Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Utstyrskrigen i hopp

Slaktes av Tande:
- Ser idiotisk ut

Alt annet enn imponert over hjelmen til Andreas Wellinger og Tyskland. - Min første tanke var: «OK, yes.»

PRØVER SEG FRAM: Andreas Wellinger og tyskerne har eksperimentert med hjelm som har «vinger» på sidene. Foto: NTB scanpix
PRØVER SEG FRAM: Andreas Wellinger og tyskerne har eksperimentert med hjelm som har «vinger» på sidene. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Daniel-André Tande (24) er tilbake i hoppbakken etter at han måtte stå over verdenscupen i Zakopane sist helg. Kongsberg-hopperen pådro seg omgangssjuke. Denne helga er det renn i tyske Willingen, før hopperne setter seg på OL-flyet til Sør-Korea mandag.

Tande føler at både form og hopputstyr sitter bra. Som vanlig har nasjoner eksperimentert med utstyret, blant annet tyskerne – som har festet «vinger» på hopphjelmen. Filosofien er at dette gir mer aerodynamikk

GOD SESONG: Andreas Wellinger ligger på tredjeplass i verdenscupen sammenlagt. Foto: NTB scanpix
GOD SESONG: Andreas Wellinger ligger på tredjeplass i verdenscupen sammenlagt. Foto: NTB scanpix Vis mer

Jo mer aerodynamisk utstyret er, jo mer fart gir det i tilløp og svev. Men Tande er ikke imponert. Svarere tvert imot:

- Jeg synes det ser idiotisk ut. Det ser heller ikke ut som om de får noe bedre fart av det.

- Hva tenkte du første gang du så det?

- Jeg tenkte: «OK, yes.» Men jeg bruker ikke tid og energi på det. Jeg vil fokusere på det jeg skal fokusere på.

En annen landslagshopper - Anders Fannemel - sier:

- Jeg synes hjelmen ser teit ut.

Utstyrskrig

Spørsmålet er likevel om tyskerne kommer til å bruke hjelmen i OL. Så langt har det vært litt til og fra.

Richard Freitag (Tyskland) leder verdenscupen foran Kamil Stoch (Polen) og Andreas Wellinger (Tyskland). Tande ligger på fjerdeplass - og sånn sett kan det sies at tyskerne har hatt suksess med det de har gjort denne sesongen.

I kulissene foregår det en konstant utstyrskrig. Sveitseren Simon Ammann har hoppet med svarte karbonsko. Også nordmennene har fått stempel på seg for å ha funnet hoppdresser som flyr bedre enn andre nasjoners dresser.

Tande har tidligere eksperimentert med sølvaktig og gul dress. Nå hopper hele laget med svarte dresser, noe som har vært gjenstand for spekulasjoner.

Tande sier:

- Det er bra at andre nasjoner spekulerer. Da bruker de energi på noe som ikke er noen vits å spekulere i. Det er positivt for oss. Vi har ikke noen hemmelige triks som jeg vet om.

GAMMEL KJENNING: Tom Hilde (halvt liggende i lufta) er tilbake i verdenscupsirkuset. Fra venstre: Anders Fannemel, Tom Hilde, Halvor Egner Granerud, Robert Johansson, Johann André Forfang og Daniel-André Tande. Her fra Holmenkollen i går kveld etter at NM ble avlyst. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
GAMMEL KJENNING: Tom Hilde (halvt liggende i lufta) er tilbake i verdenscupsirkuset. Fra venstre: Anders Fannemel, Tom Hilde, Halvor Egner Granerud, Robert Johansson, Johann André Forfang og Daniel-André Tande. Her fra Holmenkollen i går kveld etter at NM ble avlyst. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Om Norge hadde hatt det, ville Tande heller ikke sagt noe. Uansett er nordmennene psykologisk ovenpå når de kommer til Pyeongchang i Sør-Korea. Østerrikes trener, Heinz Kuttin, er blant dem som har tatt til orde for at de har noe inni dressen som østerrikerne ikke har.

- Det er nok et uttrykk for frustrasjon, påpeker Tande.

- De skulle gjerne ønsket at de var høyere oppe på resultatlistene. Nå leter de etter grunner til å forklare hvorfor de ikke er det.

Avlyst

Tande skulle i utgangspunktet hoppet NM storbakke i Holmenkollen i går kveld. Værforholdene gjorde imidlertid at rennet i nasjonalanlegget ble avlyst. Han og de andre nordmennene reiser til Tyskland i ettermiddag. Verken østerrikerne eller japanerne deltar i Willingen. De velger å trene for seg selv i ro og mak. For nordmennene var dette aldri et tema.

Tandes siste opplevelse i konkurranse var to gull i skiflygings-VM i Oberstdorf for snart to uker siden.

- Det føltes som en drøm. Alt gikk av seg selv. Hoppinga fungerte uansett hva jeg prøvde på. Etterpå måtte jeg klype meg to-tre ganger i armen og lese artikler for å finne ut om det faktisk var sant. Jeg måtte også se rennet i opptak. Jeg trodde liksom ikke på det.

Norge deltar med sju hoppere i Willingen. Hele OL-laget på fem skal etter planen være med, det samme Halvor Egner Granerud.

I tillegg blir det gjensyn med en gammel kjenning, Tom Hilde, som via kontinentalcupen har hoppet inn et ekstra kvoteplass.

UMULIGE FORHOLD: Snø, vind og tåke satte en stopper for NM i Holmenkollen i går kveld. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
UMULIGE FORHOLD: Snø, vind og tåke satte en stopper for NM i Holmenkollen i går kveld. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!