Mathias Normann kritiseres

Slaktes: - Håper han slipper fengsel

Kritikken hagler mot Mathias Normann (26) etter at han nå returnerer til russisk fotball.

UTE: Mathias Normann er ikke aktuell for spill for det norske landslaget. Begrunnelsen er at han skal spille for den russiske klubben Dinamo Moskva. Dette sier Dagbladets kommentator Esten O. Sæther. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert

Mandag kveld ble det klart at Mathias Normann ikke blir tatt ut til den kommende landslagssamlingen fordi han har bestemt seg for å signere for den russiske klubben Dinamo Moskva.

Tirsdag kveld ble overgangen bekreftet, og Normann må nå tåle kritikk fra flere hold.

Dagbladets kommentator Esten O. Sæther mener overgangen trolig gjør at Normann for alltid vil være uaktuell for det norske herrelandslaget.

- Skjønner 26-åringen virkelig hvordan denne beslutningen kommer til å klistre seg til ham i resten av karrieren? Han har mistet all verdi for vårt eget landslag, skriver Sæther.

Mathias Normann har ikke besvart Dagbladets henvendelser i forbindelse med denne saken.

Slaktes

Normann selv forklarte klubbvalget overfor TV 2 med at han ikke blander politikk og fotball.

Den uttalelsen har fått flere til å reagere.

- Mathias Normann blander ikke politikk og fotball, men ser seg nødt til å flytte til en russisk klubb som holder til litt lenger unna der russerne begår krigsforbrytelsene sine. Notert, skriver fotballskribent Lars Sivertsen på Twitter.

KRITISERES: Mathias Normann må tale kritikk fra flere etter overgangen til russisk fotball. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KRITISERES: Mathias Normann må tale kritikk fra flere etter overgangen til russisk fotball. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Han fortsetter:

- Jeg vet ikke hva alternativene hans var. Jeg bare registrerer at mens store deler av verden har valgt å ha minst mulig med Russland å gjøre mens de dreper x antall uskyldige mennesker i nabolandet. Normann velger å gå i en annen retning. Han om det.

Gjert Moldestad, tidligere talsmann i Norsk Supporterallianse, mener Normann ikke skjønner alvorlighetsgraden av situasjonen han har satt seg i.

- Jeg er så utrolig lei av bortforklaringen: «Man kan ikke blande fotball og politikk» når man tar fullstendig håpløse avgjørelser som man vil ha en unnskyldning for. Få av deg skylappene Mathias Normann. Fotball er selvsagt politikk, slår Moldestad fast.

BEKREFTET: Tirsdag ble Mathias Normanns overgang til Dinamo Moskva bekreftet. Foto: Dinamo Moskva
BEKREFTET: Tirsdag ble Mathias Normanns overgang til Dinamo Moskva bekreftet. Foto: Dinamo Moskva Vis mer

- Håper han unngår fengsel

Aage Borchgrevink er forfatter, styreleder i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) og jobber for menneskerettigheter ved Den norske Helsingforskomité.

Han mener Norges Fotballforbund har kommet fram til helt rett avgjørelse ved å utelate Normann.

- NFF virker stødige nå med Ståle Solbakken og Lise Klaveness. Jeg håper Normann finner seg nye rådgivere og en ny klubb raskt – og at han ikke havner i fengsel, slik den amerikanske basketstjernen Brittney Griner, skriver Borchgrevink.

- Siri, vis meg moralsk konkursbo, melder talsperson i Norsk Supporterallianse, Ole Kristian Sandvik, på Twitter. Han refererer til Apple sin mobiltjeneste «Siri», der man kan stille spørsmål direkte til iPhone, og få svar på det man måtte lure på.

UAKTUELL: Mathias Normann i en av hans foreløpig siste landskamper. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UAKTUELL: Mathias Normann i en av hans foreløpig siste landskamper. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Ikke overrasket

Landslagssjef Ståle Solbakken forklarte overfor Dagbladet avgjørelsen om å vrake Normann på følgende måte:

- Han var forberedt på at dette kunne skje. Jeg snakket med ham på lørdag og forklarte han hva som sannsynligvis var konsekvensen. Han var ikke overrasket, sa Solbakken til Dagbladet mandag kveld.

Han fortalte at han har informert landslagskaptein Martin Ødegaard om valget.

- Det var full forståelse for avgjørelsen fra Martin sin side, sier han.

- Hva har dette å si rent sportslig for landslaget ditt?

- Det betyr at vi har én spiller mindre å velge i. Mathias er en god fotballspiller og var en viktig del av laget i forrige kvalik, svarte landslagssjefen.

Dagbladet har ikke lyktes å komme i kontakt med Normann.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer