Slangen i paradis

Le serpent, the snake - slangen. Youri Djorkaeff (32) minner ikke akkurat om det der han sitter og spiser frokost i ballshorts og fotballstrømper sammen med kona Sophie. Men slangen er navnet hans i det franske laget. Fordi han er giftig.

Men det har litt med måten han beveger seg på å gjøre også. Han er kjapp langs bakken - snor seg liksom - med rykk fra side til side. Og etter at han har slukt sitt bytte like rått som en slange gulper i seg et marsvin eller hva det måtte være på menyen - fått den scoringen han alltid jager - blir han stappmett.

Det er derfor Youri Djorkaeff ofte blir tatt av etter et mål.

- Jeg føler meg fantastisk og jeg gjør alt for å være det, sier Djorkaeff i et journalistisk mylder på det som en gang i hine gode EM-tider var Norges hotell på den belgiske vestkysten.

I dag er det Frankrikes paradis. Hvor fortreffeligheten går gjentatte runder med sjøltilliten om å være det mest framtredende i L'Equipe de France.

To seiersmål

Jeg dømmer kampen uavgjort og konsentrerer meg om matchvinneren fra kampene mot Tsjekkia og Spania.

Frankrike har spilt fire kamper så langt i EM. Youri Djorkaeff, som mener han bør spille alle kamper, har vært på arket i to av dem. Begge gangene har Frankrike vunnet 2- 1 og begge gangene har han hamret inn seiersmålet.

Er det rart hans 179 centimeter virker som norsk rekord i høyde (236 cm) der han smyger seg rundt i slippers?

- Målet jeg scoret mot Spania er nok det viktigste i min karriere, sier Djorkaeff. - Og det beste ved det - min opplevelse - var at jeg visste jeg ville score. Pasningen fra Patrick Vieira var perfekt og da mottaket stemte handlet det bare om plassering.

- Høyre eller venstre for keeper, det spilte ingen rolle.

- Det måtte bli mål, sier Monsieur Serpent.

Skrytepaven

Youri Djorkaeff, som vil til Bayern Munchen fra Kaiserslautern, men som av helt naturlige tyske årsaker ikke får lov til å gå fra Kaiserslautern til Bayern Munchen, feiret sin egen triumf med en liten tyrefekterdans foran de franske supporterne bak Spanias mål. Helt til Zinedine Zidane kom og la hånden over munnen hans. Og det var en symbolsk hånd fikk jeg vite i går ettermiddag - en liten bønn om fred.

Fra Zizou til slangen.

- Han er veldig til å snakke om det han gjør bra, sier en journalist fra den franske sportsavisen L'Equipe. - Det er liksom det som er Youris store problem. Han føler hele tida at han prestere.

Og:

- Når han leverer blir han så glad at beskjedenheten forsvinner.

- Alle har sett hva Frankrike kan gjøre i dette mesterskapet, sier Djorkaeff. - Vi er sjølsikre og bedre enn noen gang. Og sjøl om vi er verdensmestere har vi et inderlig ønske om å kopiere den EM-tittelen Platini-generasjonen i fransk fotball vant i 1984.

- Jeg tror også vi klarer det.

Room-service med kona

Da Norge bodde på La Reserve spiste spillerne plenum-frokost med ledere og støtteapparat. Med Frankrike i huset er det bare room-service som gjelder. Mann og kone/kjæreste - hver for seg - på terassen.

- Vi har det fint, sier Youri Djorkaeff. - Jeg registrerer spørsmålene om at vi sikkert er litt leie av hverandre, men det er ikke tilfellet. For vi er her for å vinne, og i morgen kveld er det semifinale mot Portugal i Brussel.

- Det kan da ikke være noe å klage på, sier slangen.

GIFTIG: Youri Djorkaeff er en giftig spiller foran mål. Den egenskapen har gitt ham klengenavnet Le serpent - slangen.