FIN UTSIKT: Håvard Nordtveit og fotballandslaget har den siste uka trent og spilt kamp i San Marino. Det ble til og med 8–0-seier. Republikken er omgitt av Italia på alle kanter. 

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FIN UTSIKT: Håvard Nordtveit og fotballandslaget har den siste uka trent og spilt kamp i San Marino. Det ble til og med 8–0-seier. Republikken er omgitt av Italia på alle kanter. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Fotballandslaget

Slaktet av Riise. Slik er Nordtveits nye liv i Hoffenheim

Fotballandslaget er blitt et skjellsord. Tidligere kaptein, Per Ciljan Skjelbred, mener Håvard Nordtveit «blir pisset på». Selv tenker han mest på mora.

SAN MARINO (Dagbladet): Å være i San Marino i begynnelsen av oktober er ikke det verste du kan gjøre som menneske. Den lille republikken med 33 000 innbyggere er omgitt av Italia på alle kanter. Klimaet er godt. Fotballaget er dårlig. Og derfor dro Norge herfra med 8–0-seier torsdag kveld.

Men dét er ikke så mye å bry seg om. Alle lag slår San Marino. Sannheten er at laget ikke har vunnet en landskamp på 13 år. Helt der er ikke Norge. Og forhåpentligvis kommer vi aldri dit.

Frynsete rykte

Men det er ikke til å stikke under en stol at landslaget har fått et frynsete rykte. På sosiale medier har det utviklet seg en kultur der folk koser seg når det går dårlig. Per-Mathias Høgmo – hans ballett og sprettballer – ble latterliggjort. Ja, hele hans karakter er blitt totalslaktet.

På mange måter ufortjent. Høgmo er en trivelig kar. Men så lenge navnet ditt blir koblet til et landslag der resultatene har gått over styr de siste åra, er kritikerne nådeløse.

Søndag er det slutt, Norge møter Nord-Irland. VM-kvalifiseringen er over for denne gang. Vi var langt unna noe som helst. Om ett år starter en ny EM-kvalifisering.

Bryr seg ikke

- De fleste på landslaget får kritikk når det går dårlig, sier Håvard Nordtveit (27), som spiller for Bundesliga-klubben Hoffenheim.

OPPTUR: Norge slo San Marino 8-0 torsdag. Det var en etterlengtet opptur. Øverst fra venstre: Alexander Sørloth, Sander Berge, Gustav Valsvik, Markus Henriksen, Rune Jarstein og Joshua King.
Foran fra venstre: Mohamed Elyounoussi, Jonas Svensson, Birger Meling, Martin Linnes og Håvard Nordtveit.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
OPPTUR: Norge slo San Marino 8-0 torsdag. Det var en etterlengtet opptur. Øverst fra venstre: Alexander Sørloth, Sander Berge, Gustav Valsvik, Markus Henriksen, Rune Jarstein og Joshua King. Foran fra venstre: Mohamed Elyounoussi, Jonas Svensson, Birger Meling, Martin Linnes og Håvard Nordtveit. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

- Rundt fotballen er det engasjement. Det er helt normalt. Men jeg har aldri brydd meg noe særlig om det som skrives om meg og laget mitt. Jeg fokuserer på det jeg skal fokusere på. Det er å utvikle meg som fotballspiller.

Nordtveit bytter på rollen som defensiv midtbanespiller og midtstopper. Forrige sesong var han i West Ham i Premier League. Det var et mislykket opphold. Før denne sesongen kom han tilbake til Tyskland, hans andre hjemland. Med tidligere opphold i Nürnberg og Borussia Mönchengladbach har han vært i forbundsrepublikken i nesten sju år til sammen.

Fiasko

Vi sier det som det er: Oppholdet i West Ham var ikke bare mislykket, det var en fiasko. Han skrev under på en femårskontrakt, men lusket ut etter ett år. I kjølvannet måtte han si fra seg en fyrstelig lønn på 40 millioner kroner i året.

Tilbake i Tyskland og Hoffenheim så han fram til et potensielt spill i Champions League. Men mot Liverpool i kvalifiseringen gikk det galt.

Første kamp hjemme på Rhein-Neckar-Arena endte med 2–1 til Liverpool. I returoppgjøret på Anfield ble Nordtveit byttet etter 25 minutter.

- Tydelig at han ikke holder på dette nivået, skrev John Arne Riise på Twitter.

Liverpool vant 6–3 sammenlagt. Mot Tyskland to uker seinere opplevde Nordtveit nye skrekksifre på tavla. 6–0 i Tysklands favør.

- Jeg bryr meg lite om det som står i media.

Tidligere landslagskaptein Per Ciljan Skjelbred mener landsmannen har fått ufortjent mye kritikk. Eller som han fortalte i et intervju med Adresseavisen nylig: Han ler av det som skrives om landslaget.

- Vi har en spiller i Hoffenheim (Håvard Nordtveit), som for øyeblikket spiller for et av de beste lagene i Europa, men likevel blir pisset på, påpekte Skjelbred.

Nordtveit registrerte ikke uttalelsene.

- Jeg skal ikke gå inn på hva jeg synes om kritikerne. Det må du kanskje spørre mora mi om, sier han og smiler.

