Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slapp av, på denne tabellen er dere like bak oss

Arsenal på straffetoppen.

(Dagbladet.no): Det gjentar seg hver eneste helg, spillere og managere klager over straffespark de burde fått. Ofte roper de største klubbene høyest.

Men det jevner seg som regel ut over én sesong, og i hvert fall over 10 år.

Dagbladet.no har hentet inn straffestatistikk fra Norsk Tipping og analysebyrået Opta. Den gir ikke noe svar på om dommerne favoriserer enkelte klubber mer enn andre, men den gir svaret på hvilke av dagens Premier League-klubber som har fått flest og færrest straffespark siden 1998/99-sesongen og fram til i dag.

Ni av lagene har holdt seg i Premier League hele denne tiden: Manchester United, Chelsea, Arsenal, Everton, Tottenham, Newcastle, Middlesbrough, Liverpool og Aston Villa.

Av disse har Arsenal fått flest sjanser fra 11-meteren: 60. Like bak følger noe overraskende Newcastle med 59, Liverpool med 58 og Manchester United med 48.

Gjetter på United

Kenneth Fredheim har kommentert Premier League siden 1998. Da Dagbladet.no ber ham gjette hvem som topper statistikken, går Canal Plus-kommentatoren for et lag med røde drakter.

- Jeg vil tro de er fra Manchester, sier han.

image: Slapp av, på denne tabellen er dere like bak oss

- Arsenal har flest med 60.

- Det er litt overraskende. Jeg ville tippet at United eller Arsenal hadde fått flest, fordi de to lagene har vært de beste i Premier League-historien. De beste lagene får også flest straffer. Det er logisk, ettersom de angriper mest og setter motstanderen under størst press.

- Men størrelse betyr kanskje også noe?

- Noen vil nok hevde andre faktorer også spiller inn. Det blir rein og skjær spekulasjon, men jeg skal dra en sammenligning med skihopp. Ingen hopper vakrere enn Anders Bardal, men det er først når han er blant topp 5 at han får de stilkarakterene han fortjener. Det blir litt sånn med store lag og spillere. Det blåses nok kanskje i favør av de lagene, men at det blir utslagsgivende har jeg vanskelig for å tro.

Går man dypere inn i statistikken, er Portsmouth (89,5 prosent) og Fulham (72,4 prosent) lagene som får høyest andel av straffesparkene på hjemmebane.

På de neste fire plassene er det minimale forskjeller mellom Manchester United, Chelsea, Manchester City og Arsenal. For Liverpool er straffesparkene jevnere fordelt mellom hjemme- og bortebane enn hos de andre storlagene. De helrøde har fått 34 straffer på Anfield og 24 på bortebane.

Det aller mest oppsiktsvekkende med tallene fra Norsk Tipping og Opta, er kanskje laget som fikk i særklasse flest straffespark i 2004/05-sesongen.

Det var ikke seriemester Chelsea, ei heller Arsenal, Manchester United, Everton eller Liverpool - men derimot et lag som rykket ned.

ARSENAL OG LIVERPOOL PÅ PALLEN: Siden seriestart i 1998 og fram til i dag har Cesc Fabregas\' Arsenal fått flest straffespark i Premier League. Men avstanden ned til Steven Gerrards Liverpool er mindre på straffetabellen enn på Premier League-tabellen. De helrøde er bare to bak. Foto: AP
ARSENAL OG LIVERPOOL PÅ PALLEN: Siden seriestart i 1998 og fram til i dag har Cesc Fabregas\' Arsenal fått flest straffespark i Premier League. Men avstanden ned til Steven Gerrards Liverpool er mindre på straffetabellen enn på Premier League-tabellen. De helrøde er bare to bak. Foto: AP Vis mer

Crystal Palace fikk hele 13 straffer, over dobbelt så mange som de neste lagene på lista.

Mannen som skaffet flesteparten heter Andy Johnson, som ikke bare fikk anerkjennelse selv om han bøttet inn mål.

- De tallene er veldig interessante. Da hadde Johnson sin store sesong, han var en spiller med ekstrem hurtighet og kolossal selvtillit, som utfordret mye. Spillere med store individuelle ferdigheter blir tatt mer enn andre.

- Han fikk et frynsete skuespiller-rykte også?

- Han gjorde det. Jeg syntes det var urettferdig, vi hadde det som tema i sendingene våre. Når man kommer på bakromsløp som Johnson gjorde, i ekstrem fart inn i boksen, skal det ikke mye til før man blir slått ut av balanse. Han falt kanskje dramatisk, uten nødvendigvis å ha filmet, mener Fredheim.

Adopterer engelsk mentalitet

Denne sesongen er det blitt dømt 58 straffespark. Manchester United og Tottenham har fått flest med seks hver. Cristiano Ronaldo har både blitt snytt for en straffe han skulle hatt mot Fulham, og blitt tildelt en straffe han aldri skulle fått mot Derby.

Fredheim synes ikke lenger det er noen utpregede skuespillere i Premier League.

- Dommerne er blitt flinke til å avsløre sånt. Men det må være lov å gå overende i 16-meteren uten at det trenger å være straffe eller filming, der synes jeg dommerne bommer iblant. Det jeg er litt imponert over, er hvor fort alle utlendingene blir preget av den engelske holdninga til det å kaste seg, sier Fredheim.

• Dagbladet.no i morgen: Lagene som får færrest straffer mot seg på eget gress

<B>BESKJEDEN PLASSERING:</B> Frank Lampard scorer her på straffespark mot Blackburn. Men Chelsea har på snaue 10 år fått 22 straffer mindre enn Arsenal.
<B>VANLIGVIS SIKKER, MEN:</B> Ruud van Nistelrooy depper, mens Martin Keown jubler uhemmet etter at førstnevnte har bommet på en straffe på Old Trafford. Manchester United har fått fjerde mest straffer siden seriestart 1998, sju av 10 har de fått på hjemmebane.
<B> NEWCASTLE TOPPET FØR SESONGEN:</B> Alan Shearer fikk ofte muligheten fra straffemerket for Newcastle, som før denne sesongen tronet øverst på straffestatistikken. Denne sesongen har de imidlertid bare fått ett.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media