Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norge - Australia kl. 18.00 fredag

Slaktes i Tyskland

- Det går opp og ned i livet, sier Hoffenheim-spiller Håvard Nordtveit (27).

PÅ LANDSLAGSSAMLING: Håvard Nordtveit og Norge møter Australia i privatlandskamp fredag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
PÅ LANDSLAGSSAMLING: Håvard Nordtveit og Norge møter Australia i privatlandskamp fredag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

SANDVIKA (Dagbladet): Håvard Nordtveit legger ikke skjul på at det har vært en tøff vinter i Bundesliga-klubben Hoffenheim. Han får omtrent ikke spilletid. Og fortsetter det slik, står plassen på landslaget på spill.

Nordtveits fall vekker oppsikt i Tyskland. Fra 2011 til 2016 hadde spilleren – som både brukes på midtbanen og i forsvar – en svært høy stjerne i Borussia Mönchengladbach. I fjor sommer kom han til Hoffenheim, etter et mislykket opphold i West Ham.

- Nordtveits krise blir bare verre, skrev storavisa Bild i februar.

- Hvis du vil se Hoffenheims nest dyreste spiller gjennom tidene, må du gå til treningsanlegget i Zuzenhausen. På Bundesliga-stadionene dukker han ikke opp. Han har ikke vært i troppen på de siste seks kampene.

- Nordtveit: Fra stjerne til statist, skrev «fotballbibelen» Kicker fredag.

I smak

27-åringen med ei fortid i Haugesund og Arsenal er en spiller som i utgangspunktet er etter tyskernes smak. Han har «riktig innstilling», han trener hardt, han er god på sitt beste – og han snakker flytende tysk.

FOR SJELDENT: Håvard Nordtveit (til høyre) får altfor lite spilletid i forhold til hva han ønsker. Her i duell med en Braga-spiller i Europa League i fjor høst. Foto: NTB scanpix
FOR SJELDENT: Håvard Nordtveit (til høyre) får altfor lite spilletid i forhold til hva han ønsker. Her i duell med en Braga-spiller i Europa League i fjor høst. Foto: NTB scanpix Vis mer

Da problemene meldte seg i West Ham, bladde Hoffenheim – ifølge tyske aviser – opp sju millioner euro (67 millioner kroner) for nordmannen i sommer. De siste månedene har han fått denne prislappen i fleisen.

Dagbladet møter Nordtveit på spillerhotellet til landslaget i Sandvika utenfor Oslo. Norge møter Australia i privatlandskamp fredag og Albania mandag. Trener Lars Lagerbäck har sagt at han vil bruke spillere med spilletid i klubbene. Men Nordtveit var god i flere av landskampene i fjor. Og toppnivået hersker det ingen tvil om.

Hvorfor har det blitt som det har blitt?

- Jeg kom til klubben i fjor sommer, forteller Nordtveit.

- Jeg spilte så å si alt fram til juletider. Så fikk jeg et skadeavbrekk, og spilte ikke de to-tre siste kampene før juleferien. De som spilte i min posisjon, presterte bra. Siden har jeg ikke kommet opp på det nivået jeg viste de første månedene.

Ambisiøs trener

Hoffenheim ligger på 7. plass i Bundesliga. Laget trenes av den unge og ambisiøse Julian Nagelsmann (30). I helga slapp Nordtveit til i ni minutter i 3-3-kampen mot gamleklubben Gladbach. Da hadde han ikke vært i aksjon i serien siden 2. desember i fjor.

Nordtveit opplyser at skadene som plaget ham ikke var alvorlige. Han har trent i hele vinter og fått positive tilbakemeldinger fra Nagelsmann. Nettopp dette gjør at han ikke ser helt svart på tilværelsen.

- De har vært åpne og ærlige der nede: Når jeg kommer opp på nivået jeg kan, skal jeg inn på laget igjen.

Nordtveit fortsetter:

- Jeg trener hardt. Og Nagelsmann har uttalt på pressekonferanser at jeg har gjort det bra på trening. Han sier at jeg også begynner å komme i form igjen og er til å kjenne igjen fra tidene i Gladbach. Jeg må bare være tålmodig, benytte sjansene jeg får – så er jeg forhåpentligvis inne i varmen igjen.

Åpen og ærlig

- Jeg har stor tillit til trenerteamet. Nagelsmann er åpen og ærlig med spillerne sine. Han har sagt at han har planer for meg neste sesong. Jeg må bare fokusere på å komme opp det nivået jeg vet jeg kan være. Jeg tror at jeg aldri har vært i bedre fysisk form enn nå, påpeker Nordtveit.

- Sånn er det i livet: Det går opp og ned. Jeg må bare være positiv overfor lagkamerater, så får jeg til sjuende og sist muligheten igjen. Jeg har et motto om at jobber du hardt nok, så får du som fortjent til slutt.

Tro og håp

Lagerbäck sier at Nordtveit ble tatt ut på «tro og håp»:

- Han har havnet i en problemtisk situasjon. Vi kan diskutere uttaket av ham når han har så lite spilletid, påpeker treneren.

- Hvorfor han er med nå, er fordi en Håvard som har spilletid kommer til å være med i troppen. Det er min oppfatning akkurat nå. Men han må forandre situasjonen sin, helst før kampene vi spiller i juni (Island og Panama).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling