Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slaktet Blackburn-eiernes innblanding for bare åtte uker siden

Derfor jubler fansen for ansettelsen av Henning Berg.

ØNSKES VELKOMMEN: Blackburns norske supporterklubb mener Henning Berg er perfekt til managerjobben på Ewood Park. At det vil skape fornyet oppmerksomhet rundt klubben her til lands er heller ikke å forakte.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
ØNSKES VELKOMMEN: Blackburns norske supporterklubb mener Henning Berg er perfekt til managerjobben på Ewood Park. At det vil skape fornyet oppmerksomhet rundt klubben her til lands er heller ikke å forakte. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Etter en kort intervjurunde er Henning Berg ifølge TV 2 detaljer unna å bli Blackburns nye manager.

Da returnerer han til en klubb der han selv er spillerlegende, men også til et arbeidsmiljø som har framstått som kaotisk de siste årene.

Etter at indiske Venky's overtok Blackburn i 2010 har de blitt latterliggjort for manglende fotballforståelse, og mye av grunnen til Steve Keans katastrofale forhold til fansen var oppfatningen av at han var eiernes nikkedukke.

I sommer ble i tillegg Shebby Singh ansatt som rådgiver i klubben, og Singh involverer seg mye - på godt og vondt. Da Blackburn hentet inn Nuno Henrique, Diogo Rosado og Grzegorz Sandomierski på Deadline Day i slutten av august, uttalte Steve Kean at han ikke hadde sett noen av disse spille live.

Dette var også noe Henning Berg kritiserte åpenlyst i lokalavisa Lancashire Telegraph for bare åtte uker siden.

- Jeg har jobbet med sportsdirektører tidligere, men det var alltid treneren som hadde siste ord i forbindelse med spilleroverganger. Alle spillere som kommer til klubben bør godkjennes av treneren. Jeg er veldig, veldig overrasket over at Kean ikke bestemmer over dette, det er veldig rart, og ingen god idé, sa Berg blant annet.

Lar seg ikke vippe av pinnen
Nå er det han selv som skal ha jobben til Steve Kean.

Men Blackburn-supporterne mener nettopp Bergs kritikk viser at han er rett mann for jobben.

BLACKBURN-BRØDRE: Venky's-brødrene Balaji og Venkatesh Rao har gitt klubben større økonomiske muskler, men fansen har vært usikre på om de har kompetansen som skal til for å heve det sportslige nivået.
Foto: SCANPIX/AFP/ANDREW YATES
BLACKBURN-BRØDRE: Venky's-brødrene Balaji og Venkatesh Rao har gitt klubben større økonomiske muskler, men fansen har vært usikre på om de har kompetansen som skal til for å heve det sportslige nivået. Foto: SCANPIX/AFP/ANDREW YATES Vis mer

- Det er jo innblandingen fra ledelsen som er spørsmålet. Shebby Singh er en artig karakter, på mange måter en sirkusdirektør, men han er samtidig en flink kar. Derfor er jeg veldig glad for at det er Berg som blir ansatt, jeg tror ikke han lar seg vippe av pinnen. Han uttalte seg veldig skeptisk til eiersida, kritiserte mangel på ledelse, og at de likevel tør å gi ham jobben, tror jeg forteller at han har fått de mandatene han krever for å gjøre den, sier talsmann i Blackburns norske supporterklubb (BRSCN), Morten Solberg Helgerud, til Dagbladet.

- Det var en lettelse da Steve Kean ble borte. Det er fælt å si det, men han var hata, han sto for alt det dårlige i klubben. Han var en yes-man, en nikkedokke for eierne, virket det som. Vi vet altså ikke hvor mye Steve Kean hadde med spillersigneringer å gjøre, for eksempel. Men hadde jeg vært Henning Berg, hadde jeg spurt om det i intervjuet, sier Helgerud, og mener det er betryggende.

Velkommen hjem
Flere store navn ble koblet til den ledige managerjobben på Ewood Park, tidligere Blackburn-navn som Tim Sherwood og Alan Shearer, men også Harry Redknapp, som meldte seg uinteressert i går.

De norske supporterne er sjeleglade for at valget falt på Henning Berg.

- Hjertelig velkommen hjem, det håper jeg du skriver. Dette er kjempegøy, sier Morten Solberg Helgerud.

- Jeg tror han vil få en massiv «backing» i klubben. Den skepsisen som er blant noen engelske fans er vel manglende erfaring som manager, spesielt i England, men den kommer helt naturlig. Eierne har nok hatt en veldig klar visjon om å få inn noen som fansen kan identifisere seg med, en gammel helt, og fra mesterlaget i '95 er det Henning Berg som har mest erfaring på managernivå, sier han.

Alt klart for opprykk
Klubben har åpenbart ambisjoner om opprykk, er bare fem poeng bak førsteplassen i Championship, og satte også overgangsrekord da de hentet Jordan Rhodes i sommer.

Det er en klar fordel for Henning Berg at han overtar en stall der lagmaskineriet allerede fungerer godt, mener supportertalsmannen.

- Det er en av Championships aller beste spillerstaller. Det er tre skandinaviske innslag, Gamsten og de to Olsson-ene, og også noen rutinerte hoder der. David Dunn har jo spilt sammen med Berg, Paul Robinson har spilt mot Berg, det er en bra stall, sier Solberg Helgerud.

UTSKJELT: Bergs forgjenger Steve Kean fikk aldri supporterne over på sin side, og mistet jobben 28. september til tross for gode resultater i Championship-åpningen. Foto: SCANPIX/AFP/ANDREW YATES
UTSKJELT: Bergs forgjenger Steve Kean fikk aldri supporterne over på sin side, og mistet jobben 28. september til tross for gode resultater i Championship-åpningen. Foto: SCANPIX/AFP/ANDREW YATES Vis mer

- Det er egentlig veldig positivt at Steve Kean ble skiftet ut på et tidspunkt da han egentlig aldri hadde gjort det bedre, det gjør at sesongen på ingen måte er ødelagt. Det finnes stadig alle muligheter til å rykke opp i år, og det er en giv i klubben nå. At det endelig er en offisiell manager på plass vil også føre til flere tusen ekstra på hjemmebane hver eneste kamp, mener BRSCN-talsmannen.

- Overlever Henning Berg i jobben dersom det ikke blir opprykk?

- Vel, han kan alltids gjemme seg bak at det var veldig mye turbulens i tiden før han tok over. Blir det ikke opprykk, så er det nok ikke Henning sin feil. Men samtidig, mye ligger klart for å klare et opprykk. Jeg personlig håper i hvert fall at dersom Berg presterer bra i år, så sitter han fortsatt i jobben neste år selv om de mislykkes. Det blir stort å høre «Henning Bergs blue and white army» runge utover tribunen, jeg feirer i dag, sier Morten Solberg Helgerud.