Lagkaptein Bjarte Myrhol er mer diplomatisk i sitt svar:

- Sånn har det alltid vært. For oss handler det om å optimalisere alt rundt oss og gjøre det beste ut av situasjonen, sier Myrhol til Dagbladet.

Norge åpner VM mot Tunisia fredag kveld. Laget skal spille fem kamper i gruppespillet, der de tre beste går videre til hovedrunden. Der skal Norges gruppe (gruppe C) krysses med tre beste fra gruppe D. I gruppe D er Sverige, Egypt, Qatar, Ungarn, Angola og Argentina.

De to beste lagene i hovedrunden er klare for semifinaler 25. januar. Finalen spilles søndag 27. januar.

Norges kamper i gruppespillet i VM:

Fredag 11. januar: Norge - Tunisia 20.30

Lørdag 12. januar: Norge - Saudi-Arabia 17.30

Mandag 14. januar: Norge - Østerrike 17.30

Tirsdag 15. januar: Norge - Chile 18.30

Torsdag 17. januar: Norge - Danmark 20.30