Slaktet på direkten

Dyrevernerne reagerer med sjokk og vantro etter et innslag på TV 2-sporten i går kveld, der Ole Einar Bjørndalens svigerfar avliver en okse - og deretter får hjelp av Ernst A. Lersveen til å dra det døde dyret opp på en lastebil.

TV 2-sporten viste i går en hjemme hos-reportasje hos svigerforeldrene til skiskytter Ole Einar Bjørndalen i Italia. 27. januar fyller Bjørndalen 30 år, og i den anledning ønsket Bjørndalens svigerfar, Herbert Santer, å slakte en av oksene han har på gården.

TV 2-reporter Ernst A. Lersveen overvar det hele, og bidro også med å dra den døde oksen inn i en lastebil. I går fikk TV-seerne se innslaget.

Forbannet

Randi Aarethun, leder i Dyrebeskyttelsen Sogn og Fjordane, reagerte med sjokk og vantro da det gikk opp for henne hva TV-kanalen var i ferd med å vise.

- Jeg reagerer kraftig, og jeg får helt bakoversveis av at TV 2-sporten kan sende dette. Jeg hadde absolutt ikke forventet det, og slo av straks jeg skjønte hva vi skulle være vitner til. Jeg vil ikke ha slikt midt i trynet. Nei, dette gjør meg skikkelig opprørt og forbannet, sier Aarethun til Dagbladet.

Dyr som underholdning

Den siste tida har vi sett flere tilfeller der dyr er blitt avlivet på TV. Aarethun er svært kritisk til denne trenden. Hun skjønner ikke hva avliving av okse har med sport og underholdning å gjøre.

- Jeg er sterkt imot at avliving av dyr blir brukt som underholdning, som det blir i dette tilfellet. Avliving, slakting, misbruk og forbruk av dyr har ingenting med underholding å gjøre. Jeg skjønner heller ikke at dette har noe med sport å gjøre. Dette er et grovt overgrep mot dyr, og også et overgrep mot seerne.

Voldshandling

Juridisk rådgiver i Dyrevernalliansen, Live Kleveland Karlsrud, er også svært kritisk.

- Det å drepe et dyr er i likhet med å drepe et menneske en voldshandling, og egner seg ikke som underholdning. Å bruke avliving av dyr som underholdning river ned respekten for dyrs liv. Jeg synes TV 2 bør tenke over hva slags trend de er med og bygger opp, og hva slags grenser de er med og bryter ned, sier Kleveland Karlsrud til Dagbladet.

Aarethun og Kleveland Karlsrud mener det er uvesentlig at de selv er dyrevernere i denne sammenhengen.

- Jeg tror ikke man må være dyreverner eller vegetarianer for å ta sterk avstand fra dette. Jeg tror folk reagerer sterkt på dette. Hvis TV 2 tror seertallene øker ved å sende innslag av denne typen, tar de helt feil, sier Aarethun.

Heller ikke Dyrevernalliansens representant tror norske TV-seere vil se avliving av dyr.

- Jeg tror de fleste vil være skeptiske til dette, sier Kleveland Karlsrud.

Forsvarer innslaget

Sportssjef i TV 2, Bjørn Taalesen, mener absolutt at kanalen ikke har brutt en etisk grense ved å la norske TV-seere se Ole Einar Bjørndalens svigerfar avlive en okse i beste sendetid.

- Nei, jeg kan ikke se at vi verken har strukket eller brutt noen etisk grense, sier Taalesen til Dagbladet.

Så du er ikke enig i at det er uforsvarlig å vise dette for norske TV-seere?

- Nei, alvorlig talt.

Taalesen forsvarer innslaget, som han kaller et featureinnslag fra en idrettsutøvers hjemmebane. Han har respekt for at andre kan mene noe helt annet, men er absolutt ikke enig i at dette er underholdning.

- Dette er en featurehistorie. I dette tilfellet var vi sammen med Bjørndalens svigerfar da han skulle slakte. Jeg tror ikke folk oppfattet dette som underholdende. Innslaget ble ikke laget for å le av det, sier Bjørn Taalesen.

AVLIVING PÅ TV: Her skyter Herbert Santer oksen som skal bli mat på svigersønn Ole Einar Bjørndalens 30-årsdag. Santer avliver dyret med et smil om munnen. TV 2-reporter Ernst A. Lersveen hjelper til med å få den døde oksen inn i lastebilen.
NY SKIVEBOM: Ernst A. Lersveen er i hardt vær igjen. Denne gangen er det dyrevernere som reagerer. <!--FOTO-->Foto: Arne V. Hoem
- UNDERHOLDNING: Live Kleveland Karlsrud, juridisk rådgiver i Dyrevernalliansen, mener TV2 gjør dyreavliving til underholdning.