Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Johaug tatt i doping

Slaktes av Russlands landslagssjef. Nå forklarer Antidoping Norge-sjefen hvorfor Johaug ikke ble testet på fire måneder

Derfor ble hun ikke sjekket.

FORTVILET: Therese Johaug viste følelser under pressemøtet sammen med Norges Skiforbund, der hun forklarer årsaken til positiv dopingtest. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er nå halvannen uke siden det ble kjent at Therese Johaug avla en positiv prøve på det forbudte stoffet clostebol 16. september. Tirsdag kom nyheten om at Johaug, forut for testen som ble gjort av Antidoping Norge hjemme i Oslo, ikke hadde blitt testet siden 10. mai.

Perioden på fire måneder har fått mange til å stille spørsmål ved rutinene til Antidoping Norge. Overfor VG går blant annet Russlands landslagstrener i langrenn, tyske Markus Cramer, ut og omtaler det som «uforståelig at Johaug ikke blir dopingtestet på fire måneder».

- Det er åpenbart forskjell på hvilket land du kommer fra, og hvilken status du har, hevder Cramer.

Forklaringen

Anders Solheim, daglig leder i Antidoping Norge, sier til Dagbladet at det er WADAs (Verdens antidopingbyrå) regelverk som legger premissene for planlegging av prøvetaking. Både WADA og Det internasjonale Skiforbundet (FIS) har i tillegg mulighet til å kontrollere utøvere.

Hvorfor noen blir testet oftere enn andre, forklare Solheim slik:

- I en slik vurdering skal det blant annet legges vekt på idrettsgrenens fysiske arbeidskrav, den mulige prestasjonsforbedringen ved bruk av doping, de økonomiske incentivene, dopinghistorikk og annen tilgjengelig og relevant informasjon. Hensikten er å sørge for at det tas prøver der det er størst behov, sier Antidoping Norge-lederen.

I arbeidet som bidrar til å avgjøre hvor ofte en utøver testes, brukes biologiske profiler som over tid er dannet gjennom blod- og urinprøver, opplyser Solheim.

- Testhyppigheten vil derfor variere. Videre skal testingen være uanmeldt og uforutsigbar for å forhindre doping, sier han.

Mye kritikk

Mange, deriblant Russlands tyske landslagssjef, har imidlertid sådd tvil om det er riktig at det går fire måneder uten testing av verdens beste, kvinnelige langrennsløper.

Andre, som den svenske SVT-profilen Hasse Svens, har gått så langt som å hevde at det er et bevis for at Norges Skiforbund i lengre tid har drevet med doping av sine utøvere.

I Johaugs tilfelle bidro altså blodprofilen hennes til at hun ikke ble testet på fire måneder.

- I en testplan skal det blant annet legges vekt på grenens konkurransesesong og oppbygging til konkurranse. Andre faktorer som det skal tas høyde for er skade, tidligere prøvesvar, herunder blod- og steroideprofiler, veksthormonavhengige markørprofiler og eventuelle brudd på meldeplikten, forklarer Solheim.

- Tiltro til Antidoping Norge

Tidligere proffsyklist og antidoping-forkjemper Mads Kaggestad forteller at han stusser over at det gikk fire måneder mellom Johaugs to siste dopingtester, men at han har tillit til jobben Antidoping Norge gjør.

- Jeg syns at det er rart at det er et så stort gap mellom gangene Johaug er testet. Jeg syns et fire måneder intervall mellom to tester av utøvere på det nivået er litt langt. Samtidig ser jeg selvfølgelig den at når det er utøvere som har blitt testet mye og ikke blitt ansett som mistenkelige, så er det grunner til at Antidoping Norge prioriterer annerledes. Jeg har tiltro til dem. Jeg tror utøverne blir testet ofte nok, sier Kaggestad til Dagbladet.

DOPINGSJOKKET: Dagbladets Esten O. Sæther og Tormod Brenna kommenterer Therese Johaugs positive dopingtest. Video: Per Ervland / Dagbladet. Reporter: Lars Bryne Vis mer

- Skivebom

Han er derimot ikke imponert over uttalelsene til Russlands tyske landslagstrener. Kaggestad påpeker at utøvere som ofte blir testet gjerne er dem som er mest mistenkelige i antidopingmyndighetenes øyne.

- Hvis han (Cramer) skal kritisere det norske antidopingarbeidet, blir det skivebom for meg. Hvis han ser på WADA-statistikken, vil han se at Norge tester mye og oftere enn land som Storbritannia og Spania. Det er ironisk at Johaug testet positivt, men gitt at hun er uskyldig og ikke har avgitt en eneste blodprøve som har tydet på uregelmessigheter, viser det at Antidoping Norge har en blodprofil på henne som gjør at de prioriterer annerledes fordi de anser det som lite sannsynlig at hun skulle få i seg noe ulovlig. Man skal ikke teste bare for å teste, sier Kaggestad, før han legger til:

- Jeg må noen ganger flire litt når jeg leser uttalelser fra utøvere som sier de blir testet hele tiden. Det er for meg bare å fortelle omverdenen at de er på en observasjonsliste. At en utøver blir testet ofte, kan være et dårlig tegn. Det kan tyde på at antidopingmyndighetene prøver å ta den utøveren.

ANTIDOPING NORGE: Medisinsk sjef i Antidoping Norge Per Wiik Johansen sier under pressekonferansen at det ikke finnes holdepunkter for at mengden krem som Johaug har inntatt har prestasjonsfremmende egenskaper. Video: NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!