Slaktes i Australia

Midt i gulljubelen: - De norske draktene er sjokkerende. Den som har designet dem, bør få sparken.

LETTET: Kristian Blummenfelt jubler for gullet, i gjennomsiktig drakt, som er spesielt tydelig i skrittet. Foto: Bjørn Langsem
LETTET: Kristian Blummenfelt jubler for gullet, i gjennomsiktig drakt, som er spesielt tydelig i skrittet. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
ol-logo

OL Tokyo

2020

TOKYO (Dagbladet): Verden hyller Kristian Blummenfelt (27) og Norge etter nattas gull i triatlon. Men de norske draktene ble umiddelbart en snakkis her i Tokyo.

Før konkurransen snakket utøverne til Dagbladet om de helhvite draktene som blir brune i Tokyo-vannet.

- Draktene er helt brune etter å ha vært i vannet. Det ser ut som jeg har pisset på meg. Det er fordi det er mye grums, sa Blummenfelt.

Underveis i gullkonkurransen ble nordmannens drakt et tema. Etter svømminga ble den hvite drakta gjennomsiktig, spesielt rundt skrittet.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Kan vi snakke om de norske draktene. De er sjokkerende. Uansett hvem som har designet dem, bør få sparken, erklærte kommentatorene på Kanal 7 i Australia.

Det forteller flere australske OL-journalister, deriblant Emily Benammar. Hun skriver for storavisa Herald Sun.

- Det er naturligvis ei badetruse han har under. Supermann har trusa utenfor. Dette er feil, sa de australske kommentatorene syrlig.

Journalist i Washington-baserte The Atlantic, Amanda Mull, sier:

- Hvis jeg skulle konkurrert i triatlon i OL, ville jeg blitt rasende hvis landet mitt lagde en gjennomsiktig drakt og alle kunne se hva jeg hadde under.

Også den engelske avisa The Daily Mail gjør et nummer av den gjennomsiktige drakta til Blummenfelt:

- Den norske triatleten Kristian Blummenfelt fikk øyenbrynene til å heve seg etter at hans helhvite drakt ble gjennomsiktig etter svømmedelen.

INN TIL GULL: Kristian Blummenfelt først i mål. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
INN TIL GULL: Kristian Blummenfelt først i mål. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Til Dagbladet opplyser sportssjef Arild Tveiten at den svarte delen i skrittet er noe som er sydd inn for å «dekke over strategiske steder».

På forhånd var det mye fokus på den norske drakta på flere måter. Elitetrener og idrettsforsker Olav Aleksander Bu fokuserte på en effektiv drakt i Tokyo-varmen:

- Vi har utviklet en drakt, for det blir jo det varmeste OL i historien. Så en av de tingene vi har brukt tid på, er å lage en drakt som har veldig gode egenskaper for å kvitte seg med varme.

At den var effektiv, er det ingen tvil om - all den tid Blummenfelt sto for en maktdemonstrasjon og tok Norges første OL-gull på ni år. Han var elleve sekunder foran briten Alex Yee, og kunne bruke de siste meterne til å juble.

Utover drakta blir seieren hyllet i utenlandske medier.

- Norsk triatlet sikrer det første skandinaviske gullet i Tokyo, skriver den danske avisa BT.

- Den første skandinaviske medaljen i Tokyo-OL er en realitet. Og den er til og med laget av gull. Blummenfelts prestasjon blir ikke mindre av at han var blant dem som utilsiktet gjorde en feil i starten av svømminga. En båt var i veien for en rekke deltakere, skriver BT.

I OVERSKRIFTENE: Bild fokuserer på at Kristian Blummenfelt kastet opp da han kom i mål.
I OVERSKRIFTENE: Bild fokuserer på at Kristian Blummenfelt kastet opp da han kom i mål. Vis mer

Den tyske storavisa Bild gjør et poeng av at Blummenfelt kastet opp i målområdet.

- Rett etter at han passerte målstreken, gikk en fremdeles jublende Blummenfelt i bakken, fullstendig utmattet. Bare sekunder seinere måtte han kaste opp. Etterpå ble han plassert i en rullestol og kjørt vekk. Under medaljeseremonien hadde han kommet til hektene igjen, skriver avisa.

GULLGUTT: Kristian Blummenfelt hadde kommet til hektene igjen da han mottok gullmedaljen. Foto: Bjørn Langsem
GULLGUTT: Kristian Blummenfelt hadde kommet til hektene igjen da han mottok gullmedaljen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Spanske Marca melder:

- Nordmannen Kristian Blummenfelt - med lunger som en blåsebelger - tok karrierens første OL-seier i triatlon, som ble arrangert i Odaiba Marine Park. Han tok over posisjonen til to ganger olympisk mester, Alistair Brownlee (OL-gull i 2012 og 2016).

Nordmannen hylles også i Sverige:

- At han tok i alt han kunne ble tydelig etter målgang. Han var helt kjørt, og spydde på banen før han ble kjørt vekk i en rullestol. Tidligere har bare én nordisk triatlet vunnet OL-medalje: Lis Nordén tok sølv i 2012, rapporterer den svenske statskanalen SVT.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer