Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Therese Johaug utklassing 15 km fri

Slapp av, Sverige: Hun er slett ikke så overlegen

Therese får helt andre utfordringer

KALD VENTETID: Therese Johaug med et tidlig startnummer frøs fælt på hendene i lederstolen etter 15km på Beitostølen. Men hun blir ikke like overlegen som dagens vinnertid tyder på. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix,
KALD VENTETID: Therese Johaug med et tidlig startnummer frøs fælt på hendene i lederstolen etter 15km på Beitostølen. Men hun blir ikke like overlegen som dagens vinnertid tyder på. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix, Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRØMMEFORHOLD, overskudd og tunge, tunge bakker. Så fikk konkurrentene se hvor suveren Therese Johaug er.

Egentlig tror jeg ikke noen av dem trengte denne oppvisningen på dagens 15 km på Beitostølen. De har visst det hele tida. Therese har noe andre skikvaliteter enn resten av jentene:

  • Bare hun har kapasitet til å være i en helt annen klasse.

For oss rundt derimot var løpet en grei påminnelse om styrkeforholdet i sporten.

I ET par uker har svenske medier regnet sekunder og vurdert sjansene for at deres jenter skulle utligne dette forspranget. Det er alle sportfortelleres oppgave for å spre forventning og glede til leserne sine.

Men hvordan skape spenning når avstanden bakover fra Therese nå må regnes i minutter?

- Hun er så overlegen i forhold til alle andre at jeg blir nesten redd, kommenterte NRKs Torgeir Bjørn. Det er en redsel som burde smitte. Få kan sporten bedre enn ham. Den rutinerte 5-milsløperen kjenner hver løper i feltet, leser teknikken flytende fra TV-bildene og er som alvdøl naturlig sparsommelig med de store ordene.

Men nå er han nesten redd at Therese Johaug bare noen uker ut i come backet er blitt for god.

FOR avstander som dette er selvsagt ikke noe bra for internasjonalt langrenn. Ikke løpsutviklingen heller.

Når lette Therese er i ledelse allerede etter to kilometer med et langt utforparti, forteller det om en fin, liten teknisk framgang. Når denne ledelsen fire kilometer seinere er blitt på over halvminuttet til alle andre unntatt Ebba Andersson, forteller det bare om en knusende klasseforskjell. Særlig fordi det var Andersson som fikk kjenne åpningsfarten.

Det var jo denne 21-åringen som de siste ukene i hjemlige medier var utpekt som sdet svenske vidunderet som skulle tette igjen luka opp til Therese.

Nå står den vid åpen.

LIKEVEL skal både svenskene og vi andre bare slappe av. Dette kommer til å bli morsommere. Spesielt i VM.

Vi har jo fortsatt ikke sett styrkeforholdet mellom løperne i stor fart på et hardt underlag. Du trenger ikke vite så mye om vær for å kunne tippe at det er noe sånt som venter i Seefeld seint i februar. Et skisted i Alpene når vinteren bikker mot vår, byr ofte på panserspor.

Det er defintivt noe annet enn sugende nysnø på Beitostølen, og åpner mulighetene for de av Thereses konkurrenter som har høyest marsjfart i de letteste partiene.

Som Charlotte Kalla, Jessica Diggens og Stina Nilsson. For ikke å snakke om Ingvild Flugstad Østberg.

Da blir det fort kamp om sekunder igjen.

Hvis ikke Therese har enda mer å vise fram.

FORTSATT vet vi ikke hvor stor framgang hun selv har trent fram i de lettere partiene. Det har sett lovende ut både i staking på Lillehammer og i åpningsfarten i dag, men et helt renn under slike forhold har ennå ikke vært på verdenscup-programmet.

Hvis Thereses tekniske framgang i disse partiene har vært betydelig, anbefaler jeg ingen svensker å lese videre. For selve distanseoppsettet i VM er nesten perfekt for Johaug med intervallstarten på 10 km klassisk og en avsluttende 3-mil i fri.

Da ender nok det morsomme med et par norske triumfer likevel.

Men ikke med en Therese Johaug som dominerer alt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!