GOD STEMNING: Fotballandslaget er en fin gjeng. Bare så synd at de helt store resultatene har uteblitt. Håvard Nordtveit (t.v.) og Gustav Valsvik slår av en munter prat på hotellet i San Marino.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
GOD STEMNING: Fotballandslaget er en fin gjeng. Bare så synd at de helt store resultatene har uteblitt. Håvard Nordtveit (t.v.) og Gustav Valsvik slår av en munter prat på hotellet i San Marino. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Du hører på ham som er viktigst, det er sjefen selv, treneren din. 6–0-tapet for Tyskland tar vi på vår kappe. Sånt skal ikke skje. Men jeg bryr meg lite om det som står i media.

Stortrives i klubben

Nordtveit har kommet til en klubb der han stortrives. Hoffenheim ligger i byen Sinsheim, sørvest i Tyskland. Tidligere har landslagskollega Tarik Elyounoussi vært i klubben.

Laget rykket opp fra 2. Bundesliga i 2013 og har etablert seg som en middelhavsfarer på tabellen. Men denne sesongen har startet svært bra. Fasit etter sju kamper er 14 poeng og tredjeplass. Borussia Dortmund (19 poeng) leder foran Bayern München (14 poeng).

- Livet er veldig bra, sier Nordtveit.

- Vi har fått en fantastisk start. Dessverre ble det 3–2-tap for Freiburg i forrige kamp. Det går litt på at vi har spilt utrolig mange kamper og så litt slitne ut. Vi kom under med 2–1 og jaktet på 2–2. Men så gikk de opp til 3-2.

Mye spilletid

Nordtveit fortsetter:

- Jeg har aldri lagt skjul på at Bundesliga er en fantastisk liga. Det er kjekt å få mye spilletid. Å dra tilbake var riktig.

- Angrer du på oppholdet i West Ham?

- Nei, det var en mulighet jeg måtte ta. Å spille i Premier League var en drøm som gikk i oppfyllelse. Om det ikke var så vellykket, så var det god læring. Erfaringen fra Premier League er noe jeg vil se tilbake på som en opplevelse når jeg legger opp.

- Hvordan takler du motgang?

- Jeg var aldri ute i kulda. Men det var stor konkurranse på den defensive midtbanen. Jeg var også plaget av belastningsskader og hofta. Det var alltid noe. Og det startet dårlig, mot Chelsea (tapte 2–1). Vi sleit også med bytte av stadion.

- Nybegynnernerver, konkluderte Ronny Deila i TV2-studioet om Nordtveits West Ham-debut.

Oppsiktsvekkende

Nordmannen mener presset fra omgivelsene er mindre i Hoffenheim. Det som er litt ekstra med klubben er den unge treneren, 30 år gamle Julian Nagelsmann. Å ha en manager som er født i 1987 er oppsiktsvekkende.

Nagelsmann har en fortid som spiller i 1860 München og Augsburg. Han har vært i Hoffenheim-systemet siden 2010 og overtok som hovedtrener i fjor.

- Julian er dyktig på det han driver med. Han har klare retningslinjer for hvordan han vil spille. Vi har mange og lange treninger. Og det er mye terping, forteller Nordtveit.

- Treneren har vært viktig for min del. Det samme gjelder Alexander Rosen.

Sistnevnte er direktør i klubben og har en fortid som spiller i Follo.

- Vi snakker litt norsk sammen. Jeg har bare gode ting å si om de to.

Familiemann

Privat er han gift med islandske Anna Berg Einarsdottir, nå fru Nordtveit. De har barna Odin og Elva. I et intervju med Haugesunds Avis sa Hoffenheim-profilen:

ELSKER TYSKLAND: Håvard Nordtveit stortrives i Hoffenheim. Laget ligger på tredjeplass i Bundesliga. Foto: NTB scanpix
ELSKER TYSKLAND: Håvard Nordtveit stortrives i Hoffenheim. Laget ligger på tredjeplass i Bundesliga. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Familien gjør meg til en bedre fotballspiller. Før var det lett å bli sittende hjemme og tenke på fotballen. Nå er det ikke tid til det. Det gjør at jeg kobler mer av. Når jeg henter Odin i barnehagen, og jeg ser smilet og gjensynsgleden hans, glemmer du fort motgangen på fotballbanen.

Overfor Dagbladet bekrefter Nordtveit at fritida dreier seg om familien. Og fiske.

- Det blir lite fiske i Tyskland. Men når jeg er i Norge drar jeg ut på sjøen.

Ingen nerve

Slik Dagbladet opplever de fleste aktørene på fotballandslaget er det greit av VM-kvalifiseringen er over søndag. Naturligvis krever rollen at du skal være profesjonell og si at «hver kamp teller».

Men så lenge du er sjanseløs på et mesterskap svekkes interessen. På landslagsnivå handler det om VM-sluttspill og EM-sluttspill. Punktum!

- Det har ikke gått den veien vi ønsker. Vi fikk en smell mot Tyskland, men håper å avslutte med to seire. Så starter vi på null. Det vil gi ny spenning og tenning i laget. Da har vi muligheten til å kvalifisere oss igjen, påpeker Nordtveit.