ETT AV SEKS: Her får Senegals M'Baye Niang ett av Senegals seks gule kort. Dette kom under kampen mot nettopp Japan, der det ble 2-2. Foto: REUTERS/Marcos Brindicci
ETT AV SEKS: Her får Senegals M'Baye Niang ett av Senegals seks gule kort. Dette kom under kampen mot nettopp Japan, der det ble 2-2. Foto: REUTERS/Marcos BrindicciVis mer

Fair playpoeng-regelen som sendte Senegal ut av VM:

Slakter VM-regel: - Latterlig

Erik «Panzer» Hagen synes fair play-regelen og loddtrekning er helt bak mål.

Årets gruppespill under fotball-VM er nå over, og selv om det ble lite dramatikk i enkelte av de siste gruppespillkampene, handlet det om veldig mye for andre lag.

For eksempel for Japan og Senegal.

De to spilte om andreplassen i gruppe H, og sto før sine siste kamper med både like mange poeng og lik målforskjell.

I tillegg hadde de scora like mange mål, hadde like mange poeng innbyrdes og like mange mål innbyrdes. Det betyr jo også at ingen hadde flere mål innbyrdes som er det sjette punktet for avansement.

Da de begge tapte 0-1 for henholdsvis Colombia og Polen, skulle det hele så avgjøres på gule kort. Det synes den tidligere midtstopperkjempen Erik «Panzer» Hagen er latterlig.

- Jeg kan ikke uttale meg om det, ser ikke VM. Men det høres latterlig ut, skriver «Panzer» Hagen først i en SMS til Dagbladet.

ENGLAND - BELGIA: Landbruksminister Jon Georg Dale og nylig avgått sjefsredaktør i Dagbladet, John Arne Markussen, gjester Dagbladets VM-studio. Programleder: Øyvind Godø / Video: Stian Pedersen Vis mer

- Noen ganger koker det

Etter å ha fått høre smørbrødlista for videre avansement når alt er likt, ombestemmer han seg. Og reagerer når han får vite at loddtrekning hadde vært det avgjørende dersom begge lag hadde like mange fair play-poeng.

TØFF: Erik «Panzer» Hagen har fått en god del kort. Her utvises han av Tom Harald Hagen under en kamp mellom Odd Grenland og Vålerenga i 2009. Foto: Trond Reidar Teigen / SCANPIX
TØFF: Erik «Panzer» Hagen har fått en god del kort. Her utvises han av Tom Harald Hagen under en kamp mellom Odd Grenland og Vålerenga i 2009. Foto: Trond Reidar Teigen / SCANPIX Vis mer

- Haha, fair play og loddtrekning er jo helt bak mål. Bedre å ha det laget som har hatt mest ball da, det er i hvert fall relatert til sporten. Man prøver jo å ikke være idiot og usportslig på banen, men noen ganger koker det, og da gjør man ting impulsivt, skriver Hagen.

Den tidligere midtstopperkjempen vet godt hvordan det er å få gult kort. Han har ifølge Norges Fotballforbunds nettsider 39 gule kort i de sesongene han spilte i norsk fotball. Ifølge WorldFootball.net hadde han samlet totalt 58 gule kort i løpet av karrieren. I tillegg kan man plusse på de sju han hadde på landslaget, altså 65 gule kort.

Hagen mener dommerne i kampene kan ha vært avgjørende for de gule kortene, fordi de er ekstremt forskjellige.

- Noen har en helt annen oppfatning av hva som tillates og ikke, mens noen leser seg opp for mye om spillere og blir farget. Jeg mener dommerne burde være fra de største ligaene, punktum.

Ikke fan

En annen mann med en god andel gule kort, er Lillestrøm-veteranen Frode Kippe. Ifølge Fotballforbundets nettsider står den 195 centimeter høye forsvarsbautaen med hele 82 gule kort i Lillestrøm-karrieren startet i 1997.

