Slaktes på børsen: Edvald får terningkast to

Amund Grøndahl Jansen trekkes fram som den norske rytteren som har imponert mest i årets Tour de France. Edvald Boasson Hagen er i motsatt ende av skalaen.

SKUFFELSE: Edvald Boasson Hagen har skjemt bort norske sykkelfans med toppresultater i en årrekke. I årets utgave av Tour de Frande har han vært en skygge av seg selv. Foto: REUTERS/Christian Hartmann
SKUFFELSE: Edvald Boasson Hagen har skjemt bort norske sykkelfans med toppresultater i en årrekke. I årets utgave av Tour de Frande har han vært en skygge av seg selv. Foto: REUTERS/Christian HartmannVis mer

Før kveldens sjarmøretappe på Champs-Élysées står Norge uten etappeseier i Tour de France.

Alexander Kristoff, som vant i Paris i fjor, har vært nærmest med en 2. plass på den fjerde etappen. Nest beste norske enkeltresultat i årets tour er Kristoffs to 9.-plasser.

Samtidig har de seks norske rytterne ulike roller i sine respektive lag. Tidligere proffsyklist Atle Kvålsvoll har gitt de norske rytterne terningkast på oppfordring fra Dagbladet.

Den norske sykkelhelten gir stjerna Edvald Boasson Hagen svakest terningkast, med en toer på terning, mens hjelperytterne Amund Grøndahl Jansen og Sven Erik Bystrøm begge får en femmer på terningen.

- Amund Grøndahl Jansen har imponert mest og fortjener en femmer. Han har vært en veldig viktig brikke i opptrekkstoget til Team Jumbo-Visma og suksessen der. Han har også gjort en solid jobb på fjelletapper, begrunner Kvålsvoll overfor Dagbladet.

- Sven Erik Bystrøm har også gjort en veldig god jobb som hjelperytter og er også på en femmer. Han har bidratt mye for Kristoff helt inn til siste kilometer før mål i spurtene og har også gjort mye jobb underveis.

2-er til Boasson Hagen

4-ER: Alexander Kristoff har vært klart nærmest norsk etappeseier. Foto: Marco Bertorello / AFP
4-ER: Alexander Kristoff har vært klart nærmest norsk etappeseier. Foto: Marco Bertorello / AFP Vis mer

Boasson Hagen - i fri rolle - havner på motsatt side av skalaen. 12-12-13-14-14 er hans beste resultater i sommerens utgave av Tour de France. For to år siden leverte han til sammenlikning 1-2-2-3-3 som beste resultater.

- Edvald Boasson Hagen er den jeg setter lavest, med en toer på terningen. Han synes jeg ikke har levert i nærheten av det han skal gjøre. Det har vært sykdom og noe magetrøbbel, men om vi vurderer rått og kynisk, uten hensyn til sykdomsplager, synes jeg han er den som har skuffet mest. Jeg hadde forventet at han ville kjempe om etappeseirer her, sir Kvålsvoll til Dagbladet.

- Hva tror du underpresteringen skyldes?

- Jeg vet ikke noe annet enn det han har sagt selv. Jeg vet at laget slet med magetrøbbel tidlig i touren. Edvald vet best hva som må til. Han må gjøre en kraftig evaluering av sesongen.

Kristoff får 4-er

Kristoff og Stake Laengen får begge en 4-er på terningen av Kvålsvoll.

- Vegard Stake Laengen har gjort en kjempeinnsats underveis, men har skuffet litt når han har fått muligheten i brudd. Han er en 4-er, slik jeg vurderer det, mener 57-åringen.

- Alexander Kristoff gir jeg også fire på terningen. Han har en 2. plass som best. Han var veldig nær seier. Kristoff sliter med at han ikke har fått skikkelig opptrekk kontra de beste spurterne har konkurrerer mot på dette nivået, sier Kvålsvoll.

BEST KARAKTER: Amund Grøndahl Jansen har imponert Atle Kvålsvoll mest av de norske denne touren.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BEST KARAKTER: Amund Grøndahl Jansen har imponert Atle Kvålsvoll mest av de norske denne touren. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Odd Christian Eiking presterer til en 3-er. Han har nok fått seg en aha-opplevelse og ikke klart å komme i brudd på de rette etappene. Men han vil vokse veldig på dette.

Kristoff og Boasson Hagen er begge 32 år. Spørsmålet er hvor lenge de kan sikre norske toppresultater i framtiden.

- Hvor lenge tror du de kan levere toppresultater på dette nivået?

- Alejandro Valverde er 39 år, så det er fullt mulig å prestere i mange år til. Men det handler om mye om motivasjon og at man unngår skader og sykdom. Jo eldre man blir, jo viktigere blir restitusjon og å gjøre alle de viktige tingene, presiserer Atle Kvålsvoll.

Svakere

Etter at Thor Hushovd vant den 18. etappen i Tour de France tilbake i 2002, har de norske toppresultatene kommet på rekke og rad, med Hushovd, Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff som de tre store triumfatorene.

Årets norske resultater er de svakeste på lang tid til tross for rekordmange seks deltakere fra Norge i sommerens utgave av Tour de France.

- Vi er blitt vant med etappeseirer og i hvert fall topp 3-resultater. Nivået er steinhardt. Da handler det om å være 100 prosent. Det er i realiteten Boasson Hagen og Kristoff som har kapasitet til å vinne etappeseirer på dette nivået. Det gjelder å få fram nye norske ryttere som kan vinne etapper, sier Atle Kvålsvoll til Dagbladet.

I årets tour står de to største norske sykkelstjernene, Kristoff og Boasson Hagen, med følgende resultater som best:

* Alexander Kristoff 2-9-9-10-14
* Edvald Boasson Hagen 5-12-12-13-14-14

Stor tilbakegang

Det er en solid tilbakegang fra de øvrige årgangene, etter at duoen har levert toppresultater på bestilling etter å ha overtatt arven fra Thor Hushovd, som vant ti individuelle etappeseirer og den grønne trøya to ganger.

Kristoff, som vant den avsluttende etappen på Champs-Élysées i fjor, leverte følgende toppresultater i fjorårets utgave: 1-2-3-4-5-7. Det ga 2. plass i poengkonkurransen.

Edvald Boasson Hagen var også noe bedre med 4-4-9-17 som beste resultater. I 2017 hadde han en av sine alle beste tourer med 1-2-2-3-3 som de beste etappeplasseringene. Kristoff var ikke langt bak med resultatrekka 2-4-4-5-5 i samme utgave.

Gylne tider

Også i 2016 presterte de betydelig bedre jevnt over. Kristoff med 2-2-3-4-4-5 og Boasson Hagen med 3-4-7-9-13 som toppresultater.

Slik fortsetter tendensen om vi studerer historikken videre. Kristoffs beste Tour de France var i 2014 da han vartet opp med to etappeseirer og denne råsterke resultatrekka på de beste dagene: 1-1-2-2-2-3.

Tidenes beste norske Tour de France-utgave var for øvrig i 2011. Det året vant både Hushovd og Boasson Hagen to etappeseirer hver, altså fire totalt til Norge.

I tillegg hadde Hushovd den gule ledertrøya i sju dager og var med på lagtemposeieren. Oksen fra Grimstad vant også en av etappene med Boasson Hagen på 2. plass.

Hushovd vant for øvrig poengkonkurransen i 2005 og 2009 og var også ikledd den gule trøya i to dager i 2006-utgaven, da han vant både første og siste etappe.