Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tennisbråk

Slaktes av mindretallet: - Parodi

En ekstern granskning av Norges Tennisforbund ble i dag vraket av et overveldende flertall. Nå slakter kritikerne prosessen.

SLAKTES: Mindretallet var skuffet og slaktet prosessen under lørdagens ekstraordinære forbundsting. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
SLAKTES: Mindretallet var skuffet og slaktet prosessen under lørdagens ekstraordinære forbundsting. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

Etter at det virkelig har storma rundt Norges Tennisforbund den siste tiden var det lørdag duket for ekstraordinært tennisting.

Der skulle forslaget om en ekstern granskning behandles av tennis-Norges demokratiske organ. Resultatet ble et overveldende flertall imot en granskning med 54 stemmer.

Det overrasket ikke kritikerne i det norske tennismiljøet, men prosessen på lørdagens ting vekker harme.

- Dette var en svak seanse, velregissert fra forbundets side. Man ser i dag at det er veldig stram regi på hvem som slipper til og de har jo bedrevet lobbyvirksomhet i forkant, så her fikk de den støtten de hadde lagt opp til, sier forbundets største kritiker Thomas Wettergreen til Dagbladet.

Wettergreen representerte Larvik- og Stavern-tennisklubb på lørdagens ting og var en av bare to som stemte for en ekstern granskning. To andre delegater valgte å avstå fra å stemme.

Den siste tiden har det kommet frem i flere medier at misnøyen med Norges Tennisforbund har vært stor og det har blitt ropt om en ekstern granskning. Dagbladet er også kjent med at flere som ikke deltok på dagens ting ønsket en slik granskning.

- De har ikke kommet inn på det som har vært det vesentlige de siste fem årene. Hva har pengene gått til? Hvem har brukt de pengene? Hvilke klubber har fått støtte? Vi har ikke fått svar på noen ting. De har bare snakket om fremtiden og det synes jeg er helt unødvendig. Det er de siste fem årene som er interessante, fortsetter Wettergreen.

Det har storma rundt Norges Tennisforbund den siste tiden etter at generalsekretær Alexander Kjær sluttet i jobben i april. Kjær sluttet i jobben etter at han blant annet skal ha brukt Oslo Tennisarena til egentrening under corona-stengingen av landet.

I kjølvannet av Kjærs avgang ble det virkelig turbulent for forbundet. Massiv kritikk av millionlønninger, reiseregninger, ukultur og sportslige prioriteringer utløste et ekstraordinært tennisting. Det ble avholdt lørdag.

Senest denne uken kunne Dagbladet avsløre at tennisforbundet risikerer å gå glipp av et millionbeløp etter en regelglipp som gjør at forbundet kan gå glipp av momsrefusjon for 2019.

FLERTALL: Under lørdagens avstemning på det ekstraordinære tennistinget var det et overveldende flertall som var imot en ekstern granskning. Foto: Sindre Lie
FLERTALL: Under lørdagens avstemning på det ekstraordinære tennistinget var det et overveldende flertall som var imot en ekstern granskning. Foto: Sindre Lie Vis mer

- Misbrukt sjanse

President i Norges Tennisforbund, Lars Gjerdåker forstår seg ikke på kritikken fra Wettergreen.

- Vi har sendt ut et saksdokument som alle har hatt god tid til å sette seg inn i og vi har hatt seks timer diskusjon i dag hvor vi virkelig har gått i dybden og hvis det fortsatt er noen som er usikre og synes ting er uklare, har de virkelig misbrukt en sjanse, forteller presidenten til Dagbladet.

- Det var to som var for en ekstern granskning. Da må man nesten si at det ikke var stemning for en slik granskning. Det var et ekstremt overveldende flertall for at vi ikke skal ha det og vi som styret må lytte til flertallet, fortsetter Gjerdåker.

Underveis på lørdagens forbundsting var det flere som kritiserte tennisforbundet for dårlig ledelse og for blant annet å ha prioritert utenlandsreiser over reiser til norske klubber.

- Parodi

Temperaturen var tidvis høy og representant Slobodan Rakanovic fra Frognerparken IL var til slutt en av to som valgte å avstå fra å stemme.

- Det var bare for å vise min avsky til denne prosessen her. Det er en parodi, det er ikke noe annet å si, sier Rakanovic til Dagbladet etter avstemningen.

Han forteller at det ikke var uventet at forslaget om en ekstern granskning ble nedstemt.

I steden stemte et flertall for Holmenkollen tennisklubbs forslag om å sette ned en arbeidsgruppe med representanter fra norske tennisklubber. Disse skal, i dialog med forbundet, utarbeide en rapport som skal legges frem ved neste ting. Målsetningen til gruppen er å bedre dialogen og skape en diskusjon rundt forbundets prioriteringer.

- De har jobbet aktivt i kulissene og sørget for at klubbene skal stemme imot en ekstern granskning. Det er veldig skuffende på vegne av idretten at vi ikke får til noen granskning. Nå blir det en kommisjon og da blir det at man blir dommer i egen rettsak og det kommer ikke til å slå særlig heldig ut, fortsetter Rakanovic.

- Har lagt ballen død

Lars Gjerdåker avsluttet dagens ting med å fortelle om hva som var hans mål for dagen. Tennispresidenten fortalte at han ønsket å legge ballen død når det kom til den økonomiske delen av kritikken som har kommet.

- Det klarte vi og det var viktig for det var sterke beskyldninger der ute som vi nå har lagt død, oppsummerer Gjerdåker ved endt dag.

Han legger derimot til at de fortsatt har en vei å gå og at det finnes områder som bør forbedres.

- Vi er verken blinde eller nekter å innse noe. Vi ser at vi har forbedringspotensiale og vi forstår hvorfor folk har stilt spørsmål ved en del ting, men ting er annerledes hvis man ser det fra min stol. Vår utfording har vært å kommunisert dette ut. Vi må nå gå i oss selv og bli tydeligere på å involvere og vise åpenhet for å få til gode diskusjoner, forteller tennispresidenten.

- Skeptisk

Gjerdåker er fornøyd med hvordan forbundstinget utfoldet seg og mener at løsningen med en arbeidsgruppe er en god måte å ta veien videre.

- Jeg har vært veldig glad for det engasjementet som har blitt vist og den viljen fra klubbene til å hjelpe. Vi har etterlyst og sagt at vi ønsker flere rom for dialog, diskusjon og meningsutveksling. Nå får vi en arbeidsgruppe som skal hjelpe oss med akkurat det.

Thomas Wettergreen og Slobodan Rakanovic er skeptisk til utfallet av arbeidsgruppens arbeid.

- Det kan være at de får noen svar. Jeg tror det er oppriktige folk som vil norsk tennis det beste, men jeg tror ikke vi får svar på den økonomiske biten, hva som har blitt brukt av penger. Det er jo det vi har etterlyst og som burde ettergås, avslutter en skuffet Wettergreen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!