82 GULE: Lillestrøms Frode Kippe har samlet 82 gule kort. Og har ikke gitt seg enda. Her får han gult kort av dommer Trygve Kjensli i en kamp mot Odd i 2015.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
82 GULE: Lillestrøms Frode Kippe har samlet 82 gule kort. Og har ikke gitt seg enda. Her får han gult kort av dommer Trygve Kjensli i en kamp mot Odd i 2015. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Hehehe, ja, det var en sak på det for rundt fire år siden, så jeg visste om det, sier Kippe om de gule kortene og ler.

Ikke overraskende er han ikke størst fan av regelverket som sendte Senegal hjem fra VM.

- Men det er kanskje det beste. Alternativet er jo loddtrekning, men det er ikke bedre.

- Vil aldri bli helt rettferdig

Kippe synes det bare får være greit at regelverket er som det er, når det ikke finnes bedre alternativ. Men noen vil lide mer enn andre.

- Lagene spiller forskjellig. Noen spiller jo mer fysisk fotball enn det andre gjør. Dommerne er jo forskjellige de og, sier Lillestrøm-veteranen og nevner gårsdagens kamp mellom England og Belgia.

Der mente han det var flere situasjoner Belgia burde fått gult kort, men at de slapp billig unna.

- Lista blir lagt helt forskjellig av dommerne, så det vil jo aldri bli helt rettferdig. Men det er mye bedre enn myntkast, konkluderer 40-åringen.

EKSTASE: Våre svenske naboer slo Mexico 3 - 0 under onsdagens VM-runde i fotball. Det var storslagen stemning da svenskene forstod at de er videre til neste runde. Video: Expressen Vis mer

- Rart

En av de største norske fotballspillerne vi har, er Wolfsburg-spilleren Caroline Graham Hansen.

Hun har fått med seg diskusjonen rundt avansementet til Japan, og synes det er en vanskelig situasjon.

- Mange mener det burde avgjøres på mål i kvalifiseringen, men jeg mener det blir feil å basere avansement på noe man har gjort tidligere. Fair play er vel en grei måte å avgjøre det på, selv om man kan trekke paralleller til fotballen man spilte da man var ung, forteller Graham Hansen.

Tyskland-proffen synes det er rart man skal ryke på fair play, men erkjenner at det er sånn det er.

- Man kan jo kanskje forbedre modellen, foreslår hun.

Foreslår straffespark

Angrepsspilleren Erik Huseklepp vet ikke hvordan man skulle løst situasjonen med avansement bedre, men synes ikke dagens modell er den beste.

- Nei, det er jo forferdelig kjedelig at gule kort skal avgjøre noe så alvorlig. Men, når alt er likt, hvordan skal det ellers avgjøres, spør han.

Et av forslagene som har blitt diskutert, er at man avgjør det på antall cornere. Hadde det vært slik under VM hadde Japan uansett gått videre, men Huseklepp synes ikke den løsningen er noe bedre.

Ei heller loddtrekning.

- Det hadde jo skapt like mye problemer. Lagene har ikke tid til en kamp til, men det hadde vært det beste. Eller kanskje en straffesparkkonkurranse, foreslår Åsane-spilleren.

- Jeg vet ikke om lagene befinner seg i nærheten av hverandre, men det kunne jo vært en mulighet i hvert fall, fortsetter han.

Han tror man i framtida kanskje vil få se at lag tenker på fair play-regelen.

- Spesielt Senegal kommer til å huske dette. Men man kan tenke før kampen at man skal passe seg, men så glemmer man det fort under kampens hete.

Forsvarer regelen

Fair play-regelen ble introdusert av FIFA i 2015.

- Vi ønsker å unngå loddtrekning fordi vi mener lagene burde gå videre basert på det som skjer ute på banen, sier Colin Smith, konkurransedirektør i FIFA, ifølge BBC.

Smith forsvarer bruken av regelen.

- Dette er den første gangen vi bruker regelen i et verdensmesterskap, så vi kommer til å evaluere det. Men slik det ligger an nå, så ser vi ingen grunn til å gjøre en endring, sier Smith.

VM-STUDIO: Hege Riise, tidenes norske kvinnelige fotballspiller, gjester Dagbladets VM-sending i dag. Her snakker hun om den ikoniske feiringen fra 1995. Programleder: Øyvind Godø. Foto: Stian Pedersen Vis mer