Slaktes etter pinlig exit

Danmark er ute av VM etter å ha tapt 1-0 for Australia.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

SKUFFET: Danmark-spillerne Christian Eriksen og Andreas Christensen. Foto: Matthias Koch/NTB
SKUFFET: Danmark-spillerne Christian Eriksen og Andreas Christensen. Foto: Matthias Koch/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

  • Australia - Danmark 1-0

AL WAKRAH (Dagbladet): Det var vinn eller forsvinn for danskene og det endte i katastrofe.

Etter en tam første omgang lå det an til et vilt drama i andre omgang. Og det var nettopp hva det ble.

Først tok Tunisia ledelsen mot Frankrike i den andre kampen. Så scoret Mathew Leckie for Australia. Da måtte Danmark ha to mål, men det klarte de aldri.

- Det er en dårlig følelse. Jeg er skuffet og frustrert, sier landslagssjef Kasper Hjulmand, som mente det var for tidlig å gjøre noen analyse av mesterskapet, før han la til at exiten er hans eget ansvar.

- Dette har utviklet seg til et STORT dansk mareritt, skriver avisa B.T. i Danmark.

Her hjemme i Norge var heller ikke fotballprofiler og eksperter nådige.

- Ingen kommer til å savne danskene så lenge de presterer slik de gjør i dag. Tafatt og fantasiløst! Utrolig skuffende. Strålende scoring av Mathew Leckie, melder Jesper Mathisen på Twitter.

Viaplays Jan Åge Fjørtoft mener kun vertsnasjonen Qatar har levert et svakere mesterskap enn Danmark.

- For å være helt ærlig, det er bare Qatar som har vært verre enn Danmark i VM. Med tanke på vilje og energi, har Danmark kanskje vært verst, skriver Fjørtoft på Twitter.

- Rett og slett en skandale, sier Tete Lidbom i NRK sitt studio.

- Dette tror jeg er noen av det svakeste jeg har sett av et dansk fotballandslag på lenge, lenge, lenge. Dette var ordentlig dårlig, slår NRK-ekspert Nils Johan Semb fast.

JUBEL: Australia-spillerne feirer scoring mot Danmark. Foto: AP Photo/Aijaz Rahi/NTB
JUBEL: Australia-spillerne feirer scoring mot Danmark. Foto: AP Photo/Aijaz Rahi/NTB Vis mer

Før kampen hadde Australia ett bein i åttedelsfinalen, så Danmark måtte angripe med hud og hår. Atmosfæren på Al Janoub Stadium utenfor Doha var skremmende stille. Dette til tross for at dramaet lå i lufta hele veien.

Dette ble høynet da Tunisia tok ledelsen mot Frankrike, men scoringen ble annullert for offside.

Danmark bar preg av å ikke være der de skal være. Laget manglet en midtspiss som kunne bikke kampen i deres favør. De jaget utlikning, men dette bar preg å være å bli Australias kveld.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer