Slaktes for oppførsel da hun fikk sølv: - Skam deg

Tok medaljen demonstrativt av seg. Nå beklager den canadiske hockeyspilleren og sier: - Jeg er ikke sånn.

DEMONSTRATIVT: Jocelyne Larocque sto med sølvmedaljen i hånda under medaljeseremonien da Canada tapte for USA i hockeyfinalen. De andre jentene hadde medaljen rundt halsen. Foto: NTB Scanpix
DEMONSTRATIVT: Jocelyne Larocque sto med sølvmedaljen i hånda under medaljeseremonien da Canada tapte for USA i hockeyfinalen. De andre jentene hadde medaljen rundt halsen. Foto: NTB ScanpixVis mer

PYEONGCHANG (Dagbladet): USA ble torsdag olympisk mester i ishockey for kvinner. Finalen mot Canada kulminerte i en thriller. Til slutt vant USA 3-2 etter straffeslag.

Utfallet var et stort nederlag for de canadiske kvinnene som har vunnet fire OL på rad. Én av spillerne på laget tok det blytungt - stjerna Jocelyne Larocque (29).

Under sekundet etter at hun fikk utdelt sølvmedaljen sammen med de andre jentene, tok hun den av seg. Hun ble stående med medaljen i hånda, noe som vakte reaksjoner på tribunen. I diverse mediekanaler er reaksjonene enda sterkere:

- Få den på deg igjen! skrek amerikanske supportere på tribunen, ifølge Toronto-avisa The Globe and Mail.

- Skam deg! skriver flere på Twitter, går det fram av en artikkel i Washington Post. Andre mener Larocque mangler klasse.

- Flaut, er en tredje karakteristikk.

- Dårlig taper, skriver britiske Daily Mail.

Mann i dress

Ifølge canadiske rapporter gikk det en halvtime uten at noe skjedde. Deretter skal det - ifølge The Globe and Mail - ha kommet en «mann i dress» bort til henne og sagt at hun må ha medaljen rundt halsen i forbindelse med medaljeseremonien.

- Det spiller ingen rolle hvor trist, sint eller skuffet du er. Dette er reglene, skriver avisa. Den kanadiske spilleren var sønderknust etter nederlaget.

- Dette er tøft. Vi jobbet hardt. Vi gikk for gull, men klarte det ikke, sa hun, ifølge nyhetsbyrået AP.

Hun får sympati av Canadas trener, Laura Schuler:

- Det er lett å forstå avgjørelsen. Du føler at du har sviktet landet ditt.

Beklager

Gjennom det canadiske teamet har Jocelyne Larocque nå kommet med en beklagelse til involverte aktører.

OL-STUDIO: En skuffende dag for Norge. Dagbladets sportskommentator Morten Pedersen er i studio, sammen med journalist Nicolai Delebekk. Med Ingrid Cogorno som programleder. Vis mer

- Jeg vil spesielt beklage overfor lagvenninnene mine og våre fans for at jeg fjernet sølvmedaljen etter at den ble overrakt. Der og da var jeg veldig skuffet over utfallet av kampen. Følelsene tok overhånd.

Hun fortsetter:

- Jeg mente ikke å være respektløs. Det har vært en ære å representere landet og ta sølvmedalje for Canada. Til alle fans, unge som gamle: Prøv å forstå at dette er en handling jeg gjerne skulle vært foruten. Det jeg gjorde reflekterer ikke verdiene i laget, meg selv eller familien min. Derfor er jeg utrolig lei meg.

Lenge siden

Ikke siden 1998 har USA vunnet OL-hockey for damer. Den gang ble lekene arrangert i Nagano. Nettopp Canada var motstander i finalen, og resultatet ble den gang 3-1.

- Jeg kan ikke forklare det med ord. Seieren er for alle som kom før oss. Den er for Julie Chu (tidligere USA-kaptein), for familiene våre hjemme, for skolene vi gikk på, for alle som har støttet oss, sier backen Kacey Bellamy om torsdagens triumf.

- Dette betyr alt for landet vårt. Jeg er bare så takknemlig for utfallet. Det var en thriller av en finale. Det var uvirkelig, sier USA-trener Robb Stauber.